Czuję się jakbym podjęła wyzwanie zrobienia miliona rzeczy w przeciągu tylko 24 godzin. Za dużo, za szybko. Że co, już połowa marca? Zaraz wiosna? Ot, proszę, nie zauważyłam.. W tych dużych zaległościach jest już dla Was dawno przygotowany przepis na przepyszne ciasto o nazwie Ananasek. Z ananasową masą i śmietanową kołderką przykrytą warstewką białej czekolady. Na lekkim biszkopcie. Brzmi
My simple kitchenLekkie ciasta z owocami i galaretką, w dodatku takie bez pieczenia... Nie wyobrażam sobie bez nich lata ! Jako, że rozpoczynamy sezon jeżynowy, a i jagody jeszcze gdzieniegdzie sa - wykorzystajcie je i przygotujcie jogurtowiec "Forest Fruit". Jogurtowiec możecie przygotować na samych jogurtach z bitą śmietanką. Jeśli jednak zależy(...)mocny smaku owocowym, dodajcie, tak jak ja to zrobiłam, nową masę śmietanową o smaku owoców leśnych od Dr.Oetker . Szybko przygotujecie ten jogurtowiec, niestety troszkę trzeba się naczekać, by ukroić pierwszy kawałek... Ale, ale ... zróbcie wieczorem i idźcie spać. Na następny dzień ciasto do kawy będzie gotowe. Składniki: ( na tortownicę średnicy około 25-26 cm ) 150 g granoli śniadaniowej
kolorowotorcikowowypróbowanej pizzerii, ale po co? Jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych przygotowań, a przynajmniej ma się pewność co się pochłania. Odkąd posiadłam tajemną wiedzę przygotowywania ciasta na pizzę ta zamawiana nie smakuje mi już tak bardzo. Kilka dni temu (w sobotę przed wypadem na RODOS) złapaliśmy z Mężem smaka na pizzę. W portfelach delikatnie mówiąc susza(...)też ... Cóż, pobiegliśmy z Synkiem do sklepu po pieczarki i czosnek, którego zbrakło. I do dzieła. Przygotowaliśmy na szybko dwie pizze. Tak zwaną "standardową" i nową kompozycję - naszą wariację na temat smaków Toskanii, w której nie mieliśmy jeszcze okazji być. Składniki - ciasto (na dwie prostokątne blachy): 350 gram mąki pszennej 2/3 torebki drożdży w proszku 1 niepełna łyżka oleju roślinnego
Kuchnia po mojemuzdecydowaliśmy się z C. na kupno domu, przeglądając ogłoszenia szybko stwierdziliśmy, że musimy ustalić jakieś kryteria. Ogłoszeń bowiem jest cała masa; większość zupełnie nas nie interesowała, nie było więc sensu tracić na nie czasu. Tym sposobem stworzyliśmy dość długą listę naszych wymagań; niektóre z domów, które zdecydowaliśmy się obejrzeć, nie spełniały ich wszystkich, ale miały w sobie coś czarującego(...)zupełnie inny rodzaj ciepła niż kaloryfery. To ciepło, które rozgrzewa duszę . Nie można go porównać z niczym innym; no może z ciepłem piekarnika, gdy w środku piecze się cynamonowe ciasto ze śliwkami... Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ten na figi powoli się kończy. W międzyczasie zobaczyłam u Komarki przepis na bajecznie proste i niesamowicie kuszące ciasto z letnimi owocami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybko i pysznie. Jest to propozycja dla zapracowanych. Idealne na imprezy lub miłą kolację w gronie rodziny. Przygotowanie szpinaku – szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło o wrzucić posiekany drobno czosnek. Jeśli lubicie na ostro można dodać posiekaną chili. lekko przesmażyć i dodać szpinak. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wykonanie(...)ciasto francuskie odwinąć, na środku rozłożyć plastry sera, na to masę ze szpinakiem. U góry pokruszyć kulkę mozzarelli. Boki ciasta ponacinać, tak żeby można było zapleść tz. warkocz Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut
Kuchnia Pokoleńkruszonką i absolutnie bez dodatków. Nie do zaakceptowania są żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia. Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka. Przepis jest na dwie spore blaszki keksowe o wymiarach 23 x 14cm. Będziecie potrzebowali 600 g mąki (użyłam chlebowej) 250 ml letniego mleka 2 całe jajka(...)miękkiego masla 200 g mąki 100 g cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Z podanych składników szybko między palcami zrobić kruszonkę. Jeśli lubicie mniej słodką, lub bardziej słodką zmodyfikujcie ilośc cukru. Wykonanie. Z wszystkich składników (poza masłem) zagnieść ciasto. Pod koniec dodać masło. Wyrobić dokładnie aż będzie sprężyste i gładkie (można wyrobić w maszynie do chleba
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWysoki sernik na jasnym biszkopcie przełożony masą owocową, kremem budyniowym i obsypany płatkami migdałowymi. Nie należy do tych "szybkich" w przygotowaniu, ale warto poświęcić mu troszkę więcej czasu, by w następnym dniu degustować się pysznym kawałkiem domowego sernika ;) Daję słowo, zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Składniki: (forma o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt jasny: 4 jaja w temperaturze pokojowej 2/3 szkl(...)Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 20-25 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić
Nastoletnie Wypiekaniekuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko i na wytrawnie. I sezonowo: bo przecież botwinka już jest! Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka
W kuchni Katiekuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko i na wytrawnie. I sezonowo: bo przecież botwinka już jest! Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka
W kuchni KatieBłyskawiczne ciasto z dużą ilością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne. Znika tak szybko jak szybko się ją robi. My jedliśmy jeszcze ciepłą. A z lodami to już w ogóle poezja. Foremka 24x24 cm: Spód: 2,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sodu(...)pieczenia. Wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Na końcu dodajemy pokrojoną margarynę. Całość siekamy nożem tak długo aż powstanie kruszonka. Następnie całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (tylko spód). Ciasto dogniatamy ręką tak aby nie było żadnych luk. Foremkę wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wsypujemy
VioletoweKucharzenieciasto kusiło mnie od dawna - nie tylko dlatego, że bardzo lubię batoniki Maxi King:) Ładnie się prezentuje, jest proste i szybko się robi. A to połączenie mlecznej masy, karmelu i czekolady z orzeszkami - mniam! Ale ostrzegam, jest na prawdę słodkie! SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm) Masa mleczna : 1/2 szkl mleka 2/3 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku (pełnego(...)cukrem oraz mleko w proszku. 3. Na spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. 4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki czekoladę i mieszać
Kto ugości moich gości?miski przesiej mąkę, dodaj masło z miodem, całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki, ułóż je na blasze i lekko rozpłaszcz. Ciastka piecz ok. 10 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego Artykuł Szybkie ciastka orzechowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnirobić w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub pieczenia w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość. Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 1/2 szklanki ciepłej wody 35 g świeżych drożdży(...)miseczki, gdyż drożdże bardzo szybko rosną i mogą wypłynąć z kubka. Cebulę drobniutko posiekać lub nawet zmielić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i wystudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, pozostałą wodę. Mieszać łyżką, następnie dodać masło, wystudzoną cebulkę i wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrabiać do momentu odklejania się ciasta
Kuchcik gotujewody-mieszamy i studzimy. Ostudzoną żelatynę dajemy do masy i mieszamy krótko na najwyższych obrotach. Szybko wykładamy ją na krem i wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy, smarujemy nią spód każdego bezika i układamy je na stężałej masie kawowej. Resztą czekolady polewamy ciasto (robimy niteczki) Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutłuszczem. Resztę ciasta zostawiamy, aby później zrobić z nich pokrywki do babeczek. Foremki z ciastem oraz ciasto chowamy do lodówki na czas przygotowania budyniu. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i masło. Doprowadzamy mleko do wrzenia i wsypujemy przesianą mąkę, szybko mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy
Kulinarne przygody Gatity