szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:840/1736)

Wiśniowa fantazja 406

możemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy(...)wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego połowę kremu wiśniowego. Całość przykrywamy delikatnie drugim biszkoptem i zalewamy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę do całkowitego stężenia kremu *** *** Po tym czasie przygotowujemy polewę. W osobnych garnuszkach

Blog z Apetytem
Gofry leżakujące. 118

Gofry leżakujące, gdyż leżakują 12 godzin w lodówce.  Wieczorem zrobiłam ciasto, a rano upiekłam dla dzieci pyszne gofry. Chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku.  Tak - te gofry bardzo smakowały najmłodszym! Szybkie do zrobienia i szalenie efektowne.  Nie są słodkie, więc dzieci do woli mogły korzystać z dodatków, takich jak czekolada, dżem, owoce czy cukier puder(...)przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Powinny leżakować w lodówce co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Nakładać łyżką do dobrze rozgrzanej gofrownicy.  Ciasto będzie dość geste. Studzić na kratce.  Najsmaczniejsze są jednak na ciepło.  Przepis z bloga Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką 179

garnuszka razem z mlekiem skondensowanym i zagotować. Wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, szybko wlać przetarte porzeczki i dokładnie połączyć. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu. W ten sposób nie zrobi się nam kożuch. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować rulon i pociąć na 12 jednakowych części. Formować płaskie krążki ciasta i układać

https:KKuchniaMniam
Pierogi ze szpinakiem + filmik 145

Pierogi ze szpinakiem - pyszne i dość szybkie pierogi w przygotowaniu i jak zwykle na tym blogu - bez skomplikowanych składników , ale za to z gwarancją doskonałego smaku . Do tego przepisu użyłam właśnie szpinaku mrożonego rozdrobnionego , ponieważ nie zawsze udaje się tak dobrze posiekać świeży szpinak, żeby potem "nie ciągnął się" w farszu. A jeśli chodzi o ser - to najzwyklejszy polski twaróg(...)Farsz : 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 300 g twarogu masło (ok. 1 kopiastej łyżki do farszu oraz 1/3 kostki do okrasy) oliwa sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na  Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak

Kawa z mlekiem
Prezentacja produktów firm: Brześć i Mispol 163

ramach swojej pierwszej współpracy na tym blogu, chciałabym dzisiaj zaprezentować produkty firm Brześć i Mispol. Naprawdę duża paczka trochę mnie zaskoczyła, a jednocześnie ucieszyła. Spodziewałam się, że dość szybko jej zawartość zostanie zjedzona. Nie myliłam się, dziś pozostały po niej jedynie wspomnienia.  na zdjęciu brakuje jednego opakowania pasztetu Smyk, który nie dotrwał do zrobienia zdjęcia ;) Produkty firmy Mispol(...)czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne. Aha, polecam spożycie całego

Pasja Smaku
Muffinki kokosowe z malinami 146

malinami, wspaniałe, na dwa kęsy! Kokos i maliny podobnie jak czekolada to moje niewinne uzależnienia! Szybkie, proste, dla każdego, bez miksera, raz dwa i jest 12 sztuk Do kawy, na spotkanie z bliskimi, gdy mamy niespodziewanych gości, wypróbujcie! Przepis jeden, zastosowań masa! Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, posypki, polać polewą, lukrem tradycyjnym(...)mnie po 3 sztuki na każdą muffinkę Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki są w temp. pokojowej. Malin wcześniej nie rozmrażam. Muffinki kokosowe z malinami, pyszne, szybkie, polecam! PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki. W innej misce roztrzepuję widelcem jajka i dodaję maślankę (mleko, jogurt lub wodę) oraz olej (lub roztopione masło). Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym spodzie :) 143

ciacho troszkę się podpiekło. Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę. Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon i mieszamy :) Taką masę wylewamy na podpieczone ciasto, układami wycięte paski i pieczemy jeszcze 35 minut

Zdrowie na języku :P
Ciasto z żurawiną i wanilią 170

Bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie ciasto. Słodycz miesza się tutaj z cierpką nutą żurawin, smak nie do opisania, i Was z pewnością zachwyci :) Łatwe i szybkie do zrobienia, najlepiej smakuje teraz, gdy mamy dostęp do świeżej żurawiny. Polecam :) Składniki: 1,5 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 szklanki świeżej żurawiny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)połączenia składników. Żurawinę delikatnie rozdrobnić blenderem, uważając by nie rozbić jej na puree, dodać resztę cukru, wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować połowę ciasta, wyłożyć żurawinę, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach i przykryć drugą połową ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Domowa cukiernia Ewy
Muffiny makowe ze śliwkami 209

Muffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka 50g suchego maku(...)wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Bereniki
Puszyste Drożdżówki z Jagodami 126

dzięki wiejskim jajkom. Ich delikatność sprawia że bardzo szybko znikają ze stołu. Na zdjęciu prezentuje wam Podkładkę prostokątną firmy FPHU GREEN PACK którą możemy wykorzystać pod torty jak i na inne pyszności, sami zobaczcie jak tacka pięknie się prezentuje przy moich drożdżówkach. Zapraszam was do sklepu internetowego https://www.greenpack.pl/ SKŁADNIKI NA CIASTO: 25g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 250g

Dziś Ja gotuje
Ciasto Ambasador 871

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ambasador to przekładane ciasto na biszkopcie z masą budyniową i bakaliami. Z opisu może się wydawać, że jest bardzo pracochłonne, ale nić bardziej mylnego. Sama się zdziwiłam, że przygotowuje się je tak szybko. Pieczemy jeden biszkopt, przygotowujemy jedną masę budyniową, którą później dzielimy na pół

Marta Gotuje
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 156

Wege piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie   i pasty z buraków z za'atarem , od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo

Codzienne Gotowanie
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 121

miski wsypać mąkę, sól, cukier i zimne masło pokrojone w drobne kawałki. Przesiekać i dodać jajko. Szybko połączyć składniki ze sobą, uformować kulę i schłodzić w lodówce. Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki, dodać resztę składników i wymieszać ze sobą. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy około 40 cm. Przenieść na blachę, odkleić

Pieguskowa Kuchnia
Szybka tarte Tatin. 108

bardzo dobre ciasto powstało w skutek nagłej potrzeby. Goście wpadli bez zapowiedzi, a w domu pustka. Przygotowania zajęły mi równo 8 minut, później już tylko 25 minut w piekarniku i nim się goście rozsiedli na kanapie, deser był gotowy. Wypiek był tak dobry, że zniknął w całości podczas jednego(...)popołudnia (zdjęcia zaraz po wyjęciu z piekarnika). Oczywiście były prośby o przepis, więc podaję. Naprawdę warto ;) Składniki na szybką tarte Tatin: 4-5 łyżek cukru 3 łyżki masła 5 jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny garść rodzynek płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) CIASTO: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny) 1/2 szklanki cukru 90 g zamrożonego masła

Rozpustne gotowanie
Gofry – najlepszy przepis oraz jak wybrać dobrą gofrownicę 136

gofrownica będzie jednym z ważniejszych sprzętów w jakie muszę się zaopatrzyć. Oczywiście chciałam kupić tę samą, co mieliśmy w domu (robiła jednego gofra w formie pięciu połączonych serduszek, szybko i dobrze się nagrzewała oraz miała regulator temperatury). Niestety okazało się, że firma już ich nie produkuje, a w sklepach ich po prostu nie ma. Kupiliśmy zatem jakąś pierwszą, lepszą gofrownicę(...)swoim naciskiem wypychać ciasta z rowków dolnej. No i ostatni wniosek: dobra gofrownica musi kosztować. Mając taką wiedzę udało nam się kupić najlepszą gofrownicę, która robi najlepsze gofry na świecie (nawet tysiąc razy lepsze od starej, domowej gofrownicy od Mamy). Piecze dwa ogromne gofry na raz. Grube i z mega głębokimi rowkami. Mocno i szybko się nagrzewa i piecze już

Moja Delicja