niż wygląd, z resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław , która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia. Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław 450 g zimnego masła(...)mąką, ważne żeby nie ocieplać masła rękoma. Następnie dodajemy resztę zimnych składników i ponownie siekamy nożem. Zagniatamy szybko kulkę i wkładamy zawinięte w folię do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na blat wysypujemy sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo
MamaOskarkaniech ktoś trzyma za mnie kciuki, żeby ten miesiąc skończył się dla mnie pomyślnie. Poniżej fajny przepis na szybki obiad, ale ostatnio to nawet na zrobienie takiego nie mam czasu. Pozdrowienia i oby do lutego! :) Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim Składniki (forma o śr. 30 cm): - opakowanie ciasta francuskiego 275 g - 10 pieczarek - 1 wędzony filet z kurczaka
Corner With Recipeszrobionym w wersji na słono to nie mogłabym zdecydować. Uwiebiam wszelakie jego warjacje. Tak naprawdę ciasta francuskiego używam wtedy kiedy zależy mi na czasie. Wiem, że będę mieć gości i muszę zrobić “coś na ząb” ale szybko. Sięgam po nie też kiedy mam chandrę i potrzebę zjedzenia czegoś a sama nie wiem co bym zjadła. Tarta z przepisu(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na tartę z salami i cukinią. 30 dkg ciasta francuskiego 2 małe białe cebule 10 dkg salami 15 dkg sera Cheddar 12 dkg cukinii 4 łyżki kwaśnej śmietany Tarta z salami i cukinią Jak przygotować tartę z ciasta francuskiego
mecooksCiasto powinno być gładkie i nie kleić się do ręki. Wyrabianie ciasta wymaga trochę czasu, minimum które trzeba na tę czynność poświęcić to około 15 minut intensywnego wyrabiania. Gotowe ciasto odstałem pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotowałem sos. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po minucie dodałem(...)małym ogniu przez 40 minut, aby sos zrobił się gęsty, a pomidory rozpadły się. Sosu nie należy gotować zbyt szybko, gdyż wówczas pomidory nie zdążą się rozgotować, a smaki należycie połączyć. Pod koniec gotowania sosu doprawiłem go do smaku solą. Ciasto op wyrośnięciu podzieliłem na trzy części (przygotowana ilość wystarczy na przygotowanie trzech średnich pizzy). Każdą część przez chwilę wyrabiałem
Wyprawy kulinarnepowoli wsypywać mąkę. Miksować, aż do połączenia się składników (aby nie było grudek).Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać porcję ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu.Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę(...)oprószyć cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 10 (patelnia o średnicy 25 cm) do 12 naleśników (patelnia o średnicy 26 cm).W przypadku wyrabiania ciasta do naleśników mikserem należy miksować tylko do połączenia składników, aby ciasto nie było zbyt napowietrzone, bo będą się w nim robić dziurki podczas smażenia.Każdorazowo, przed nalaniem ciasta naleśnikowego, patelnię należy
Gospodyni Miejskacóż…W końcu jutro ostatni dzień Starego Roku, warto więc słodko się z nim pożegnać :) To ciasto robiłam jeszcze przed Bożym Narodzeniem i pamiętam, że nie czekałam nawet, aż poleży trochę w lodówce- bo miałam ochotę na coś słodkiego na szybko… W smaku przypomina mi ciasteczka Hity( choć jest dużo bardziej słodkie), a po nocy w lodówce smakuje
Domowe ciastaminuty z jednej i minutę z drugiej. Obserwuj racuszki jak zachowują się na patelni, jeśli smażą się szybko nie trzymaj ich za długo na ogniu tylko przewracaj. Smaż porcjami. Co jakiś czas przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się spalonych fragmentów ciasta. Usmażone racuszki przekładaj na talerz i przykryj ściereczką, żeby nie wystygły. Podawaj z konfiturą, odrobiną miodu lub świeżymi
Niedzielny kucharzmiała jeszcze co innego do roboty a mianowicie miałam do przeróbki dwa spore wiaderka truskawek i wiaderko czereśni..no, a ciasto na rogaliki już w lodówce rosło i trza było jakoś w międzyczasie wszystko robić..no i rogaliki na szybko były zawijane i wyszły jak widać..ale udało mi się dołączyć do czerwcowej piekarni .Dawno nie brałam udziału(...)kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadzić mleko do wrzenia i pozostawić do wystygnięcia. Zagnieść mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie.Umieścić w lodówce na około 14 godzin. Po wyjęciu z lodówki zostawić ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podzielić na cztery równe części. Pozostawić kawałki ciasta
Moje domowe kucharzeniezostają mi ziemniaki z obiadu, to ich nie wyrzucam, tylko robię takie oto przepyszne oszukane pyzy na szybko. Pyzy są mięciutkie i smaczne, możemy je nadziewać różnymi farszami, u mnie zostały kotlety mielone, to takim farszem nadziałam pyzy. Lepsze są pyzy na drugi dzień odsmażane na tłuszczu, pychotka(...)Oszukane pyzy Składniki : Ciasto ziemniaki ugotowane - 1 kg mąka ziemniaczana - 1/2 szkl kasza manna - 1/2 szkl ziemniaki surowe - 2 duże szt Farsz: kotlety mielone - 5 szt Dodatkowo : tłuszcz cebula - 2 szt wegeta Przygotowanie : Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć zna złoty kolor, doprawić wegetą. Ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu, przecisnąć przez praskę, lub zemleć w maszynce
Kuchnia Danusikorzystać z jego owoców! Dzisiejsze ciasteczka powstały z potrzeby przygotowania czegoś smacznego i słodkiego ,,na szybko". Nie jestem zwolenniczką półproduktów, ale czasem zdarza mi się je używać w kuchni - w końcu wszystko jest dla ludzi. Z pewnością kiedyś sama pokuszę się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam na 15 mniejszych prostokątów, nadziałam waniliowym budyniem
Kuchnia Elliewitam wszystkich patriotycznie i świątecznie, podając przepis na bardzo pyszne i szybkie ciacho z jabłkami. Zrobicie teraz ,a za niecałą godzinkę już możecie się cieszyć wspaniałym smakiem. Podaje proporcje na zwykłą prostokątną blachę. W ciągu trzech dni zrobiłam takich 4 sztuki, za każdym razem na innym rozmiarze , więc nie wiem jaki rozmiar blachy. Każda będzie dobra, placek będzie różnił się(...)ćwiartki i poszatkujcie na plastry.Wymieszajcie z cynamonem, kardamonem. Zmiksujcie cukier z jajami na puch. Dodajcie mąki z proszkiem do pieczenia miksujcie. Następnie wlejcie olej i połączcie wszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić na jabłkach i już. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki lub herbatniki
Z Kuchni Do KuchniPrzepyszne kruche ciasto z nutą truskawek oraz pyszną, rozpływającą się w ustach pianką! Czy lubicie takie połączenie ? Jedząc to ciasto mam chęć sięgnąć po kolejny i kolejny kawałek bo jest po prostu przepyszne! Robi się je łatwo, ale i szybko znika ! Koniecznie spróbujcie! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki: SPÓD: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki(...)Łowicz Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy na gładką kule ciasta. Dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta na spód oraz 1/3 na kruszonkę. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na pół godziny. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta
Gotuj z MąkąKamili i takim sposobem powstał wieniec Trzech Króli. Napakowany sporą ilością suszonej żurawiny, migdałów i orzechów zniknął na tyle szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć z przekroju. Zdecydowanie do powtórzenia za rok! WIENIEC TRZECH KRÓLI /wg Ogrody Babilonu CIASTO 600 g mąki pszennej tortowej 1 szkl mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 90 g masła 2 jajka
Pieguskowa Kuchniapieczenie nie mogłam. Ale jak widzicie na załączonym obrazku leń wyjechał, a ja keksa upiekłam, tym bardziej wiedząc, że moja przyjaciółka uwielbia keksy. Co mój syn na to ciasto? Wiadomo obchodził łukiem, nawet spróbować nie chciał - nie lubi bakalii, więc już wiadomo dlaczego :) Keks wyszedł pyszny! Najlepszy jednak jest na drugi trzeci dzień po upieczeniu, choć mi smakował jeszcze ciepły(...)drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując szybko do połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki musimy wmieszać bakalie, namoczone rodzynki i pozostały rum. Ciasto przekładamy do keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Cisto w keksówce wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blondynka GotujeDzisiaj zapraszam na pyszny serniczek na zimno. Prosty i szybki w wykonaniu - Chatkę Baby Jagi. Do środka dodaję galaretkę lub banana. Pychotka Składniki: 0,5 kg tłustego sera białego z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 36 sztuk herbatników odrobina aromatu waniliowego czerwona galaretka lub 2-3 banany 2-3 łyżeczki żelatyny Idealna czekoladowa polewa(...)masę waniliową, a na środek położyć pasek bananów lub galaretki. Całość złożyć w „trójkąt”. Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta. Wykonać polewę. Wykonanie polewy: Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników doprowadzam do zagotowania. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewam ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można
Cukiernia Pychotkiweekend w akcji Ciasta na niedzielę dla odmiany zamiast ciasta są gofry...Oj dawno nie było u mnie gofrów...zrobiłam ...z bitą śmietaną, truskawkami , polane np. syropem czekoladowym [ syrop szybko się robi] ..polecam...pycha..przepis od Majanki .. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka(...)mleka. Dodać aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut
Moje domowe kucharzenie