robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :) Składniki ( na 8 sztuk ) - płat gotowego ciasta francuskiego
Kuchnia z widokiem na ogródserniki są równe jak stół para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw. Przetestowałam to piekąc rybę i ciasto. możliwość podgrzewania gotowych posiłków eliminuje konieczność korzystania z kuchenki mikrofalowej, potrawy podgrzewane parowo nie tracą smaku pieczenie parowe skraca o około 10-20% czas przygotowywania potraw wadą może być konieczność(...)grzałka dolna oraz grzałka góra - dól i funkcja rozmrażanie posiada następujące ustawienia: szybkie nagrzewanie - pozwala o około 40% skrócić czas nagrzewania termoobieg - który umożliwia równomierne pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, utrzymując w całej komorze piekarnika jednakową temperaturę termoobieg + parowe - doskonałe rozwiązanie w przypadku pieczenia mięsa, chleba i ciast oraz podgrzewania przygotowanych wcześniej dań. Ta funkcja wywołuje mój nieustający zachwyt. Piekarnik
Cztery Fajeryeksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie i litewskie kołduny – mają w nadzieniu surowe mięso. Ale różnice są ogromne i warto(...)cebulkę i czosnek z całym tłuszczem z patelni, roztarty w dłoniach majeranek, bulion. Całość mocno pieprzymy i szybko ale dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli używacie pierożnicy zróbcie od razu z nadzienia kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. CIASTO PIEROGOWE Z MĄKI i MAŚLANKI Ciasto do kołdunów powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby
Karo in the Kitchenwiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt.....brak słów! Przygotowywanie tego ciasta to sama przyjemność i te zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm....chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na wasze komentarze:) Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g maki(...)miski przesiać mąkę pszenną, dodać ziemniaczaną, kakao, cynamon i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony
Blondynka GotujeMąkę siekam z masłem w misce, dodaję cukier i rozcieram szybko w palcach, aby powstała szybka "masa", przypominająca wilgotny piasek. Dodaję żółtka i zagniatam najszybciej jak można, aby w jak najmniejszym stopniu się ogrzało. Na końcu łączę ze śmietaną. Jednolite ciasto zagniatam w kulę i wstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielę ciasto
W kuchni Karmel-itkidokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać.Piec w 160 st. C. przez 25 minut.Ostudzić w formie.Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę(...)pudrem, dodać kawę, a następnie ostudzoną, ale nadal płynną żelatynę. Szybko wmieszać ubitą kremówkę (masa szybko tężeje) i wyłożyć masę na truskawki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepełni, małymi krokami zaczyna się dyniowy, a ja dzisiejszym ciastem kończę okres jagodowy :)Wilgotne i miękkie ciasto, które w swoim składzie nie zawiera jajek, mocno czekoladowe, z dodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;)))Musicie się skusić! :)))* mąka pszenna- 400 g* jogurt grecki- 400 g* cukier
Kraina Miodem PłynącaPrzedstawiam przepis na nuggetsy - fajny obiadek, i w dodatku bezglutenowy. Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Jeżeli zostanie użyta certyfikowana bułka tarta bezglutenowa, wtedy przepis będzie odpowiedni dla osób chorych na celiakię. Natomiast w przypadku naszej rodziny wystarczy eliminować bezpośrednią postać mąki pszennej dla poprawy samopoczucia, dlatego uciekamy od produktów typowo bezglutenowych, z których gluten został usunięty w procesie chemicznym (skład(...)kurczaka kroimy na małe cząstki. 2. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz przyprawy i mieszamy. 3. Następnie dodajemy wodę i jajko. 4. Następnie miksujemy do uzyskania lekko naleśnikowatej formy ciasta. 5. W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą z sezamem. 6. Cząstki kurczaka obtaczamy w cieście a następnie w naszej panierce. 7. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron. 8. Usmażone
Kawa z mlekiembarw "w naszym stylu" władowałyśmy do aromatycznego, ziołowego ciasta bezglutenowego z czarnuszką. Nadziane na bogato - szpinakiem, cebulą, papryczkami, pieczarkami, pomidorkami i czosnkiem chlebki dostały smakową bombę, torpedę, rakietę (i nie wiemy jak jeszcze nazwać to COŚ) dzięki Ziarenkom i przyprawom. Było ostro, było bardzo smacznie, było barwnie i było... do szybkiego powtórzenia. Szał w piekarniku, wariactwo na talerzu i odlot(...)Pomidory Igiełki, Piątnica, na smak,- Mieszanka - "Pomidory, Oregano, Chilli"- Pieprz czarny, do smakuWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy mikserem, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy czarnuszkę
Wypisz Wymalujpieczenia, następnym razem skłonimy się do nocnego wyrastania - ciasto jest bardziej stabilne i łatwiej się je nacina. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i od razu wkładamy do niego garnek żeliwny - nagrzewamy całość około godzin. Dobrze nagrzany garnek wyciągamy z piekarnika, ściągamy przykrywkę i przekładamy do garnka wyrośnięty chleb - szybko nacinamy nożykiem czy żyletką, przykrywamy garnek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy
Plate of JoyPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu truskawki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Muffinki studzimy
Blondynka GotujeNaleśniki, które robi się bardzo szybko, bez dodatku mleka doskonałe dla alergików. Ostatnio to nasz hit śniadaniowy. Dzieciaki za nimi przepadają, starszy lubi z dżemem, młodszy ze słodkim serkiem i cynamonem. woda mineralna (może być gazowana) żółtko mąka cukier waniliowy (najlepiej domowy) łyżka oleju rzepakowego Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe - w zależności od ilości, jaką chcemy uzyskać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielasach pojawiły się już pierwsze jagody. Dziś przygotowałam dla Was pyszną roladę z kremem jagodowym i galaretką. Rolada jest szybka i łatwa do przygotowania. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje wspaniale. SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Krem jagodowy: ½ litra jagód, 2 opakowania galaretki jagodowej, 400 ml śmietany 30%, 1 fix do śmietany(...)galaretki jagodowej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę. Delikatnie zdejmuję papier
Tradycyjna kuchnia Kasijuż tylko i wyłącznie pieczenie. Spód przygotowany jest z pszennej mąki pełnoziarnistej. Nadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :) Spód: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki cukru waniliowego Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Chłodzimy w zamrażarce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajka i dalej ucieramy, aż masa się połączy. Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy
Chocolate Muffin BlogSzybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe, wysokie, z przecięciem na górze wzdłuż całej długości, aczkolwiek są spotykane wersje z dwoma lub trzema równoległymi nacięciami. Właśnie charakterystyczny kształt zwrócił moją uwagę; co prawda na razie moje Biove nie jest tak fajnie(...)minut w zaparowanym piekarniku, co 10 minut przewietrz piekarnik otwierając i zamykając szybko jego drzwiczki. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz odwrócić bułki do góry nogami, aby spody się ładnie zarumieniły.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Dzielimy ciasto na dwie części. Pkt 4. Przepuszczamy przez maszynkę. Pkt 5.Uformowany wałek. Pkt 6.Wałek został
Grahamka, weka i kajzerka