slynie z wypiekania ciast, dlatego za kazdym razem gdy spotykamy sie przy kawie w moim domu, szczegolnie gdy sa to spotkania z jakiejs okazji, staram sie by moje ciasta byly wyjatkowe. Tym razem wspolnie swietowalismy polski Dzian Babci i Dziadka oraz imieniny mojego Meza. Na te okazje postanowilam upiec sernik, ale nie taki tradycyjny, do ktorego wszyscy juz przywykli(...)serka smietankowego 235g drobnego cukru 100ml mleka 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego 500g bialej czekolady, roztopionej i ostudzonej 5 duzych jajek wykonanie:Wszystkie skladniki na spod zagniatamy razem dosc szybko, formujemy kule i zawijamy w folie spozywcza. Odstawiamy do lodowki na 30 minut.Foremke o wymiarach 26 cm smarujemy maslem.Ciasto wyciagamy z lodwki. Wkladamy miedzy dwa kawalki foli lub paperu do pieczenia
Przysmaki KarolkiTego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym
PatiGotujeZapowiada się miłe i przyjemne wycinanie rogalików...o tym jak mi poszło oczywiście poinformuję na blogu..ciasto drożdżowe już rośnie..tak więc niedługo będę "bawić " się swoim nowym gadżetem..a potem zajadać się rogalikami.. Genialne narzędzie, które pozwoli Ci szybko i łatwo przygotować domowe rogaliki i kanapki tak, by ciepłe i chrupiące rozpływały się w ustach.Dwustronna forma pozwala przygotować(...)zrolowanie.W zestawie znajduje się łyżeczka do nakładania nadzienia, którą można wpiąć w ramę, aby nie zginęła podczas przechowywania.Forma posiada antypoślizgowe podkładki, które zabezpieczają przed jej przesuwaniem podczas wałkowania ciasta. Wymiary: Ø 31 x wys. 3 cmCena: 99,90 zł No i rogaliki już się pieką..przepis na blogu będzie jutro .. A niedługo też będzie przepis na rogaliki z serkiem topionym
Moje domowe kucharzenieDodać mąkę z kakao wcześniej połączone w misce. Wymieszać - masa będzie bardzo gęsta - i zdjąć z ognia.Dolać jajka i szybko wymieszać. Dodać pokrojone truskawki i czekoladę i wymieszać ponownie.Przelać do formy i piec 30 minut.Na koniec ciasto możecie udekorować wg własnego pomysłu i podać z bitą śmietaną lub lodami
W kuchni wieczoremNieskomplikowany przepis z wykorzystaniem słodkiego kruchego ciasta. Wypełniamy je po prostu osłodzoną pianą z białek jaj, na której układamy pocięty rabarbar. Pomysł prosty, ale bardzo smaczny, a jak pamiętam, gdziekolwiek nie pojawiła się taka tarta, zawsze bardzo szybko znikała Wbrew pozorom nie jest to też przepis wyłącznie sezonowy, gdyż można go z powodzeniem wykonać z użyciem rabarbaru mrożonego. M.in. dlatego
Kulinarna PokusaUwielbianym przeze mnie ciastem jest sernik mojej mamy – bez kruchego spodu, bez żadnych bakalii, bez polewy. Taki zwyczajny, puszysty serniczek Tym razem postanowiłam upiec coś nieco łatwiejszego i szybszego, ale równie serowego – babeczki sernikowe. Rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka – no zupełnie nie wiem jak to się dzieje😉 Zapraszam! SKŁADNIKI: proporcje(...)pieczenia szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Masło topimy na małym ogniu (najlepiej pokroić je w małe kawałeczki, wtedy idzie szybko). W kolejnej misce łączymy jogurt naturalny z 2 jajkami i roztopionym masłem (nie może być gorące). Kolejne 2 jajka rozbijamy osobno żółtka i białka. Żółtka łączymy z twarogiem i bardzo
Kuchnia w bieguŻadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i nieskomplikowany piernik, który jest pyszny, wilgotny i aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi i kremem kokosowym, oblany gorzką czekoladą w towarzystwie orzechów i migdałów. Po prostu bajka Składniki: 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego(...)łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%) 15 g oleju kokosowego 10 g kakao 100% Dodatki: orzechy, migdały itp. Przygotowując ciasto w jednej misce zmiksować wszystkie mokre składniki: olej kokosowy, mleko kokosowe i jajka. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy, sól i opcjonalnie słodzik np. ksylitol. Połączyć składniki
Ola la LCHFubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać likier jajeczny a następnie żelatynę. Szybko zmiksować i podzielić masę ma trzy części. Pierwszą część rozłożyć na dolnym biszkopcie. Przykryć drugim i posmarować dżemem. Wyłożyć drugą część masy i ostatni biszkopt. Na wierzchu rozsmarować ostatnią masę. Owinąć blaszkę folią (bo ciasto pochłonie zapach) i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach wyjąc i dowolnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 600 g mięsa gotowanego bez kości (u mnie kaczka), 4 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz kaczy(...)soli. Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać zioła i doprawić do smaku. Można zaostrzyć dodając ostra paprykę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając
królestwo garów(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 300 g mąki 100 -150 g cukru 150 g masła, miękkiego 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą
Domowy Smak Jedzeniamaśle. Pokrój drobno jarmuż i pistacje. Zrobiłam to przy pomocy malaksera. Szybko i wygodnie. Dodaj jarmuż i pistacje do cebuli i smaż przez 5 minut. Pokrój upieczoną dynię i wymieszaj z farszem. Zdejmij patelnię z kuchni. Dopraw farsz solą, pieprzem i parmezanem. Wymieszaj i lekko przestudź. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy po czym rozwałkuj na placek o wielkości
codojedzeniajest również znacznie szybszy w wykonaniu. Do przygotowania cukiniowego ciasta nie użyłam żadnej mąki. Tak naprawdę wystarczy bardzo dokładnie wycisnąć wodę z warzywa, resztę roboty zrobią jajka. Co to daje? Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis nie tylko jest mniej kaloryczny – jest także bezglutenowy. Lubicie przepisy z cukinii? Ja również! Zobaczcie: Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli Fit tarta(...)oliwki INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA Spód z cukinii 1 Cukinię obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Kilkakrotnie wyciśnij z niej wodę - to bardzo ważne! W przeciwnym razie "ciasto" się nie zbije. 2 Ubij jajka i wymieszaj z cukinią, następnie posyp obficie oregano. 3 Okrągłą formę wysmaruj oliwą z oliwek i przełóż cukinię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200* (góra-dół
A to pestkagłównym i dominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim na pewno poradzi. Bierzmy się zatem za gotowanie! Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczeniaIlość porcji: 12Składniki: Polewa 250g cukru pudru 100g serka kremowego(np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru 280 gram
Kolizje SmakówChałka ..ale nie drożdżowa, tylko na proszku do pieczenia.taką chałkę robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej zjada...u mnie zjedzona prawie od razu zaraz po upieczeniu.Pomysł na taką chałkę znalazłam tutaj . 150 g białego serka 300 g mąki pszennej/orkiszowej 1 jajko 4 łyżki mleka 4 łyżki oleju 60 g cukru 50 g rodzynek [ nie dałam(...)szczy pta soli płatki migdałowe na posypkę Mokre składniki umieścić w misce i wymieszać widelcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Spleść warkocz,lekko spłaszczyć i posmarować żółtkiem. Posypać płatkami migdałowymi.Piec w temperaturze 180 stopni przez
Moje domowe kucharzeniekażdą przykryć miską. Smalec rozpuścić w głębokiej patelni lub szerokim płaskim garnku. Każdy kawałek ciasta rozwałkować (tak jak makaron), kroić na kawałki długości 15-20 cm i szerokości 4-5 cm w każdym zrobić nacięcie i przeciągnąć jeden jego koniec.Wrzucić chrusta jak się szybko zarumieni, wrzucać następne i przewracać na drugą stronę. Za pomocą dwóch widelców wyławiać
Konrad Gotuje