Oponki serowe Są przepyszne, puszyste, lekkie i delikatne. Jednym słowem idealne. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 0,5 kg sera twarogowego półtłustego (nie mielonego) 0,5 kg mąki pszennej 100 g cukru – około pół szklanki 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany olej do smażenia(...)kieliszek spirytusu cukier puder do posypania oponek *** Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ser, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę *** *** Z całości zagniatamy ciasto *** *** Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm *** *** Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki a następnie na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem *** *** Małe kółeczka wykrojone kieliszkiem możemy ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć
Blog z Apetytemupieczone, jeśli nie, to zostawiamy na dodatkowe 5 minut. 4. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 5. Po wystudzeniu ścinamy górę ciasta, tak żeby go wyrównać (ciasto kruszymy i zostawiamy) oraz przekrawamy na dwa blaty. Mus truskawkowy: około 500 g mrożonych truskawek 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 50 g cukru 6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo(...)truskawkowy z żelatyną. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę zgęstniała (pamiętajmy, że szybko się zastyga). Świeże truskawki myjemy, zostawiamy kilka do przyozdobienia tortu, resztę kroimy w drobną kostkę. 4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy część masy (masę musimy podzielić tak, żeby wystarczyło nam jeszcze na posmarowanie boków i wierzchu tortu), wysypujemy truskawki
kruche babeczkitakie trudne. Teraz mogę powiedzieć, że na każdą rodzinną okazję jestem gotowa zrobić takie małe dzieło dla solenizanta bądź solenizantki.Ten tort zrobiłam na urodzinki mojej siostry :) (I :***)SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu szczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki(...)kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i wszystko mieszamy, masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 35 minut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy ciasto na talerz
Serce zamknięte w formie pysznościPomimo czekolady sernik nie jest przesłodzony - jest delikatny i bardzo kremowy. Bardzo szybko znika ze stołu. Spód (tortownica 24 cm) 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła lub margaryny 3 łyżki zmielonych płatków migdałowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Masa serowa: 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 kg twarogu (z wiaderka(...)czekolady Płatki migdałowe Spód: Do miski przesiewamy mąkę oraz cukier puder. Dosypujemy zmielone płatki migdałowe oraz proszek do pieczenia. Wbijamy jajko oraz dokładamy posiekane masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto możemy delikatnie podsypać mąką aby nie kleiło się do rąk. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód tortownicy. Masa
VioletoweKucharzenieMoja propozycja na nadchodzący weekend u schyłku wakacji to mocno czekoladowa tarta z borówkami, prosta i szybka w wykonaniu, nawet jeden mały kawałek w pełni zaspokoi "słodkościowe" zachcianki. Składniki na ok 12 kawałków Czas przygotowania: 40 min Ciasto 100 g zimnego masła 100 g gorzkiego kakao 50 g cukru 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli
Słodki KompromisGrawerowane wałki do ciasta to doskonały prezent na każdą okazję. Idealne rozwiązanie dla osób, które chciałyby zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych oryginalnym wzorem na ciastkach. I ja zostałam posiadaczką grawerowanego wałka dzięki MY GIFT DNA . Zdecydowałam się na wałek z moim imieniem, jednak na stronie jest szeroka gama różnych wzorów. Na jednym wałku możesz mieć dowolne kształty lub teksty(...)wykonany został z solidnego drewna bukowego, precyzyjny grawer- techniką laserową. Posiada ruchome rączki Moje zamówienie zostało zrealizowane bardzo szybko. Kontakt mailowy jak i sama dostawa wałka również ekspresowa. Polecam taki wałek wszystkim kucharkom, a tutaj znajdziecie idealny przepis na ciasta z wyciskanym wzorem
Zrób to smacznieMój sernik pochodzi z mojego ulubionego źródła z przepisami gdzie często zaglądam czyli z zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki: ciasto kruche 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek(...)łyżki maki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Masło pokroić w kostkę,zagnieść szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować przełożyć do blaszki i nakłuć widelcem. podpiec na złoty kolor w temperaturze
magiczna kuchnia KasiZapraszam na pyszne tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądaj bardzo apetycznie, pięknie pachną, nie można im się oprzeć :). Spód jest kruchy, krem jest waniliowy i ładnie ze sobą je łączy konfitura malinowa. Jedne z moich ulubionych kruchych babeczek. Robiłam już takie w zeszłym roku: Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym. Zamiast truskawek możemy użyć(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym Składniki na około 9-10 tartaletek o średnicy 10cm: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka
Mała Cukierenkakońcu dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę (1/5 szklanki wrzątku). Gotową masę szybko wylać na ciastka i równomiernie rozsmarować. Następnie do ostatniej porcji dżemu, jeżeli jest zbyt rzadki, dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szklance wrzątku. Dżem przełożyć najlepiej do woreczka strunowego i na wierzchu ciasta zrobić tzw. esy floresy. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce
Jadło i czytadłosłodkich owoców.Jak dla mnie takie połączenie smaków jest idealne :)Moje ukochane borówki muszę 'przetransportować' do różnych opcji kulinarnych :) więc tort znalazł się centralnie na tej drodze. SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanka gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki(...)kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, wszystko razem mieszamy. Masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 35 minut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy ciasto na talerz
Serce zamknięte w formie pysznościDziś mam dla Was coś wyjątkowego, aczkolwiek dość kalorycznego. Oto szybka orzechowa tarta z masłem orzechowym bez pieczenia! Idealna dla fanów orzechowych smaków. Tarta jest delikatna
Be Fit Be StrongRozpływające się w ustach ciasto o smaku czekoladowo-kawowym, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. To propozycja dla czekoladoholików takich jak ja. Szybkie i łatwe w wykonaniu a jakie smaczne. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 100 g czekolady gorzkiej
słodki bratekEkspresowy deser dla zabieganych i tych, którzy lubią kwaskowe słodycze. Mocno owocowa tarta z chrupiącą kruszonką z pewnością posmakuje gościom i domownikom. Powstaje w błyskawicznym tempie
Analiza SmakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniekawałek ryby. Prostokąty ciasta francuskiego kroimy w paski szerokości 5 cm – 4 paski na każdą rybę. Układamy paski ciasta na rybie, na niewielką zakładkę. Wstawiamy rybę do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. W tym czasie, szybko mieszamy w naczyniu żaroodpornym pomidorki koktajlowe z oliwą, octem balsamicznym, solą i pieprzem i także wstawiamy do piekarnika obok ryby
Smaczna Strona