ciemnym piwie. Eksperyment, i to szalony, ponieważ piwa nigdy nie lubiłam, nie lubię i lubić nie będę. A tu niespodzianka!... Ciasto po wyrabianiu wyszło dość rzadkie, dlatego konieczne było pieczenie chleba w keksówce. Muszę przyznać, iż chleb nadzwyczaj szybko i pięknie wyrósł (nawet uciekał z foremek co na zdjęciach widać). Miał miękki, wilgotny miąższ i intrygujący, głęboki aromat. Gdzieś(...)nimi bardzo smaczny! Piwoszek (na podstawie J.Hamelman'a) Zakwas: 100g mąki żytniej razowej 80g wody 10g dojrzałego zakwasu żytniego Zaczyn: 90g mąki pszennej 115g wody 20g dojrzałego zakwasu żytniego Ciasto: 635g mąki pszennej 82g mąki pszennej razowej 241g wody 272g ciemnego piwa 17g soli zakwas zaczyn Zakwas i zaczyn przygotowałam 14-16h (najlepiej wieczorem) wcześniej mieszając wszystkie składniki, przykryłam
Zapiski Młodej Żonyjuż jakiś zarys sernika z bananami miałem rok temu. Przepis rodził się sam pod czas wykonania, szybko doszedłem do wniosku że dolna warstwa jest za mało ciemna i potrzebuje ciemniejszego składnika, nie szukałem długo i dodałem swój ulubiony składnik słodkich ciast w postaci połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta Save Print sernik na zimno z bananami
zjem to blog kulinarnyjuż jakiś zarys sernika z bananami miałem rok temu. Przepis rodził się sam pod czas wykonania, szybko doszedłem do wniosku że dolna warstwa jest za mało ciemna i potrzebuje ciemniejszego składnika, nie szukałem długo i dodałem swój ulubiony składnik słodkich ciast w postaci połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta Save Print sernik na zimno z bananami
zjem to blog kulinarnyniespodziankę – Śliwellę, czyli śliwki w czekoladzie. Polecam Wam Śliwellę Eterno , jak dla mnie coś wspaniałego. Idealny dodatek do ciasteczek, ciast, gofrów, naleśników, placuszków, czy takich właśnie deserów Limonkowe deserniczki ze śliwellą, to wspaniała alternatywa dla wypieków. Szybko, łatwo i co najważniejsze smacznie. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 125 g schłodzonego mascarpone 1/2 limonki 2 płaskie łyżki trzcinowego cukru
Słodkie okruszkistopni. Przy niższej temperaturze pączki będą chłonąć za dużo oleju, a przy za wysokiej za szybko będą się przypalać, a w środku pozostaną dalej surowe. 6. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, rozgrzany olej sprawdzamy za pomocą małego kawałka ciasta, wrzucamy i jeżeli będzie skwierczeć i od razu wypłynie na powierzchnie to znaczy że olej jest już wystarczająco rozgrzany
Mój pomysł naszkl mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18 % Dodatkowo: twarda marmolada cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny (najlepiej całą noc). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą ostrego noża wykrawać kwadraty o boku 6-8 cm. Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę
Nastoletnie WypiekanieDzisiaj podam przepis na expresowy piernik z powidłami. Bardzo szybko się go wykonuje i jest smaczny, wilgotny i czekoladowy. Można go upiec na ostatnią chwilę przed świętami lub do kawki. Polecam. SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki miodu 125 g margaryny 1/2 szklanka cukru 3 łyżki powideł 220 ml mleka 1 łyżeczka proszku(...)PRZYGOTOWANIE : Margarynę, cukier, miód, kakao, kawę, przyprawę do piernika przekładamy do garnka i ciągle mieszając zagotowujemy. Masę studzimy. następnie dodajemy mleko, powidła, jajka i mieszamy. Do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodką, dokładnie mieszamy. Piernik wylewamy do formy keksowej 30/10 , wysmarowanej oliwą i wysypana manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez
Kulinarne Fantazje Mariolideser z zamrażalnika i wstawić do lodówki. Semifreddo oznacza na pół zmrożone, stąd nazwa. Smacznego :) RADA: Ze względu na to, że granita szybko się roztapia, należy ją wyjąć z zamrażarki w momencie składania deseru. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Lody i desery lodowe , Przekładańce , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , jagody , kremówka , mascarpone
https:KKuchniaMniamjednogłośne stwierdziłam, że blaszki do tarty z wyjmowanym dnem! Zdecydowanie mój najlepszy zakup. A tarta zniknęła bardzo szybko i wszyscy ją chwalili także z czystym sercem polecam! Dla kogo: dla szukających kwaskowatych wypieków dla fanów rabarbaru dla lubiących wypieki sezonowe Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła 50ml zimnego mleka łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli Składniki
Mania Wypiekaniapiekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut. Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy). Gotowe, wystudzone pierniczki polukrować i schować do puszki. Jeżeli chcemy przygotować z ciasta świeczniki wycinamy dwie duże gwiazdy. W jednej z nich robimy otwór nico większy niż średnica
Sto kolorów kuchniprzepada za ciastami z truskawkami. Teraz, kiedy sezon w pełni, aż żal nie skorzystać z tego przepisu. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, soczyste od owoców, z kontrastująco-chrupiącą kruszonką. Niby nic, a jednak ciężko odmówić sobie (albo komuś) dokładki. Jest bezproblemowe, szybkie, będą do niego pasowały wszystkie letnie owoce, jeśli truskawki już się Wam znudziły (w co ani trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni.Składniki:( na około 80 sztuk małych ciasteczek ) * około 3-3,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki miodu* 3/4 szklanki cukru* 2 jaja* 1 żółtko* 1/3 szklanki słodkiej śmietanki* 1 płaska łyżeczka(...)rozpuścić. Do rozpuszczonego syropu miodowo-cukrowego dodać jaja - szybko zmiksować, ażeby jajka się nie ugotowały.W śmietance rozmieszać amoniak - całość dodać do syropu. Na koniec wsypać przyprawę korzenną i pół szklanki mąki - zmiksować. Pozostawić do wystygnięcia.Na stolnice/blat przesiać mąkę ( na początek 2 szklanki ), na mąkę wyłożyć masę miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek
kolorowotorcikowopowstał z tego, co aktualnie zalegało na półkach w kuchni. Szybki, nieskomplikowany i bardzo smaczny! W domu zawsze staram się mieć opakowanie lodów waniliowych, stanowią nie tylko świetną samodzielną przekąskę, ale sprawdzają się także idealnie przy wszelkiego rodzaju ciepłych deserach. W lodówce miałam jedno niezużyte ciasto francuskie i serek naturalny, a na półmisku 3 jabłka - wszystko wydało
Cooking Monsterboczkiem. Nic nie może równać się aromatowi pieczonych plastrów boczku i woni świeżego drożdżowego ciasta. Sycąca, ciepła pizza z boczkiem świetnie się nada na letnie przyjęcie, albo kolację na całej rodziny. Poznaj przepis na pizzę z boczkiem, który jest łatwy i naprawdę szybki w wykonaniu. Za ojczyznę pizzy uznaje się Włochy, choć tą potrawą zajadano się już w starożytnym Egipcie(...)się wielu odmian. Przebojem na każdym stole jest pachnąca pizza z boczkiem. Można ją szybko i łatwo przygotować w domu. Pasuje na każdą okazję i co najważniejsze zawsze smakuje wyśmienicie. Oto przepis na ten przysmak: Składniki: 400g mąki pszennej (i nieco do podsypania ciasta) ¾ kostki świeżych drożdży szczypta cukru 100 ml oleju 4 cebule
Moja smaczna kuchniaBardzo dobre bułeczki, łatwe do wykonania. Ciasto dobrze się wyrabia i ładnie wyrasta. Bułeczki są puszyste, delikatne i naprawdę pysznie smakują, a na dodatek pięknie się
babka w formieKochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i
Niezły Młynek