białe w kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo szybko, wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe! To jak, macie ochotę "olać konwenanse" i zaskoczyć bliskich?! 🙈👌😋 SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka soli 90 ml rzepakowego Oleju
Słodko-Słony Świat Ilonydelikatnie wmieszać w ciasto na panierkę. Banany przekroić na pół, osuszyć i obtoczyć w pozostałej mące. Następnie obtoczyć banany w panierce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć banany z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu banany położyć na ręczniczkach papierowych, dla osączenia nadmiaru tłuszczu. Do pucharków włożyć banany i serwować z gałką lodów. Pycha polecam, szybki i pyszny deser
Kuchnia PokoleńMakowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka. Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował” Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki
Na słodko lub wytrawniechyba zbyt zdominował smak .Niemniej zjedzone były... Ale osobiście następnym razem zrobię je bez dodatku cynamonu, bo samo ciasto - super ! A może po prostu nie jesteśmy aż tak wielkimi wielbicielami tej przyprawy jak nam się wydawało... Niemniej polecam ! Idealne na szybki podwieczorek :-)Składniki:- 600g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.550g mąki pszennej- 520ml ciepłego mleka- 35g świeżych drożdży(...)minut.Do większej miski wsypać mąkę, cynamon, dodać olej, zaczyn oraz roztrzepane jajka ze szczyptą soli. Dolać resztę mleka oraz jabłka obrane i starte na grubej tarce i dobrze wyrobić ciasto. Można ręcznie , można również malakserem. Odstawić do wyrastania na ok.15 minut. Na patelni rozgrzać olej ok.2cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i nakładać na rozgrzany olej
Smaczne Zdroweświeże owoce i jest zacnie. Drugi mix idealnie wpasowuje nam się na śniadanie przed treningiem gdzie dostarczymy sobie nieco szybkiej energii i budulca naszym mięśniom. Jednak to tylko najprostsze zastosowanie a inne ciekawsze pomysły zaoferujemy Wam niebawem. Gryczane ciasto czekoladowe z tego przepisu, śmietanka kokosowa, mieszanka musli, kiwi. Kakaowy budyń owsiany, musli Cookiem&Cream i smoczy owoc. Musli
Candy PandasJest on idealny na każdą kryzysową sytuację, gdyż w miarę szybko można go przygotować, a dzięki duuużej zawartości czekolady genialnie wpływa na polepszenie samopoczucia :) już po jednym kęsie przeniosłam się do cudownej i błogiej "krainy" szczęścia :D Składniki: 1. Ciasto biszkoptowe: 5 jajek, 1/2 szklanki
Kulinarna (nie)codziennośćpiękna. A jeśli to Wam nie wystarcza, powiem jeszcze, że przygotowuje się ją dość szybko i nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych...choć z pozoru nie wygląda. Czekoladowa tarta wypełniona jest przepysznym, kremowych ganachem, a jej korpus wykonany został z okruszków biszkoptowych - ja używam wysuszonych okrawków ciasta biszkoptowego. Wy takowych okrawków mieć nie musicie, możecie kupić ciastka biszkopty i pokruszyć
kolorowotorcikowokuchnią regionalną, stają się specjałem, który inni mogą poznać tylko z nazwy. Na liście jest wiele produktów, na które trudno znaleźć przepis w ogólnodostępnych źródłach. Są też na przykład ciasta, które można kupić jedynie w jednej sieci cukierni. Tym bardziej cieszę się mogąc za zgodą Pani Marii Piwińskiej ze Stowarzyszenia na Rzecz Ekorozwoju Wsi Cygany podzielić się z Wami(...)się skwarkami lub podsmażonym boczkiem. Same pierogi nadają się do podsmażenia następnego dnia. W moim domu pierogi z bobu szybko znalazły swoich fanów. Mam nadzieję, że i Wam posmakują :) Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 całe jajko i 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków
Trzeci talerzgładką masę. Dodać resztę składników i miksować, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą. Cisto ma dość lekką konsystencję i takie ma być. Ciasta nie trzeba schładzać. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm nie zapominając o bokach na wysokość 2-3 cm. Cisto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 min. do zamrażalnika. Piec w nagrzanym piekarniku(...)wstawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia i kiedy cukry się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i szybko mieszamy. Całość wlewamy do mleka w proszku i miksujemy, pod koniec wrzucamy miękkie masło i ponownie mieszamy. Całą masę przelewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy. Dekorujemy wedle uznania. Kruche ciasto- źródło przepisu YouTube
Anielskie wypiekimoich rodziców, zbyt szybko zniknęła to raz, a dwa kiedy ją piekłam było już za ciemno na zdjęcia, a następnego dnia wróciłam z pracy tak późno, że znowu było za ciemno. Stąd też babka pojawia się dopiero dziś, poza Festiwalem Dyni, ale tak troszeczkę jeszcze pod jego banderą, ponieważ piekłam ją z myślą o nim. Ciasto zauroczyło nas niecodziennym wyglądem
Przepysznik - BLW i nie tylkogotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu ślimaczki - całość lub pojedyncze bułeczki, gdyż polewa szybko gęstnieje- gęstą polewę można podgrzać w kąpieli wodnej lub bardzo krótko w kuchence mikrofalowej Ślimaczki dyniowe są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Cienko zwinięte warstwy ciasta sprawiają, że cynamon jest bardzo intensywnie wyczuwalny w smaku. Dodatek purée dyniowego sprawia, że upieczone ciasto
Smakołyki Berenikibyć szybsze od wyjęcia z szafki zwykłej mąki i proszku do pieczenia? Szybko więc upowszechniły się domowe wersję kopca kreta, które nie wymagały kupowania proszku z emulgatorem, difosforanem, mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowym czy octowym, ale jednocześnie cytując producenta oryginalnego proszku były “połączeniem zalet ciast w proszku z wyśmienitym smakiem, wyszukanym wyglądem, oryginalną recepturą oraz intrygującą nazwą
Ugotowane pozamiatanedelikatnie cały czas mieszając. Masa nie może się zbyt szybko rozpuścić, bo się zwarzy. Jeśli w jednym miejscu jest bardziej rozpuszczona, trzymać rondelek w powietrzu i cały czas mieszać. • Gotową polewą posmarować obie rolady z każdej strony. • Włożyć do lodówki na kilka godzin aby ciasto zastygło. • Kroić w plastry
To co kochamlekko chrupiące zewnątrz. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a z konfiturą lub śmietaną są jeszcze lepsze. Składniki: 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 170-250 g mąki 2 szklanki wody Przygotowanie: Jajko ubijamy z solą. Dodajemy olej i wodę, miksujemy. Do składników wilgotnych dodajemy składniki suche, wszystko dokładnie miksujemy, aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby
Kuchnia Łukaszawgłębienie, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, dodajemy śmietanę i kawałeczki zimnego masła, szybko siekamy nożem, zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Przygotowanie w Tefal Companion: Wszystkie składniki wkładamy do misy z założonym nożem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 7 i czas 1 minutę. Ciasto zbije się w kulkę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy
ladykitchen