serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia czy nakładania na talerzyki, jest łatwa i szybka w przygotowaniu i zawiera tylko kilka składników. Aaaa i zapomniałam dodać, że jeżeli ktoś chce i może jeść(...)łyżki bezglutenowych płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze z nożami do siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru
moj przepis naproste ucierane ciasto-z orzeszkami w karmelu-tanie ,szybkie i banalne-a jakie pyszne, dzisiaj robiłam je pierwszy raz-ale na pewno nie ostatni,pychotka-wszystkim wielbicielom orzeszków-to dla was!!! SKŁADNIKI: 10 dag masła, 2 szkl.cukru, 4 jajka puszka ananasów 20 dag łuskanych orzechów włoskich 2 szkl.mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, PRZYGOTOWANIE: masło roztapiamy i wlewamy do formy(...)tylko odstawiamy, jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puch,mieszając stopniowo dodajemy na przemian łyżkę mąki i łyżkę syropu z ananasów ,na końcu dodajemy proszek do pieczenia, ciasto wylewamy na ananasy z orzechami, pieczemy 30 min w 200 stopniach,a potem jeszcze na 15 min obniżamy temperaturę do 180 stopni Czyli razem pieczemy ok 45 min lekko studzimy,okroimy brzegi
Swojskie jedzonkociasta francuskiego z mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na imprezę, mogą być dodatkiem do sałatek, barszczu czerwonego. Robi się je szybko, myślę, że taka szybka przekąska przyda się każdemu. Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g startej mozzarelli lub jeśli wolicie to może być ser żółty typu gouda, edam słodka papryka czarny sezam jajko pieprz sól 1. Piekarnik nagrzewamy
kruche babeczkiMocno czekoladowe i bardzo puszyste ciasto z dodatkiem cynamonu i soczystych gruszek :). Bajecznie proste i szybkie w wykonaniu. W związku z tym, że zostało mi jeszcze trochę ciemnego rumu, postanowiłam wykorzystać go do tego ciasta i pokrojone w kostkę gruszki zalałam właśnie tym alkoholem, zostawiając je tak na godzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest
Opowieści z piekarnikamnie zapuszkowany ananas. Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przelać do formy wysypanej mąką ryżową. Na powierzchni ciasta ułożyć owoce, lekko wciskając w ciasto. Piec 30-35 minut w 180*C. Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć :< [Lepsze zdjęcia pojawią się wkrótce, w zamian załączam najedzoną świnkę, oczywiście ryżowym ciastem ;)] Świnia nie mieszka w klatce
Kuchnia w szuwarachSerdecznie polecam.Najpierw zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. - dbając o to, żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno tortownicy (ja użyłam formy o średnicy
Świat Ciastatego zrobisz je w 30 minut! Lubisz ciasta wypróbuj także: – ciasto drożdżowe ze śliwkami – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami MINI PĄCZKI SEROWE PRZYGOTOWANIE: 30 minut Składniki(...)podgrzewaj aby olej stał się gorący do smażenia. W tym czasie przygotuj pączki. Do miski dodaj ser, mąkę, jajka, 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia, sodę. Wyrabiaj ciasto rękami aż składniki się połączą. Talerz lub deskę na której będziesz układać pączki nasmaruj odrobiną oleju, olejem nasmaruj też dłonie. Odrywaj małe kawałki ciasta i twórz z nich małe pączki (urosną
nietylkopasta.pltakże: – ciasto kruche z rabarbarem – ciasto drożdżowe z rabarbarem – ciasto czekoladowe z gruszkami – tort czekoladowy z owocami – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka PLEŚNIAK PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI: – 200 g zimnego masła – 5 jajek(...)potrzebne nieco później. Do miski dodaj masło pokrojone w niewielką kostkę, żółtka, mąkę pszenną, szczyptę soli, śmietanę i 2 łyżki drobnego cukru. Całość ugniataj najlepiej za pomocą dłoni, aż ciasto stworzy jednolitą masę. Podziel ciasto na 3 części, jedna nieco tylko mniejsza, dwie mniej więcej równe. Te dwie równe zapakuj w folię spożywcza i włóż do lodówki. Do mniejszej dodaj
nietylkopasta.plgolonkę, my nie mogliśmy się oprzeć ciastom z jabłkami. Jabłek teraz dostatek i szkoda by było ich nie wykorzystać. Nasz propozycją na dzisiaj jest bardzo proste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowuje się je szybko, a na pewno wszystkim zasmakuje. Przepis Składniki: 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 200 g masła 200 g cukru 6 jajek 6 łyżek kakao szczypta soli(...)jajka ciągle miksując. Mieszamy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia i dodajemy do masła z jajkami. Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę. Ta porcja wystarczyła nam na dwie małe blaszki. W naszym przypadku surowa warstwa ciasta miała około 2-3 cm grubości. Na wierzch układamy jabłka. Jeżeli ktoś lubi
KasiaiKrzysiu.plkonsystencji mokrego piasku ciasto jest gotowe. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę równomiernie rozkładamy ciasto i z całej siły ugniatamy w blaszce. Można pomóc sobie łyżką lub małym wałkiem. Ciasto musi dokładnie przylegać do siebie i utworzyć zwarty spód, inaczej oderwie się od dna i będzie "pływało" w masie serowej ;) Odkładamy. MASA SEROWA: 700 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie(...)otrzymania gładkiej masy. Następnie przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej
Rozpustne gotowaniePrzepis autorski (mój). Ciastka nie tylko wyglądają... kusząco, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Samo ciasto przypomina czekoladowego, tylko że bardziej kruchego murzynka. Do tego maliny oraz orzechy nerkowca! Zapewniam, że to połączenie jest rewelacyjne, bo kto się oprze słodkiemu ciasteczku, które łączy w sobie gorzkie kakao, kwaskowate maliny i chrupiące orzeszki? Koniecznie spróbujcie! (około 12 sztuk(...)być świeże) Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Nadal miksując - połączyć z jajkiem, a następnie z mąką, kakao raz proszkiem do pieczenia. (Można też wszystkie składniki szybko zagnieść - ciastka będą mniej lżejsze.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć
Di gotujeprzesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 60 minut. 350 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka wanilii (przecinamy
Rozpustne gotowanieurosło, miejsce w którym będzie wyrastało nie może być zbyt gorące (na kaloryferze odpada, może być za to w jego pobliżu), ponieważ masa urośnie zbyt szybko i opadnie. Gdy rośnie, z ostatniej części ciasta przygotować ozdoby. Rozwałkować ciasto, wyciąć to, co sobie życzymy i pozostawić na blacie podsypanym mąką. Gdy właściwe ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, smarujemy jego wierzch rozmąconym
Kuchenna Kontrrewolucyaktóry pod wpływem ciepła ścina się i tworzy niejako spoiwo dla pozostałych składników. Dla mnie jednak, quiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny i sycący obiad bądź kolację.Potrzebujemy:- 250 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)- 250 g małych pieczarek- 2 średnie cebule- około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę- 3 jajka- 250 ml śmietany(...)tymiankiem. Chwilę smażymy. Po paru minutach dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Następnie szybko dorzucamy do warzyw boczek, i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. W międzyczasie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą
W mojej holenderskiej kuchniSezon truskawkowy już się rozpoczął ... a więc i wypieki z truskawkami goszczą w wielu domach. U mnie na początek tegorocznych truskawkowych ciast takie proste , mocno waniliowe , wilgotne i szybkie w wykonaniu . Składniki : Foremka 18x25 cm 2 kubeczki serka danio waniliowego po 150g każdy ( ja użyłam w zastępstwie serków tutti z Biedronki ) 2 kubeczki cukru(...)misce wbijamy jajka , wsypujemy cukier i całość mieszamy na jednolita masę rózga lub łopatką . Wlewamy olej , znów mieszamy. Dosypujemy pozostałe składniki i łączymy całość . Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy . Truskawki oczyszczamy , duże kroimy na mniejsze kawałki . Mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy je na ciasto . Ciasto pieczemy ok 50 min (do godziny
Malinowa Kawiarenka