szynką i delikatną roszponką. Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. Pominę opisywanie kuszącego zapachu, który towarzyszy podczas jej pieczenia - sami sprawdźcie. Polecam! Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej 150g masła 1 jajko(...)smażenia Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto ponakłuwać widelcem
Di gotujeSezon na dynie uważam za rozpoczęty! Jak to u mnie bywa ciasto z dynią być musi, a że jest sobota, to koniecznie coś szybkiego i łatwego i dużo. We wszystkich przepisach jakie miałam okazję zobaczyć na ciasto z dynią, bidula była przerabiana na puree, i tak naprawdę pełniła funkcję nawilżająco-sklejającą w cieście, a przecież ona sama w sobie jest
greenscarfjeśli robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę owoców. Ciasta takie jak to dzisiejsze uwielbiam, za kilka rzeczy, za sposób wykonania, czyli szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami
SMYKWKUCHNIKolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który chodził już za mną od grudnia zeszłego roku ale przepisy świąteczne dominowały mi tamten czas na blogu więc dopiero teraz zaprezentuje wam mojego odrywańca. Smaczne proste ciasto, również można je zrobić w wersji cynamonowej
ciastkarnia na kruchym spodziemocno kawowego smaku ciasta.Stefanka nie wymaga pieczenia, więc jest ciastem, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny.Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest
Smakołyki BerenikiMazurki wywodzą się z kuchni polskiej i przygotowuje się je w okresie Wielkanocy. Mazurki wielkanocne są to niskie ciasta, najczęściej kruche, wypełnione masą, wykończone dużą ilością
PysiaGotuje.plChałwowy mazurek wielkanocny jest to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika chałwy. U mnie na Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka z masą chałwową, gdyż wszyscy uwielbiamy
PysiaGotuje.plIdealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań
PysiaGotuje.plkruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać im smak najbardziej Wam odpowiadający, a to duża ich zaleta(...)dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy
Czary - gary w kuchniOto rewelacyjny przepis! Rewelacyjny, bo ciasto czekoladowe jest tym, co każda kobieta (i nie tylko) uwielbia, a do tego można zastosować ekonomię kuchni. Przepis ten wpadł
peggiwkuchniŚwięta, Święta i po Świętach, a babkę ktoś zjeść musi. Dlatego też postanowiłam Was poczęstować bo sama już nie daję rady ;-) Przepis zalecany przez przyjaciółkę mamy
peggiwkuchniOto kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Ciastem tym zajadałam się, gdy mama zostawiała mnie pod opieką cioci Mirki - mistrzyni w pieczeniu równych ciast, równych i pysznych
peggiwkuchniDziś nadrabiam trochę zaległości i prezentuje ciasto pochłonięte w Święta Wielkanocne - Keks. Keks pasuje w zasadzie na każdą okazję: święta, wizyta rodziny, ploty z koleżanką, piknik
peggiwkuchniMiał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać mąkę kukurydzianą z krupczatką, a jabłka zastąpić śliwkami. I
peggiwkuchniBardzo smaczne ciasto czekoladowe, zbliżone smakiem i strukturą nieco do długo dojrzewającego piernika. Ciasto powstało z potrzeby wykorzystania gorzkiej (90% kakao) czekolady, która do jedzenia była
Kuchcik gotuje