cytrynowe i w zapachu i w smaku, a przy tym bardzo słodkie. Świetnie nadaje się na zwykły podwieczorek jak i specjalne okazje. Znikło szybko, a ja już nie mogę się doczekać kiedy znów je zrobię :-) Ciasto obłędnie cytrynowe CIASTO CYTRYNOWE Na blachę 11 x 26 x 7,5: 6 jaj 300 g brązowego cukru
peggiwkuchnitrochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka . Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą. Drukuj Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie Składniki 500 g mąki pszennej ( u mnie(...)zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i spryskanym wodą. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-pszenne-drozdzach-szybkie/ MieszamWGarnku Artykuł Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuoporów, by ich skosztować. Gdyby ocenić racuchy drożdżowe z jagodami w skali od 1 do 10 – dałbym im 100. Ciasto drożdżowe to jest najwspanialsze ciasto na racuchy. Dlaczego? Nie przechodzi olejem i bardzo szybko dochodzi na patelni. Trzeba wręcz uważać, by je nie przeciągnąć. Staje się ono też puszyste i sprężyste. Chcę się je zjeść. A jagody… mmmmm(...)cieście to jest coś wspaniałego. Słodycz złamana odrobiną kwasowości runa leśnego. Coś wspaniałego. Zatem zabieramy się do dzieła. Możecie też sprawdzić inny przepis deserowy – krem z serka waniliowego , albo szybkie i proste bananowe sushi z nutellą . Będzie ci łatwiej, jak zobaczysz film z przygotowania Składniki – Racuchy drożdżowe z jagodami 300 g mąki pszennej 1 jajko 30 g drożdży
Kuchennyviral.ploporów, by ich skosztować. Gdyby ocenić racuchy drożdżowe z jagodami w skali od 1 do 10 – dałbym im 100. Ciasto drożdżowe to jest najwspanialsze ciasto na racuchy. Dlaczego? Nie przechodzi olejem i bardzo szybko dochodzi na patelni. Trzeba wręcz uważać, by je nie przeciągnąć. Staje się ono też puszyste i sprężyste. Chcę się je zjeść. A jagody… mmmmm(...)cieście to jest coś wspaniałego. Słodycz złamana odrobiną kwasowości runa leśnego. Coś wspaniałego. Zatem zabieramy się do dzieła. Możecie też sprawdzić inny przepis deserowy – krem z serka waniliowego , albo szybkie i proste bananowe sushi z nutellą . Będzie ci łatwiej, jak zobaczysz film z przygotowania Składniki – Racuchy drożdżowe z jagodami 300 g mąki pszennej 1 jajko 30 g drożdży
Kuchennyviral.plDziś pyszna szarlotka w wersji wegańskiej. Najpierw trzeba przygotować kruche ciasto tj, tutaj i upiec (bardzo szybkie i bez stolnicy). Następnie pokroić na tarce (w plastry) ok. 15 małych jabłek (koniecznie szara reneta, czasami ciężko ją zdobyć, jeśli kupicie inne jabłka, dodajcie sok z cytryny), wymieszać jabłka z cynamonem i cukrem. Przełożyć nadzienie na upieczone ciasto i piec jeszcze
Qlinarnie i Qlinarniesoli 100 g zimnego masła 1 łyżka kwaśniej śmietany 18% 1 żółtko Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy masło siekamy. Następnie dodajemy sól, żółtko, cukier i śmietanę, szybko zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Ciasto ponownie
Słodka Kraina Wypiekówpowiedzieć, że jest naprawdę dobra. A zrobiłem ją zupełnie przez przypadek. Chciałem zrobić inną tartę. Przygotowałem ciasto, wziąłem się za robienie farszu... I patrzę nagle, że nieco się zagalopowałem, nie mam składników na tę tartę, którą zaplanowałem. Tak jakoś wyszło, zdarza się :) Zatem szybki przegląd lodówki zrobiłem, popatrzyłem co jest, a czego nie ma, co się może przydać(...)feta (270 g) 1 jajko 100 ml śmietany 22% (18% też może być) 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól, pieprz Składniki na ciasto łączymy ze sobą (masło oczywiście kroimy na kawałki) i szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców, tak żeby zbytnio nie ogrzać masła. Robimy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozpłaszczamy
Marder&Marder ManufactureŚwięta szybko się skończyły, ale przed nami sylwestrowa noc i karnawał, więc przepisy na zimowe słodkości jeszcze się przydadzą :) Jeśli tylko planujecie mieć gości, bądź wybieracie się do bliskich, proponuję upiec tartę, która z powodzeniem wystarczy dla dużej ilości osób. Kruche ciasto wypełnione słodkim marcepanem, śmietankowym serkiem z nutą pomarańczy, a całość posypana chrupiącymi orzechami w miodzie cynamonowym. Smakuje obłędnie
Mienta blogNajprostszy mazurek kajmakowy Bardzo łatwy, szybki i przepyszny mazurek z kajmakiem oraz bakaliami. Ciasto robi się ekspresowo, wystarczy tylko zagnieść wszystkie składniki i gotowe. Polecam! Składniki ciasta: 250g mąki 60g miękkiego masła 60g miękkiej margaryny 125 g cukru pudru 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki mleka do posmarowania mazurka 1 mała puszka masy kajmakowej bakalie do ozdobienia mazurka
Blog z Apetytemułożyć maliny. Śmietankę ubić na sztywno, utrwalić fixami. Wyłożyć na ciasto i ładnie wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić. Wystudzić i posypać wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin
Monia miesza i gotujeCiasto, które będę wszystkim polecać :) Bardzo przyjemne i szybkie do zrobienia, a przy tym jeszcze bardziej smaczne. Składniki: ( na blachę o wymiarach: 40X25cm) Ciasto: 3 szklanki (470-480g) mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 3 łyżki (55g) cukru pudru, 2 łyżeczki (9g) proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 kostka margaryny (250g), 150g serka homogenizowanego ( najlepiej użyć waniliowego
W kuchni u Monikiłyżek mąki 8 łyżek cukru Dodatkowo: cukier puder Ciasto Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i brandy i szybko siekamy wszystkie składniki, tak, aby uformowały zwarte ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do piekarnika. Po 30 minutach ciasto dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości tartaletek) i wkładamy do piekarnika
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!długo ponieważ ciasto będzie twarde. Jeżeli cisto jest zbyt suche można dodać łyżkę zimnej wody.Ciasto wykładam na opruszoną mąką stolnicę i zagniatam szybko. Formuje płaski place, zawijam w folie i wkładam do lodówki.Mus:W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotowuję mus rabarbarowy. Rabarbar obieram i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dodaję cukier i 4 łyżki wody. Gotuję
Magiczna kuchnia DariiKolejna wersja "maślankowego ciasta". Jest bardzo smaczne, wilgotne i szybko się robi. Porcja przewidziana jest na średniej wielkości blachę, ale mnie pokusiło, aby tym razem zrobić je w tzw. keksówce. No i po jakiś 15 min., kiedy zerknęłam przez drzwiczki piekarnika do środka, oczom moim ukazał się szokujący widok... ciasta wyciekającego z mojej zbyt małej foremki... stąd też nazwa
Walijskie Pichcenietrochę pozmieniałam. Wykorzystałam gotową masę makową i zrobiłam bezę na wierzchu taką jak lubię z kropelkami rosy. Powiem Wam, że im dłużej to ciasto leży tym jest lepsze. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania. Może i Wy skusicie się na takie wspaniałe ciasto i przygotujecie na weekend. Polecam! Ciasto ucierane 100 g margaryny 100 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciem