zwinąć w roladę, posmarować jajkiem, przeciąć ostrym nożem na porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - z ciasta francuskiego paszteciki to szybko, łatwo przygotowane do barszczu czerwonego czy rosołu...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyrastania na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Struclę posmarować pędzelkiem rozbełtanym jajkiem z mlekiem, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 35 minut. Jeżeli ciasto będzie się zbyt szybko przypalać od góry, to położyć na nim np. papier do pieczenia. Upieczoną struclę przełożyć na kratkę i ostudzić. W garnuszku stopić łyżkę masła. Struclę posmarować pędzelkiem stopionym masłem
Passions hobbies lifeMurzynek z nutellą, słyszeliście o takiej wersji? Nie, to koniecznie musicie zrobić. Ciasto jest pyszne i szybkie do zrobienia. Robi się je akurat tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik. I w mig znika. A polewa jest genialna. Piękna, błyszcząca i miękka. Może przygotujecie go na święta? Smacznego. Przepis z sieci. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się bardzo szybko. SKŁADNIKI Spód: opakowanie ciasteczek kruchych cytrynowych Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 500 ml wrzątku, 200 ml śmietany 30%, 1 śmietan-fix Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: maliny z syropu WYKONANIE Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos
słodki bratekPatrząc na skład i wygląd placków mam przekonanie, że takie jedzenie nie może być zdrowe. A przygotowanie tortilli w domu wcale nie jest trudne. Placki można bardzo szybko przyrządzić samemu. Z ciastem na tortillę bardzo prosto się pracuje. Jest elastyczne i łatwo się wyrabia i rozwałkowuje. Wkładając niewiele pracy możemy przyrządzić domową tortillę, w której nie znajdziemy długiej listy niezdrowych
Dieta bez mlekaPyszne ciasto, które robi się bardzo szybko, a na pewno zasmakuje całej rodzinie.U nas poszło w mig. Można przygotować z malin świeżych jak i mrożonych. PYCHA! Ciasto kruche z malinami i pianą CIASTO: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki śmietany 18% MASA: 50 dag malin 3 galaretki
Gotuję Testujęłyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 szczypty suszonego tymianku 200g jogurtu naturalnego 100g śmietany 18% 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto z podanych składników. 2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min. 3. Wylep schłodzonym ciastem formę do tarty, ponakłówaj obficie widelcem
Kuchnia w Słońcu Skąpanastałej postaci - 1 łyżka ksylitolu lub innego sypkiego słodzidła Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, sodę, ksylitol oraz mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm (możemy delikatnie podsypać mąką jeśli ciasto się zbyt klei) i wycinamy herbatniki. Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
Health-Fit-LifeDzień dobry :-) Obiad na szybko dzisiaj, tarta z ciasta francuskiego z warzywami: papryką, cukinią, brokułem, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi, do tego kulki mozzarelli i obiadek gotowy. Bardzo lubię ciasto francuskie właśnie za to, że z jego udziałem można tyle pyszności wyczarować czy to na słodko czy na wytrawnie :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1/2 cukinii
kruche babeczkiniezbędnych ku temu momentach, więc dzisiejszy dzień - deszczowy i mroczny (jak określił, z uwielbieniem, mój syn) rozjaśniłam pysznymi ciastkami z masłem orzechowym i płatkami owsianymi. Zatem szybko i sprawnie wyrobiliśmy ciasto, ulepiliśmy kuleczki i po chwili pieczenia, parząc sobie palce zajadaliśmy się ciastkami, patrząc w zachlapane okno, czekaliśmy na pierwsze oznaki nadchodzącej jesieni. SKŁADNIKI NA CIASTECZKA: 1 szklanka mąki
Upiecz sobie babeczkęDziś szybkie, bo z gotowego ciasta francuskiego wytrawne tartaletki z farszem pieczarkowym, papryką i cebulą posypane parmezanem. Aromatyczne, na gorąco, z dodatkiem dużej ilości sałaty dziś będziemy jeść:) Fajna przekąska na ciepło, zimno, do sałat wszelakich i dipów. Jednym słowem na lunch, do pracy i propozycja na imprezę, której bym się nie powstydziła. Można je ładnie ułożyć np. na świeżej
Zasmakuj KuchniPoznaj super przepis na owoce pod kruszonką ! Według mnie jest to deser idealny. Szczególnie, gdy nie masz czasu na pieczenie ciasta a potrzebujesz bardzo szybko zrobić pyszny deser, który zawsze wychodzi. Aby zrobić owoce zapiekane pod kruszonką możesz też użyć tylko jednego typu owoców, lub wymieszać razem zupełnie inne owoce. Oprócz tych, które wymieniłam bardzo dobrze sprawdzą się też
AniaGotuje.plsię, bo upał ) i wyszło 15 ciasteczek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy posiekane masło, wbijamy 1 małe jajko i wsypujemy cukier trzcinowy. Całość szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej
Słodkie okruszkiniego świetnie, polecam zwłaszcza to w wersji light, którą można znaleźć między innymi w Lidlu. Nie jest ono tak tłuste i dzięki temu całość wychodzi lekka. Ciasto robi się dość szybko i świetnie sprawdza się na orzeźwiający deser, ale myślę, że warto je też podać np. na jakiejś imprezie. Bardzo polecam. Składniki (forma 26 x 21 cm): Biszkopt: 4 jajka
Healthy food explorerBardzo tanie,proste i szybkie do zrobienia ciasto-a do tego bardzo wilgotne i puszyste,możne zrobić z różnymi owocami u mnie dziś z truskawkami,ale super sprawdzą się również wiśnie,śliwki czy jabłka-polecam gorąco Składniki: ok. 300g truskawek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g
Swojskie jedzonkoDziś mam dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto. Możecie je zrobić, zawsze kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Robi się je dosłownie kilkanaście minut, potem już tylko pozostaje czekać, aż się upiecze. Proponuję tu wersję z truskawkami, bo akurat mamy sezon, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Co kto lubi, pełna dowolność. Piekłam w blaszce
Agusiowe smakołykismaczniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a w przypadku silikonowych foremek nie robimy nic. Wypełniając foremki ciastem nalezy pamiętać aby ciasto sięgało do ¾ ich wysokości. Ja nakładam ciasto, gałkownicą do lodów, szybko i czystko jednocześnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C, piec około 20 minut Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić nałożyć krem. Krem 200 g serka mascarpone
Farmażonyprzygotowania tego sernika zabierałam się długo. Przepis znalazłam w formie filmiku a tutaj wersja pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych. Ciasto robi się mega szybko i jest bardzo pyszne! było w sam raz dla gości, na moje urodziny :) Sernik z czekolada, na zimno, na kukurydzianym spodzie spód: 5 szkl. płatków kukurydzianych 4 łyżki kakao
Dzieje kuchennej Wiewiórymarcepanu Sposób przygotowania Tarta szpinakowa: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder, szczyptę soli oraz szpinak zmiksowany z żółtkiem. Wyrabiamy całość nożem, a następnie dłońmi. Szybko i krótko, by ciasto zbytnio się nie nagrzało. Owijamy w woreczek i przekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy
Kuchnia w czekoladziegotowanie i pieczenie. I kombinuję z daniami takimi na szybko i z minimum roboty. Powiem wam, że pozytywnie się zaskoczyłam. To na prawdę coś fajnego, innego i szybkiego. Składniki: 1 gotowe ciasto do pizzy 150 g krojonej mozzarelli parówki cienkie z szynki 97% mięsa 1 butelka gotowego sosu bolońskiego (360 ml) 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki bazylii
Ala piecze i gotujedługiej przerwie, zapraszam na szybkie i mocno czekoladowe ciasto z gruszkami. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu :) SKŁADNIKI: 3 jajka 1 1/3 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady z nutą pomarańczy (roztopionej) 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1/3 szkl mleka szczypta soli 4 gruszki cukier puder A jak to zrobić
Kuchnia w opałachTaki serek po raz pierwszy jadłam jakieś 10 lat temu. Było to podczas kursu gotowania, na który namówiła mnie kuzynka. Bardzo miło wspominam ten czas. Wiele
Smaki Na Talerzuzacznie sztywnieć wsypać galaretkę i ubić do sztywności zimne ciasto wyłożyć na talerz, posmarować boki i wierzch śmietaną, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, również jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTaki serek po raz pierwszy jadłam jakieś 10 lat temu. Było to podczas kursu gotowania, na który namówiła mnie kuzynka. Bardzo miło wspominam ten czas. Wiele
Smaki Na Talerzubudyniem, albo czekoladą lub dowolnym innym luźnym nadzieniem. Gdy pączki będą już ulepione zostawiamy je jeszcze na chwilę, by urosły. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kawałek ciasta pączkowego i jeśli szybko wypłynie znaczy, że temperatura jest właściwa i można wkładać pączki. Smażmy je aż się ładnie przyrumienią, przewracamy i smażymy z drugiej strony. Moja mama smaży na oko, ja bałam
Cynamonowe szczęściedużej misce. W drugiej, mniejszej, roztrzep widelcem składniki płynne: jajka, jogurt, olej, miód, masę makową i wanilię. Składniki płynne wlej do suchych i delikatnie, ale szybko, wymieszaj łyżką. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i pieczemy przez 20 minut - powinny być złotawo-brazowe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the housemasło i wsyp cukier. Ubij mikserem na gładka, puszysta masę. Następnie dodawaj na przemian jajka i makę, ubijajac cały czas mikserem na niskich obrotach. Na końcu wmiksuj szybko rozgniecione banany. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut, do czasu, aż będa złotawe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij z blaszki i zostaw
Lejdi of the housewygląda, jak z najlepszej cukierni. Polewę wystudź, ja zazwyczaj wystawiam na balkon na 10 -15 min. Schłodzone ciasto wyjmujemy w lodówki, polewamy polewą, dzieki temu, że ciasto będzie bardzo zimne, polewa będzie szybko się ścinać, a my uzyskamy piękną grubą warstwę czekoladowej polewy na cieście. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Ja ciasto
SMYKWKUCHNICiasto wkładamy na ok. 2 h do lodówki przed podaniem. Przydatne: Czas pieczenia: ok.50-60 min. w zależności od piekarnika. Forma – użyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Ciasto robi się dość szybko pod warunkiem, że wszystko sobie wcześniej przygotujemy. Smacznego
rozgotowanaO szerokim zastosowaniu ciasta francuskiego wiedzą chyba wszyscy. Nie wiem co ono w sobie takiego ma, ale z czym by go nie podać, smakuje wyśmienicie:) Dziś
Smaki Na Talerzupolecam trójboczną formę do pieczenia od Betterware Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), żółtka jajek, cukier puder i przyprawę do piernika. Składniki szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, wkładamy ją do lodówki w celu schłodzenia (na minimum 30 minut). Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę
Słodkie okruszkioprószenia ciasteczek 5-6 łyżek wiórek kokosowych Emix Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), dwa żółtka, cukier puder i wiórki kokosowe. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy, wkładamy ją do schłodzenia do lodówki (na minimum 30 minut). Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę zostawiamy
Słodkie okruszkiDodatkowo: syrop malinowy lub jakikolwiek inny o czerwonym kolorze Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, sól, masło, jajko, żółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówce na 30 minut po schłodzeniu dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką na grubość około
Słodkie zapomnieniePrzedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki
AniaGotuje.plkształtem – mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim „nafaszeruje”, poleję lekko
Zasmakuj Kuchniksylitolu/cukru 1 laska wanilii dodatkowo: cukier puder/zmielony ksylitol do posypania + cukier wanilowy Wykonanie: mąkę, masło, migdały, ksylitol i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować w 4 rolki, owinąć w folię i schować na 2 godziny do lodówki ciasto pociąć na jednakowej wielkości około 50 kawałków. Formować w rękach kulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła 1 całe jajko 1 żółtko 1 łyżka śmietany Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać żółtko, cukier puder, śmietanę i pokrojone zimne masło. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,4 cm i foremkami wycinać ciasteczka
O kuchni z uczuciemPlacuszki z jabłkami Jesień w pełni, a jak jesień to obowiązkowo na stołach muszą zagościć jabłka, a w formie placuszków sprawdzą się jako obiadek lub szybka przekąska. Składniki: Na ciasto: (na około 9 sztuk) 1 jajko 2 łyżki cukru szczypt soli 1 szklanka śmietany 18 % 2 łyżki oleju 1 szklanka mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
My sweet a lifepuszysty, przygotowany – uwaga – z batata. Miejsce czwarte: Mini ciasta dyniowe Kolejny przepis z użyciem dyni, ale to moje ulubione jesienne warzywo. „Te ciasta dyniowe to mega prosty i szybki przepis , a do tego Sylwia stwierdziła, że to jedne z lepszych ciast jakie w ogóle przygotowałem „. Czy muszę pisać więcej? Do tego połączenie dyni i mąki kasztanowej
PaleoLifeDesery bez pieczenia są tymi, przy których nie musimy się martwić czy ciasto urośnie, a także nie musimy czekać, aby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik. Orzechowe
Via Gustowierzchu Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić, by lekko napęczniały. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder oraz sól. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Szybko, koniuszkami palców zagnieść ciasto. Następnie odłożyć je na godzinę, przykrywając je, by nie obeschło. Wyjąć z naczynia, przerobić, by odgazować, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnyProsto, szybko i smacznie. Deser do kawy gotowy w parę minut, więc nawet jeśli zaskoczy Was niespodziewana wizyta gości, a w lodówce znajdziecie mascarpone, możecie ich oczarować tym prostym, ale smacznym deserem. To takie połączenie szarlotki i ciasta z kremem. HERBATNIKOWIEC Z JABŁKAMI Składniki: (8 porcji) 4 opakowania herbatników typu Petit 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany
Bon appetit mon amieProsty przepis na super smaczny, bardzo efektowny i szybki deser. Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i owocami, to idealna słodycz na każdą imprezę
AniaGotuje.plWyciągamy mniejszą kulkę ciasta i z mniejszych kawałków z których robimy placki wykładamy na górę posypkę. Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w temp. 180*C Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzy. Polecam
W Moim Magicznym DomuDobry wieczór! :) Dzisiaj znowu mam dla Was rogaliki, tym razem przepis szybki w przygotowaniu, mało składników, a są mega pyszne i bardzo szybko znikają z talerzy! :) Ciasto bardzo kruche rozpływa się w ustach. Już dawno miałam w planach je przygotować, dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień :). Jedyną ich wadą jest to, że znikają w mgnieniu oka! Zapraszam! Składniki: 2 szklanki
Trufelkowomuffinki jak i TAKIE spaghetti z boczkiem i szpinakiem (coś we włoskich klimatach). Ale wracamy do pzepisu i mąki kasztanowej bo nadal mam jej dużoooo Te ciasta dyniowe to mega prosty i szybki przepis , a do tego Sylwia stwierdziła, że to jedne z lepszych ciast jakie w ogóle przygotowałem. Wiem, że jej opinia może być mało obiektywna, więc zabrałem
PaleoLifegrzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, do suchego patyczka polewę czekoladową roztopić w mikrofalówce i polać ciasta, posypać wiórkami kokosowymi, zostawić do zastygnięcia czekolady - ciasto jest smaczne i szybko sie zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmoich lubionych tart. Jest idealnym pomysłem na obiad, do znajomych, czy też lunch do pracy. Świetnie smakuje również na zimno. Przygotowanie jej jest bardzo proste i dość szybkie. Spróbujcie sami:) Składniki: Ciasto – 250 g mąki pszennej – 125 g masła – 1 jajko (lub 3 – 4 łyżki … Czytaj dalej TARTA BROKUŁOWA Artykuł TARTA BROKUŁOWA pochodzi z serwisu
greengoodiespełni:) Na kolację przygotowałam więc podwójnie grzybowy quiche:) Świeże kurki z odrobiną boczku i sera cheddar zalałam grzybowym sosem Winiary. Wyszło wyśmienicie:) Przepis jest prosty i szybki. Nie wyrabiamy tutaj ciasta, tylko wykorzystujemy gotowy spód do pizzy. Sos przygotowuje się raz-dwa, a najmozolniejszą częścią przepisu, taką, która zajmuje najwięcej czasu jest oczyszczenie kurek:) Kiedy jednak czynność tą mamy
Smaki Na Talerzudodajemy troszkę sera żeby farsz fajnie nam się połączył i nadziewamy nasze kieszonki. Często jeśli chce mieć jednolitą masę albo farsz - używam blendera. Pieczemy do zarumienienia się ciasta. Proste, smaczne i szybkie. Smaczna przekąska gotowa
BezglutenowaIzabelaCzy też tak macie, że nachodzi Was ochota na coś słodkiego ? Ale nie macie ochoty na włączanie piekarnika ? I czy czasami korzystacie z gotowców ? Ja tak
Ewa w kuchniChyba znalazłam sposób na polubienie jesieni ... Trzeba ją ... zaakceptować. Spróbować chociaż ... Zaczyna mi się udawać, myślę tylko o samych przyjemnościach, które ze sobą niesie
Garniec Magaliezrobić kruszonkę, oleju dolewać tyle, aby uzyskać kruszonkę kruszonką posypać nektarynki, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto wystudzić - ciasto jest pyszne i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPołączenie delikatnego serka, czekolady oraz świeżych, aromatycznych i pachnących truskawek wyniesie Was na wyżyny smaku. Pozwólcie sobie na odrobinę łakomstwa. Czekoladowy sernik pieczony, nie jest wbrew pozorom ciastem wymagającym. Zrobicie go szybko, wystarczy tylko trzymać się ściśle przepisu. Sernik będzie wybornie komponował się nie tylko z truskawkami, ale także z innymi owocami lata, jak maliny, jeżyny, borówki czy leśne jagody
kolorowotorcikowoszklanki cukru trzcinowego Mus: 500g truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąki, cukier, wbijamy jajo i pokrojone zimne masło. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 30 minut. W między czasie przygotowujemy mus. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy i gotujemy
Truskawkowa Fiestapokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, skórkę otartą z pomarańczy (przed otarciem skórki pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć) oraz mak. 2) Składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm, powycinać ciasteczka (żeby uzyskać podobny efekt jak tutaj
Fitsweet.meprzesianej mąki dodać kakao, pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, a na koniec pokrojone orzechy i migdały. 3) Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 4) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 5) Z gotowego ciasta formować ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Piec
Fitsweet.melekko na suchej patelni, wystudzić i zmielić. 2) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier oraz wcześniej przygotowane orzechy. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 5) Ściągnąć jedną
Fitsweet.meopcjonalnie kilka czekoladek toffifee do dekoracji Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka, kakao, kawę oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 4-5 mm. 4) Ściągnąć jedną warstwę
Fitsweet.mewystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika 3/4 szklanki pudru cukru utrzeć z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier,polać lukrem ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko znika do kawki i herbatki...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięEkspresowe ciasto z rabarbarem na oleju to przepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne. Ciasto na oleju ma
Rusty ForkKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do
Gar Zdrowiapowierzchni pancakes pojawią się pęcherzyki powietrza, a od spodu zaczną się rumienić, położyć na wierzchu każdego placuszka jeden krążek czekoladowy z zamrażalnika. Od razu przykryć krążki odrobiną ciasta. Trzeba postępować dosyć szybko, by czekolada nie wypłynęła z pancakes. Pamiętajcie również, by pozostałe czekoladowe krążki, których w danym momencie nie używacie przechowywać w zamrażalniku i bezpośrednio stamtąd wyciągać i kłaść
Nastoletnie Wypiekaniewymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, sól, aromat, krótko wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma szybko zagnieść cisto. 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. W cieście odbijać stempelki i następnie okrągłą foremką
Mała CukierenkaŚwięta już tuż tuż… dlatego dziś dzielę się z Wami jeszcze jednym przepisem na słodki wypiek. Cytrynowa babka z pomarańczową skórką urzeka smakiem i prostotą
Słodkie okruszkiciasta sklejając je palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec aż ciasto się zrumieni a masa jajeczna wewnątrz zetnie (około 1 godziny). Jeżeli ciasto rumieni się zbyt szybko - przykryć folią
zadanie-gotowanieDzień Czekolady nastał nam dziś dlatego mamy pyszny deser. Ciasto czekoladowe w 30 minut to wersja świąteczna brownie dla spóźnialskich czyli szybko, tanio i smacznie organizujemy święta. Ciasto miesza się w formie w której będzie pieczone a dzięki temu nawet zmywać nie trzeba. Smak jest mega czekoladowy więc iście świąteczny, polecam do wypróbowania. Ciasto czekoladowe w 30 minut. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieKiedyś babki piekła moja Babcia, Mama nie ma takiego zwyczaju, ale ja z wielką przyjemnością wróciłam do tej Wielkanocnej tradycji i co roku serwuję domownikom pyszną
Cynamonowe szczęściePyszne i szybkie paszteciki z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo . Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie
Różne smaki w kuchnisitko. Sok i skórkę z cytryny w masie serowej możemy zamienić na ziarenka wanilii, cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt z wanilii. Całe ciasto jest nieskomplikowane i szybkie do przygotowania. Przepis jak zwykle z mojej ulubionej strony Moje Wypieki . Polecam! Sernik jogurtowy z morelami na zimno Składniki na tortownicę 25cm
Smak mojej kuchnipołączenie mięty i czekolady. Lekka, orzeźwiająca rolada czekoladowo - miętowa. Masę możemy ubarwić na zielono, lecz nie jest to konieczne. Masa śmietankowa z mascarpone nie sprawi żadnych trudności, ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Rolada miętowa Składniki: Na biszkopt kakaowy: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia
Smak mojej kuchniPrzepis na szybkie i jednocześnie pyszne ciasto czekoladowe z coca-colą. Miękkie i lekkie, wyraźne w smaku i nie za słodkie. Cudownie pachnące czekoladą. W mojej wersji dodatkowo z polewą toffi. Idealne do popołudniowej herbatki lub jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI CIASTO / składniki powinny mieć temperaturę pokojową/ opcjonalnie można podgrzać mleko 2 jajka 200 ml mleka
cool and mintyZapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie rogi serowe z ciasta francuskiego z dodatkiem powideł śliwkowo rumowych firmy ORZECH . Moje dzieci je uwielbiają :) Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) 2 opakowania ciasta francuskiego 400 g sera białego 2 jajka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru lub do smaku kilka łyżek powideł śliwkowych z rumem Orzech cukier puder
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo smaczne i pachnące danie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek. Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:) Ciasto: kg mąki, pół kost. drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc. Ja robię pizzę bez sosu pomidorowego
chleba naszegocóż czekać do tłustego czwartku by sobie zjeść pączuszka ? Każdy dzień jest dobry by sobie troszkę posłodzić. Dziś zrobiłam szybkie pączuszki z twarogowego ciasta o kokosowym smaku. Nie za słodkie , nie tłuste , nie ciężkie . Składniki : na ok 35 szt. 320 g zmielonego na gładko twarogu lub dobrej jakości wiaderkowego sera na sernik. 2 łyżki cukru 3 jajka
Malinowa Kawiarenkalubię czerwonej fasoli, ale to ciasto to absolutny hit! Szybki i bardzo prosty przepis a ciacho wychodzi mega :) Nie wyczujecie, że jest z fasoli. Czytaj więcej
Biały fartuszekJest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na
Kuchnia Pokoleńśrodku zimy to po prostu strzał w dziesiątkę, jemy ją i od razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie
SMYKWKUCHNInadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym
karmelowywyczuwalny smak cynamonu możecie dodać go więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie
Słodkie okruszkiwiele osób. Znalazło się w moim zestawieniu ponieważ jako jedyne ma wśród swoich składników banany oraz masę krówkową. Do tego jeszcze bita śmietana i ciasteczkowy spód i ciasto jest gotowe. Bardzo szybko, dość słodko, ale naprawdę przepysznie. Składniki znajdziecie TUTAJ Mam nadzieję, że któryś przepis trafi w wasze gusta i zawita na waszym Świątecznym stole lub z jakiejkolwiek innej okazji
Relaxtimemąki pszennej 1/2 opakowania dużego cukru wanilinowego 1 jajko M zestaw do dekoracji cukierniczej Belbake dostępny w Lidl Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy maszynkę do ciastek. Dowolne wzory ciasteczek wyciskamy na blaszkę (! nie wyłożoną papierem do pieczenia). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom
Słodkie okruszkiWitajcie :) zapraszam dzisiaj na przepyszne pączusie serowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Zainteresowanych zapraszam do sklepu online http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-3772 Składniki : 4 szklanki mąki tortowej Młynów Stoisław 3/4 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 500 g sera z wiaderka 3 jajka 2 łyżki kwaśnej smietany 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka
Sama słodycz i szczypta chilitarty bardzo mi się podobają wizualnie i z dumą podałabym je gościom podczas imprezy, spotkania, itp. Nie tylko super się prezentują, ale i smakują. Bardzo łatwo i szybko się je szykuje. Ciasto, mimo, że bezglutenowe, nie rozpada się, delikatnie chrupie i nie jest zbyt twarde. Farsz soczewicowy, pomimo banalnych dodatków, tworzy oryginalny smak. Warstwa przecieru pomidorowego między ciastem a farszem
Jeść, by żyć w zdrowiuinny sposób. Tradycyjny, jest zrobiony z masy z serka mascarpone. Ja postawiłam na śmietanę 30% i wyszło bardzo dobre, przyznam nawet, że chyba lepsze :D Polecam zrobić, ciasto robi się naprawdę szybko i zasmakuje każdemu. Wersję dla dzieci można przygotować, zastępując amaretto np. sokiem malinowym. Tiramisu na śmietanie 1 opakowanie biszkoptów podłużnych 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru
Gotuję Testujędodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze stabilny, smaczny i się nie waży
Dieta moja pasjaObłędnie czekoladowe ciasto, które trochę w smaku przypomina murzynka. Buraczków w środku nie czuć, ani nie widać. Proponuję zrobić podwójną porcję, gdyż szybko znika z talerzy. SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej (o poj. 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ¾ szkl. cukru, 200 g buraczków startych na tarce o grubych oczkach, 3 jajka, 150 ml oleju
słodki bratekJabłka pod kruszonką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mało ciasta i dużo jabłek to deser idealny. A jeszcze podane na ciepło smakują wyśmienicie. Kto nie jadł koniecznie musi spróbować ;) Składniki na blaszkę średnicy 19 cm: * 4 jabłka * 1 łyżeczka cynamonu * kruszonka: * ok. 90 g masła * 130 g mąki * 70 g cukru Wykonanie: Jabłka obrać
Zrób to smacznieMojprzepisna.pl | Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Po krótkiej przerwie zapraszam na ciasto mega słodkie, chyba najsłodsze ciasto na blogu. Bardzo proste i szybkie, można przygotować na godzinę przed imprezą, jednak najlepiej smakuje mocno schłodzone. Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia, to będzie mały hit tej jesieni. Przepis na dużą, rodzinną blachę. Składniki na blachę
moj przepis naDzisiaj szybkie mini pizze z ciasta na chlebki naan. Kładziemy na nie co lubimy. Można je również zabrać do szkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków naan źródło - Przy dużym stole 3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego
Posadzone i zjedzoneżółtka surowe 2 żółtka z ugotowanych na twardo jajek szczypta soli dodatkowo: 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny cukrowe kwiatuszki Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Piec je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia kilka minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRuskie pierogi moje ulubione, a jeśli samemu są ulepione, to najbardziej smakują i niewiele kosztują. Wiadomo, że pracy i czasu wymagają, ale po ugotowaniu szybko z talerza znikają. Ciasto na jogurcie naturalnym 0% przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam. Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo
Moniki Smakołykismakować super! Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie. Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione
6nieboSoczysta i aromatyczna przekąska. Cukinia najlepiej smakuje mi w sezonie wakacyjnym. Oto jeden z wielu sposobów na jej podanie. Składniki 1 cukinia 1,5 szkl mleka
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCiasto nie jest gęste, jest nawet bardzo lejące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub z cukrem. Tak wygląda ciasto, zdjęcie zrobione na szybko, gdy już się placki smażyły. Nie przerazić się, jest lejące. Placuszki podczas smażenia
Wołowina od rekinaBardzo smaczne, soczyste, trochę czekoladowe ciasto z kwaskowatymi wiśniami. Mało skomplikowane, szybkie, idealne do popołudniowej kawy. Wiśnie podczas pieczenia zanurzą się w maślanym cieście i będą smakowite. Polecam… Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS . Maślane ciasto z wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam
Mała CukierenkaA więc tak, to już dziś, równo dwa lata temu postanowiłam założyć bloga :) Od tego czasu mnóstwo się zmieniło, nauczyłam się wykonywania
Malinowo w kuchniciasto przełożyć z formy na talerz i posmarować lukrem: z 3/4 szklanki pudru cukru, ciut soku malinowego i cytryny wymieszać na nie za rzadki lukier, posypać posypką - ciasto jest pyszne i szybko sie zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięelektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 60 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie i posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne i szybko się zjada.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBabka marmurkowa to klasyk wśród babek, nie wymaga wielkich umiejętności i mało kiedy nie wychodzi. Babkę piekę zawsze kiedy jest szybka potrzeba na pyszne ciasto. Można ją polać polewą czekoladową lub dodać owoce, ja dodałam Figę, wyszła pyszna
Kulinarne Fantazje Marioliogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już(...)się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. 4 blaszek ciastek, oczywiście ta ilość może być różna, zależy od grubości ciastek i wielkości foremek, jakich używamy. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
I tu będę miała takie teMiało być tak pięknie i pysznie..a wyszło całkiem inaczej...ale tak to jest jak za szybko wylewa się na ciasto galaretkę i galaretka wsiąka w ciasto..w sumie kiedyś robiłam takie ciasto i specjalnie wlewałam galaretkę do ciasta.Ciasto zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę...u mnie truskawki dopiero zaczynają dojrzewać, więc za dużo ich nie miałam..Pomysł
Moje domowe kucharzeniecukru pudru jakiego zawsze używam a jest to Diamant. Do samego ciasta dałam więc innej firmy i był on lekko szary dlatego ciasto ma nieciekawy kolor. Ale ciasto jest pyszne i szybko znika - zapewniam Was. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitłuczkiem, widelcem lub w dużym moździerzu. Awokado lubi limonkę lub cytrynę – kwaśne powoduje, że awokado nie ciemnieje. Awokado ogólnie wszystko lubi. W planach mam obłędnie zielone ciasto, ale dzisiaj będzie szybkie, proste i genialne w smaku guacamole. Potrzebujemy: 3 sztuki awokado Hass sok z jednej małej limonki pół posiekanej drobno cebuli czerwonej jeden średni pomidor, pozbawiony pestek ząbek czosnku
ladykitchenKochani dzisiaj szybka przypominajka przepisu na ciasto z rabarbarem. KŁADNIKI: - 500- 600 g mąki pszennej - 100 g cukru - 150 g masła - 1/2 opakowania drożdży - 125 ml ciepłego mleka - 3 żółtka - 2 białka 1. masło rozpuść w rondelku 2. mleko podgrzej, tak aby było ciepłe 3. mąkę przesiej przez sito do miski 4. drożdże rozpuść w kubeczku z letnim mlekiem
SMYKWKUCHNIZainspirowani ;) Wyszły pyszne...szybkie w przygotowaniu ;) Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 700 g białej kiełbasy (u nas własnej roboty) majeranek Omasta: 2 cebule 100 g masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Farsz wyciskamy z osłonek, mieszamy z dużą ilością majeranku. Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy
R'n'G Kitchenkruszonkę i wypać na rabarbar piec w nagrzanym piekarniku 200 C, grzanie góra/dół około 55-60 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone, posypać pudrem cukrem - ciasto jest pyszne i szybko znika z talerza..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępędzlem). Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin (lub na noc) do lodówki. Chatka z ptasim mleczkiem jest ciastem bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu. Jego kolejną zaletą jest to, że nie musimy się trzymać sztywno przepisu z obawy choćby o zakalec. Nic się nie stanie, gdy damy trochę mniej
mojewypiekiinietylkosmaczniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a w przypadku silikonowych foremek nie robimy nic. Wypełniając foremki ciastem nalezy pamiętać aby ciasto sięgało do ¾ ich wysokości. Ja nakładam ciasto, gałkownicą do lodów, szybko i czystko jednocześnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C, piec około 20 minut Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić nałożyć krem. Krem 200 g serka mascarpone
FarmażonyBo kto powiedział, że mazurki można jeść tylko w święta :P Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy kajmakowej 200 g czekolady gorzkiej / mlecznej płatki migdałowe
Malinowo w kuchniMoje ostatnie najnowsze odkrycie :) Przepyszna, kremowa i chrupiąca z wierzchu <3 Składniki: 500-600 g piersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 zielona cebulka oliwa
Malinowo w kuchnideser o konsystencji puszystego ptasiego mleczka tak przypadł mi do smaku, że robię go na deser w różnych wersjach, zazwyczaj kiedy nie ma ciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu. LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki
Bon appetit mon amietwarogu. Tym razem nadziałam je szynką, serem, oliwkami i suszonymi pomidorami, a podałam okraszone masłem z bułką tartą. Bardzo nam takie kluchy smakowały, w dodatku bardzo szybko się je przygotowuje. Ciasto: 500 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki 4 łyżki oleju (lub stopionego masła) płaska łyżeczka soli Nadzienie kilka plastrów dobrej szynki 4 łyżki tartego żółtego sera kilka suszonych
Czerwień i błękitchęci na smażenie tradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to mam dla Was idealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko
Kraina Miodem PłynącaRACUCHY Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY - SZYBKIE I NIESŁYCHANIE SMACZNE! CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 duże jajko 1 łyżka oleju (dodana do ciasta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu NADZIENIE: 1-2 jabłka Składniki dokładnie wymieszać w misce, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać
Calzonella.comrodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu dobry jakościowo ketchup do posmarowania ciasta lub przygotować własny na szybko* * domowy ketchup na szybko otrzymamy odparowując pokrojone pomidory z puszki na patelni, z dodatkiem odrobiny czosnku granulowanego i pieprzu. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia
Poezja Smaków - blog kulinarnyDodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy .Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Jabłka obieramy , kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta razem. Smażymy na gorący tłuszczu nakładając ciasto łyżką. Racuchy bardzo szybko i pięknie rosną. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie EwyMega szybka pizza bo na cieście francuskim. U mnie w lodówce zawsze leżakuje jedno lub dwa ciasta. Tak na wszelki wypadek jak na przykład odwiedziny niezapowiedzianych gości. Składniki oczywiście dowolne, byłąm przed zakupami więc korzystałam z tego co pozostało w lodówce. Składniki 1 ciasto francuskie mała gałązka pomidorów koktajlowych 2 czerwone cebule (biała mi się skończyła :)) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
Piekielna Kuchnia PatiRoku. Na pewno spędzimy ten wieczór uroczyście. Jedni na balach, inni w domu,w gronie przyjaciół, znajomych , rodziny. Dla tych drugich proponuję kilka ciekawych, smacznych i szybkich przekąsek. Róże z ciasta francuskiego Spiralki z serem Roladki z szynki Roladki Przystawka z łososia Pomidory z mozzarellą Przekąska Serek pleśniowy z oliwkami Przekąska SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewypomimo tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę szybko. Zakupy: - 2 szt. ciasta francuskiego gotowego - suszone grzyby bądź pieczarki - 1 duża cebula - kapusta kiszona bądź zwykła - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli ma się kapustę kiszoną to ja daję surową
Tanio smacznie i prostopropozycja jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników wszelkiego rodzaju jabłeczników i szarlotek ale nie zawsze chce się im je piec. Ciasto wyrabia się naprawdę szybko, czas pieczenia również jest krótki a zapach cynamonu rozchodzący się po domu czy smak jabłek odkrywany w zwykłej muffince - bezcenne :) Składniki - 3 jabłka - 1 jajko - 1,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku
Świat Smakuśmietany kremówki i serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy przepis. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM GRUSZKOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany
Domowe Tortypieczemy przez 40-50 min. w 180*C przepis stąd Ciasto robi się bardzo szybko, a jest przy tym bardzo smaczne
Proste PotrawyMiałam dzisiaj upiec ciasto, ale jakoś tak szybko minął mi czas, że jak się spostrzegłam już był wieczór. A wszystko przez to, że musiałam wyjść na zakupy, bo w lodówce miałam tylko światełko, a potem wyjście do lekarza. I tu muszę powiedzieć coś optymistycznego. Nie siedziałam już w poczekalni sześć godzin, a tylko trzy.:) Na obiad przygotowałam kaszę zapiekaną
O kuchni z uczuciemciasto! Dawno nie pojawiło się tu żadne ciasto, tylko słoiki i słoiki. Więc jeżeli mamy sezon na gruszki to warto je wykorzystać właśnie do ciacha. Przepis bardzo szybki i prosty. Do wykonania ciasta użyłam blachy o wymiarach 25 cm x 41 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaasię rozpuści i połączy w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cukier puder, miksujemy na gładką masę. Najlepiej zrobić to blenderem. Od razu wylewamy polewę na ciasto, musimy to zrobić szybko, gdyż polewa bardzo szybko zastyga
Gotowanie moimi oczamiwody Wykonanie: - miękkie masło utrzeć z cukrem - cały czas ucierając, dodać jajko, a następnie masło orzechowe - mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną, dodać do masy, utrzeć lub szybko wyrobić ręcznie - jeśli ciasto nie chce się odpowiednio skleić, można dodać 1 łyżkę zimnej wody - ciasto powinno być miękkie - ciasto zafoliować i schłodzić - ze schłodzonego ciasta uformować nieduże kulki (u mnie około
Smakołyki BerenikiProste i klasyczne bułki w wersji pełnoziarnistej. Poza czekaniem na wyrośnięcie ciasta robi się je szybko i wymagają mało wysiłku. Smakują za to pysznie. Zwłaszcza świeżo upieczone z pomidorem lub dżemem domowej roboty
Milion SmakówTymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, sól, cukier i zioła prowansalskie. Dodajemy jajko, żółtka i posiekane zimne masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę o bokach 20x30 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu
My Culinary ArtRolada biszkoptowa to rewelacyjnie szybki deser. Delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe przełożone aksamitym kremem jeżynowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie ma się co obawiać, że rolada popęka przy zwijaniu i ciasto się nie uda. Zasada jest prosta, do rolady dajemy mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i daje się zwijać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zjeść w domu? Mam nadzieję ze ich nie wyrzucanie, bo takie banany świetnie nadają się do upieczenia pysznego ciasta, czyli chlebka bananowego. To jedno z naszych ulubionych ciast, bo jest mega szybkie, mega proste i zawsze się udaje. Dzisiaj polecam wersje orkiszową z borówkami. Inne znajdziecie na blogu. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwsypać przesianą mąkę. Dobrze połączyć, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia lub na noc do lodówki, co jest idealnym pomysłem na szybkie i pyszne śniadanie! Ciasto spokojnie powinno podwoić swoją objętość. Co do gofrownicy, to najlepiej posiadać taką, która ma minimum 1200W, ale trudno taką dostać, a jeszcze lepiej gdy dodatkowo ciężka. Sama
Karczma HonoriettyPewnie już pisałam, że w mojej rodzinie nie przepada się za "suchymi" (bez kremów) ciastami. O babkę, chociaż superwilgotną, musiałam stoczyć poważny bój. No może nie
Życie zamknięte w smakuskładników, a efekt - cudowny! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250g zimnej margaryny 200g śmietany 18% nadzienie, np. marmolada, nutella cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść na elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną część zostawić na stolnicy, dwie pozostałe włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać długie prostokąty, po długości układać nadzienie i zwijać w rulony
Cakes By Kejtmaja tartinka. Można ją wykonać szybko lub slow. Gotowe ciasto kruche plus sos toffi np. Oetkera lub zagniatamy ciasto i sami przygotowujemy sos. Wersja zależy od czasu jaki chcemy poświecić na deser. na 2 sztuki jabłko malinówka - ja takiego użyłam, ale nie upieram się 100 gram mąki
AZgotuj!Skoro mam jagody i czereśnie to nie może zabraknąć ciasta z tymi owocami. Ciasto jest z tych szybkich i prostych ale smacznych. Możecie użyć innych owoców jeśli nie macie takich jak ja, też będzie smaczne. Oczywiście jak to bywa najlepiej smakuje jeszcze letnie choć to nie zdrowe. No ale trudno się oprzeć pokusie. Ciacho na każdą okazję
Ewa w kuchniwiśnie, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piec w 200 C około 45-50 minut, grzanie góra/dół, 2 poziom, po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia ciasto jest pyszne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMalinowy pudding z kaszy manny nadziany bananową ricottą Na szybko, robiony gdzieś pomiędzy ciastem na naleśniki, a gnieceniem twarogu, tańcząc jednocześnie chociaż dawno już spać powinnam, a potem jeszcze lepiej przegadać kolejną godzinę niż spać, bo tak fajnie się przecież rozmawia
More food, love and dreamsQchnia po prostu Dzisiaj chciałabym polecić łatwy i szybki przepis na pizzę. Ciasto wychodzi cienkie, chrupiące i aromatyczne. Czas wykonania nie powinien przekroczyć 1 godziny. Składniki na dużą blachę piekarnika: - 2 szklanki mąki - 75g świeżych drożdży - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru - jajko - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oregano - łyżeczka soli - 1 mały koncentrat pomidorowy - zioła prowansalskie
Qchnia po prostuOstatnimi czasy pizzerie zniknęły z mojego restauracyjnego szlaku, bo doszłam do wniosku, że równie dobrą, a nawet lepszą pizzę można bardzo szybko przygotować w domu. Ciasto z tego przepisu jest puszyste w środku i chrupiące po bokach, a aromatyczny sos i dodatki sprawiają, że ta pizza naprawdę krzepi podniebienia :) Jeśli jeszcze nie piekliście pizzy, to właśnie jest ten moment
DefinicjaSmakudekoracji). Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychciekawego smaku. Sam chleb nie jest bezglutenowy, bo jest na zakwasie żytnim, ale jeśli masz zakwas np. kukurydziany to możesz go użyć. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie - bo nie trzeba ciasta zagniatać. Przepis jest taki : 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki soli łyżka siemienia lnianego 1,5 łyżki
apetytnapieczenierazem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion Smakówsłono z ciasta francuskiego jaką zrobiłem. Wygląda ciekawie a smakuje jeszcze lepiej dzięki temu, że orzechy pinii dobrze komponują się z parmezanem. Jak większość przekąsek z użyciem ciasta francuskiego - robi się szybko, można podawać na ciepło i na zimno i można długo przechowywać - jeśli, oczywiście, nie zje się wszystkiego od razu
Milion Smakówgrzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec 45-50 minut, pod koniec jeśli trzeba to wierzch przykryć folią do pieczenia wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne i szybko się zjada..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowania spodu: masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego mąkę i sól. Rozcieramy w palcach, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki i wyklejamy nim okrągłą formę o średnicy 25 cm (spód
My Culinary ArtJak co roku 17. maja to Światowy Dzień Pieczenia. W skrócie, chodzi o to, aby upiec coś dla konkretnej osoby. Ja postanowiłam upiec coś dla Was
Codzienna kuchnia niecodziennaCzułam się zle, pasudnie,niedobrze...Potrzebowałam słodyczy, coś konkretnego, do ręki. I to ...szybko. Chodziło za mną ciasto francuskie, bądz półfrancuskie, ale z nim dużo roboty.Dodatkowo gorączka..szkoda gadać. I wtedy przypomniało mi się, jak to sobie radziliśmy „z tym fantem” we Włoszech! Ciasto półfrancuskie- gotowe! Mrożone! Dostałam moc wyśmienitych jabłek...jest pomysł! Składniki -2 lub 3 porcje ciasta półfrancuskiego
Z Kuchni Do Kuchniblaszki wyjąć jak będzie zimne LUKIER: w odpowiedniej ilości cukier puder wymieszać ze śmietaną gęstą 18% na nie za gęsty lukier, polać ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyłożyć ją papierem do pieczenia. Do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i cukier. Szybko posiekać nożem. Dodać serek waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto.Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części
Delicious TitbitsKobiet zaserwowałam sobie ciasto czekoladowe z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne
Pink EnvelopeSałatka z selera Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Szybka sałatka buraczana Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Domowy sos tatarski na Wielkanoc Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy
Szybko Tanio Smaczniebiszkoptu; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; drugi blat biszkopta; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; glazura cytrynowa. Wierzch udekorować malinami. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Uwagi: Ciasto trzeba składać dosyć szybko, bo poszczególne warstwy szybko tężeją. Podczas przygotowywania krem lubi się zwarzyć. Ja wówczas podgrzałam ten krem dosyć mocno i podgrzewająć miksowałam na szybkich obrotach. Posiadacze Termomixu będą
In my kitchenMazurki zazwyczaj ociekają słodkością, ten jest zdecydowanym przeciwieństwem i jak dla mnie tu jest jego podstawowa zaleta. Poza tym szybko się robi, bo ciasto i masę pieczemy razem. Składniki: ciasto - 500 g mąki - 300 g masła - 3 żółtka - 1 jajko - 100 g cukru pudru - skórka z 1 cytryny masa - 250 g wiórków kokosowych - 1 szklanka śmietanki 30 % - 200 g cukru
Zainspirowana w kuchnimama wrzuciła do zwykłego miodu kilka gałązek tymianku i po kilku dniach mieliśmy naturalnie aromatyzowany- też świetnie się nada do tych ciastek). Grecki tymiankowy "mniód" Wszystkie składniki szybko wyrabiamy na jednolite ciasto, formujemy z niego rulon i kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie
les mirabellespagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Mało popularny jarmuż przetwarzam w ilościach nieopisanych. Dzisiaj w szybkiej wersji: zapiekany na cieście francuskim, do tego czysty barszczyk czerwony. Aby zrobić nadzienie, ugotuj dowolną ilość jarmużu, pokrój pora lub cebulę, podsmaż na oleju, dodaj posiekany jarmuż, jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw
Qlinarnie i Qlinarniecukru i miękkiej palmy - mikserem zrobić kruszonkę kruszonkę wysypać na truskawki, piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak będzie zimne - ciasto jest pyszne i szybko się zjada.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo smaczne i szybkie w wykonaniu placuszki. Doskonałe na kolację, śniadanie i szybkie danie obiadowe. Gęste ciasto naleśnikowe połączone z ulubionymi dodatkami, lub z tym co aktualnie zalega nam w lodówce daje smakowity efekt końcowy podobny do pizzy,czy pizzerinek :) Tak więc w doborze dodatków panuje pełna dowolność, można dodać pieczarki,kukurydzę czy groszek konserwowy, kiełbasę parówki pomidory
Kuchnia z widokiem na ogródminut i dobrze je wystudzić ciasto przekroić na połowę, można nasączyć np. herbatą lub wodą z sokiem i posmarować marmoladą śliwkową wierzch ciasta posmarować marmoladą gruszkową - ciasto jest pyszne i szybko się zjada................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeśli nie masz czasu czekać aż drożdżowe ciasto na pizzę wyrośnie, jesteś głodny tu i teraz, masz alternatywę w postaci tego przepisu. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, dodajemy ulubione składniki i od razu można piec
DiteczWYKONANIE: Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste, Do utłuczonych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje
Kuchnia BeatyBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto, które może posłużyć nie tylko do ciasteczek, ale również na babeczki do wypełnienia np. budyniem i owocami. S kładniki: na ciasto: 100 gramów miękkiej margaryny (u mnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy dodać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Ciasto nie będzie tak szybko wysychać podczas przechowywania
Przepisy i porady kulinarnenacinamy dziurkę, przez który przeplatamy jeden koniec ciasta i smażymy faworki na dobrze rozgrzanym oleju. Tatuś pobawił się foremką i usmażył córom serduszka :) Prawdę mówiąc, usmażył wszystko :)) Ciasto rumieni się dość szybko, więc chwila moment i micha faworków gotowa; tradycyjne posypujemy je cukrem pudrem, choć mnie osobiście najbardziej smakują bez niczego. No to co, do dzieła bo czwartek już jutro
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECzyli lekki i szybki obiad na lato.Ciasto piwne, podobnie jak ciasto na naleśniki i na racuchy robię "na oko". Zwłaszcza jeśli chodzi o mleko i mąkę. Kiedy byłam nastolatką i próbowałam coś sama zrobić w kuchni to do szału doprowadzał mnie zapis w starej daty książkach kucharskich "mąki tyle ile zabierze ciasto". A dziś stosuję
bistro mamapodróż w czasie, na wakacje do babci. Jakieś 20 lat wstecz. Do kuchni, gdzie w honorowym miejscu stał prodiż. I to w nim babcia takie właśnie ciasto piekła. Ukręcone na szybko, z owocami z sadu. Czytaj więcej
bistro mamaI mamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie
Ana Mari's worldPropozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :) Składniki:1 gotowe ciasto francuskiekilka plasterków szynki prosciutto / parmeńskiej1 ser pleśniowyparę plasterków suszonych pomidorówciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów i szynki. Cztery końce rogów
Bon Appetit Małgorzatywyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje w lodówce i nic nie traci na smaku. Sama nie wiem, czy lepsze było ciepłe czy zimne!Oryginalny przepis
Stare Garyzdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…:) Nie można ich nie polubić. Miałam nawet zamiar część z nich polać odrobiną rozpuszczonej, gorzkiej czekolady ale… nie zdążyłam bo wszystkie zniknęły… Makaroniki kokosowe – składniki:-2-3 białka-240 g wiórków kokosowych
UgotujmyTo.plwspaniały pomysł na smaczne śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek.Jako farsz można użyć praktycznie wszystkiego ;) Moje ulubione to z zwykłym dżemem, miodem, czekoladą lub słodkim twarożkiem , który można bardzo szybko zrobić samemu.Składniki:Ciasto:(na 10-15 sztuk)-1,5 szklanki mąki -2 całe jajka-1,5 szklanki mleka -3 łyżki oleju- 1 szklanka wody mineralnej gazowanejTwaróg:-2 kostki twarogu
Gotuj Z MuzykąDziś mam dla Was przepis właśnie z czereśniami!Będzie to sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto pokryte warstwą soczystych czereśni!Łatwo , szybko i przyjemnie!Ostrzegam : ciężko jest wytrzymać , aż całkowicie wystygnie :D SKŁADNIKI :CIASTO :-margaryna – 125g- cukier – 100g-jajko – 2szt- mąka pszenna – 125g- proszek
Ostra na Słodkopszenna – 5 łyżek* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* sól – 0,5 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ugotowane ziemniaki mielimy razem z twarogiem. Dodajemy jajka, sól i przesianą mąkę.Szybko zagniatamy gładkie , zwarte ciasto 9 jeśli się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki ).Dzielimy na 4 części ( dla wygody ) i z każdej formujemy wałek.Kroimy ukośne kawałki.Każdy delikatnie spłaszczamy widelcem.Gotujemy
Ostra na SłodkoŁatwo, szybko i przepysznie.Składniki:Ciasto:1.5 szklanki mąki125 g margaryny0.5 łyżeczki sody2 łyżki cukru pudru (przesianego)2 żółtkacukier waniliowyDodatkowo:powidła śliwkowe2 białka2 łyżki cukrucukier waniliowykilka kropli soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać z sodą, dodać puder, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć
Moje pyszne gotowanieciasto robi się bardzo szybko a smakuje po prostu nieziemsko ! Cudownie zielone, lekko wilgotne, mięciutkie i pachnące. Ja jestem nim zachwycona a i Żarłoczek od pierwszego kęsa mocno je pokochał. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNajlepsze jabłka do naleśników, ciast, przekąsek. Przepis bardzo szybki.Składniki:tylko jabłka i cukierprzejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieBabeczki w 5 minut?, czemu nie :). Szybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły. Podaję przepis na 18-20 babeczek:Składniki na ciasto cytrynowe: 4 duże jaja lub 5 jeśli są małeJaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie
Apetyczna babeczkapodstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni.Składniki:4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych (małe opakowania po ok 140 g każde)3 galaretki
Malinowe Pocałunkimąki pszennej 1 jajko łyżka masła Ponadto 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka śnieżki 1 łyżka cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie). Przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić
Złote przepisygalaretkę pomarańczową i do stężenia do lodówki na kilka godzin śmietanę 30% ubić na sztywno z pudrem cukrem i szprycka nałożyć na wierzch ciasta, posypać czekoladą zmieloną ciasto ma jeden feler: SZYBKO SIĘ ZJADA.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki gorącej wody i ostudzić śmietanę 36% 25ml ubić na sztywno i dodać powoli tężejącą galaretkę w trakcie ubijania na wystudzone ciasto nałożyć szprycą śmietanową galaretkę ciasto jest smaczne i szybko się zjada...... SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię200C około 40-45 minut - ciasto zostawić do wystudzenia zimną śmietanę 30% ubić z 1 łyżką cukru pudru i szprycą nałożyć na wystudzone ciasto - posypać zmieloną czekoladą ciasto jest przepyszne i szybko się zjada.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzagęścić budyń na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym blatem na wierzch dać resztę budyniu o posypać posypkami schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest smaczne i szybko się zjada..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwody zimną kremówkę 36% ubić na sztywno i na koniec miksując wlać pomału galaretkę całe ciasto posmarować śmietaną i posypać kakaem - schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest przepyszne i szybko się zjada..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzykryć drugim galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić - wlać do reszty bitej śmietany i nanieść na ciasto - schować do lodówki na 2 godziny ciasto jest przepyszne i szybko się zjada..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięstopni.Ugotować budyń, używając 1/2 litra mleka i gorący wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Margarynę roztopić i ostudzić, dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę.Ciasto z ciepłym budyniem szybko podrośnie. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić na kratce
Praktyczna plmąką i uformować bochenek.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ja włożyłam do durszlaka wyścielonego ściereczką wysypaną mąką i przykryć.Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć.Wyrośnięty chleb można posmarować jajkiem i obsypać ziarnami lub lekko obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić
Moje domowe kucharzeniesię na niego trafić to chętnie kupuję smakowite owoce i przetwarzam dalej. Oczywiście część moreli zjadam od razu, na surowo, bo bardzo je lubię. Może też upiekę ciasto miodowe albo zrobię szybką sałatkę z pieczarkami ? No i obowiązkowo muszą być knedle z morelami ! Morele świetnie smakują także z mięsem albo wątróbką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadrożdżowe bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł ten dzień. Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje . Jak dla mnie bułeczki idealne . Z pewnością powtórzę ten wypiek z innym
Malinowa KawiarenkaNajszybsze i najlepsze - moje ukochane brownie ! Tym razem nieco je osłodziłam i dodałam gotowej masy kajmakowej. Rewelacja ! Składniki:150 g czekolady gorzkiej
kolorowotorcikowoCzasami gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego przygotowuję to właśnie ciasto, jest ono bardzo szybkie, smaczne a równocześnie przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ jako mała dziewczynka bardzo często jadałam kaszę mannę z różnymi dodatkami :)Składniki:- 1 l mleka- 1 szklanka cukru pudru- 1 margaryna- 2 łyżki kakao- 1 cukier waniliowy- 1 szklanka kaszy manny
Zainspirowana w kuchnimąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki na ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy
Symfonia SmakówBardzo lubimy to ciasto, chlebki bananowe są szybkie w przygotowaniu, smakują wybornie za każdym razem, niezależnie co da się do środka bo smak można kombinować do woli. Tym razem elementem najważniejszym był dodatek masła orzechowego, do tego rewelacyjna polewa. Przepis pochodzi ze strony Taste and Tell.Przy okazji polecam inne wersje: chlebek z dodatkiem dyni, ananasowo-kokosowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto niestety wyszło bardzo cienkie, ale błąd tkwił w zbyt dużej blaszce i przegapieniu czasu pieczenia. Nie popełnijcie moich błędów, a wszystko będzie cudownie puszyste. Mimo to ciasto było pyszne i szybko zniknęło. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa Facebooku zorganizowano konkurs BlogerChef.Postanowiłam, że i ja wezmę w nim udział, a co mi tam! Pierwszym wyzwaniem była kuchnia śródziemnomorska. Chętni blogerzy kulinarnimusieli przyrządzić
W kuchni Karmel-itkiBiscotti czekoladowe wśród dzieciaków zrobiły furrorę. Chrupały, aż im się uszy trzęsły. Ja z przyjaciółką maczałyśmy je w kawie i również nam smakowały. Szybka, dosyć czysta robota. Ciasto trochę lepiło się do rąk, jednak po zanurzeniu dłoni w mące było już tylko lepiej:)Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Blondynka GotujeAkacjowo u mnie w tym tygodniu, prawda ? Te pachnące i pyszne kwiatki są tylko przez chwilę więc staram się nimi nacieszyć bo następne dopiero za rok. Dzisiaj ciasto - bardzo proste i szybkie do zrobienia więc będzie w sam raz kiedy mam lenia i nie chce mi się cudować w kuchni. Dodatek kwiatów odrobinę je podrasował.Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy
Smaczna PyzaDzisiaj przedstawiam Wam pomysł na szybką i smaczną przekąskę – pierożki z warzywami z ciasta francuskiego. Takie pierożki idealnie sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na imprezę. Moje pierożki zostały nadziane warzywami i serem mozzarella, ale jeśli macie ochotę na inny farsz możecie użyć np. pieczarek lub kurczaka. Jeśli mają odwiedzić Was niespodziewani goście, to Czytaj więcej → Artykuł PIEROŻKI
greengoodiesNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto które uwielbiam, po pierwsze jest szybkie, po drugie proste, po trzecie wilgotne, po czwarte kakaowe, po piąte bez jajek i mleka , a po szóste za każdym razem może smakować inaczej dzięki dodatkom, piekłam różne kombinacje i za każdym razem wychodzi pyszne. A na dodatek ciasto
Słodkie zapomnienieniespecjalnie się przy tym wysilając. Także ciasto do krewetek, mimo długiej listy składników jest proste do zrobienia, a przy tym obłędnie smaczne. Panierowane krewetki sprawdzą się jako szybka przekąska. Smażone krewetki w cieście możecie też podać na obiad, jako danie główne. Do tej potrawy najbardziej odpowiednie będą krewetki argentyńskie lub krewetki tygrysie. Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 10 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko
Anielskie wypiekipszennej 1 żółtko 75 g cukru pudru szczypta soli Mąkę przesiać,zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać
Anielskie wypiekiDIAMANT 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać mąką
Anielskie wypiekiekspresową przekąskę. Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego napełnione ciekawym farszem. Kurczak smażony na boczku z pieczarkami z dodatkiem śmietany, która scala farsz. Taką przekąskę przygotujecie bardzo szybko, najlepsze będzie oczywiście domowe ciasto francuskie, które znacznie lepiej rozwarstwia się niż to ze sklepu. Przepis znalazłam na opakowaniu przecieru pomidorowego. Polecam! Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem Składniki
Smak mojej kuchnimojego imiennika - Patryka :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła, schłodzonego szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze
Czerwień i błękitPuszysty biszkopt z jabłkami według przepisu Elizy Mórawskiej z książki " O jabłkach" . Mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy kilka składników, 5 minut wolnego czasu i odrobina chęci. Nic tylko piec! Składniki: 4 jajka 250 g cukru 250 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżka octu
Smakowity Blog Kulinarnyczęści. Do pierwszej części dodać wiórki kokosowe, do drugiej kisiel, zaś do trzeciej kakao. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto jest bardzo popularne i szybkie do zrobienia. Można dodawać różne dodatki np. w oryginalnym przepisie zamiast kiśli dodawany jest mak. Ja osobiście lubię mieszać dzielić ciasto na 3 lub 4 części
Ciastka - domowe słodkościotrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie-masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę i proszek, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na ok.3 godziny(ja nie mroziłam, rozkruszyłam lekko schłodzone) lub dłużej(ciasto można przygotować
Smaczne Zdrowe