WYKONANIE: Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste, Do utłuczonych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje
Kuchnia BeatyBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto, które może posłużyć nie tylko do ciasteczek, ale również na babeczki do wypełnienia np. budyniem i owocami. S kładniki: na ciasto: 100 gramów miękkiej margaryny (u mnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy dodać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Ciasto nie będzie tak szybko wysychać podczas przechowywania
Przepisy i porady kulinarnenacinamy dziurkę, przez który przeplatamy jeden koniec ciasta i smażymy faworki na dobrze rozgrzanym oleju. Tatuś pobawił się foremką i usmażył córom serduszka :) Prawdę mówiąc, usmażył wszystko :)) Ciasto rumieni się dość szybko, więc chwila moment i micha faworków gotowa; tradycyjne posypujemy je cukrem pudrem, choć mnie osobiście najbardziej smakują bez niczego. No to co, do dzieła bo czwartek już jutro
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECzyli lekki i szybki obiad na lato.Ciasto piwne, podobnie jak ciasto na naleśniki i na racuchy robię "na oko". Zwłaszcza jeśli chodzi o mleko i mąkę. Kiedy byłam nastolatką i próbowałam coś sama zrobić w kuchni to do szału doprowadzał mnie zapis w starej daty książkach kucharskich "mąki tyle ile zabierze ciasto". A dziś stosuję
bistro mamapodróż w czasie, na wakacje do babci. Jakieś 20 lat wstecz. Do kuchni, gdzie w honorowym miejscu stał prodiż. I to w nim babcia takie właśnie ciasto piekła. Ukręcone na szybko, z owocami z sadu. Czytaj więcej
bistro mamaI mamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie
Ana Mari's worldPropozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :) Składniki:1 gotowe ciasto francuskiekilka plasterków szynki prosciutto / parmeńskiej1 ser pleśniowyparę plasterków suszonych pomidorówciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów i szynki. Cztery końce rogów
Bon Appetit Małgorzatywyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje w lodówce i nic nie traci na smaku. Sama nie wiem, czy lepsze było ciepłe czy zimne!Oryginalny przepis
Stare Garyzdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…:) Nie można ich nie polubić. Miałam nawet zamiar część z nich polać odrobiną rozpuszczonej, gorzkiej czekolady ale… nie zdążyłam bo wszystkie zniknęły… Makaroniki kokosowe – składniki:-2-3 białka-240 g wiórków kokosowych
UgotujmyTo.plwspaniały pomysł na smaczne śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek.Jako farsz można użyć praktycznie wszystkiego ;) Moje ulubione to z zwykłym dżemem, miodem, czekoladą lub słodkim twarożkiem , który można bardzo szybko zrobić samemu.Składniki:Ciasto:(na 10-15 sztuk)-1,5 szklanki mąki -2 całe jajka-1,5 szklanki mleka -3 łyżki oleju- 1 szklanka wody mineralnej gazowanejTwaróg:-2 kostki twarogu
Gotuj Z MuzykąDziś mam dla Was przepis właśnie z czereśniami!Będzie to sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto pokryte warstwą soczystych czereśni!Łatwo , szybko i przyjemnie!Ostrzegam : ciężko jest wytrzymać , aż całkowicie wystygnie :D SKŁADNIKI :CIASTO :-margaryna – 125g- cukier – 100g-jajko – 2szt- mąka pszenna – 125g- proszek
Ostra na Słodkopszenna – 5 łyżek* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* sól – 0,5 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ugotowane ziemniaki mielimy razem z twarogiem. Dodajemy jajka, sól i przesianą mąkę.Szybko zagniatamy gładkie , zwarte ciasto 9 jeśli się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki ).Dzielimy na 4 części ( dla wygody ) i z każdej formujemy wałek.Kroimy ukośne kawałki.Każdy delikatnie spłaszczamy widelcem.Gotujemy
Ostra na SłodkoŁatwo, szybko i przepysznie.Składniki:Ciasto:1.5 szklanki mąki125 g margaryny0.5 łyżeczki sody2 łyżki cukru pudru (przesianego)2 żółtkacukier waniliowyDodatkowo:powidła śliwkowe2 białka2 łyżki cukrucukier waniliowykilka kropli soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać z sodą, dodać puder, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć
Moje pyszne gotowanieciasto robi się bardzo szybko a smakuje po prostu nieziemsko ! Cudownie zielone, lekko wilgotne, mięciutkie i pachnące. Ja jestem nim zachwycona a i Żarłoczek od pierwszego kęsa mocno je pokochał. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza