Cukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na
Codzienna kuchnia niecodziennaLato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz więcej świeżych, przepysznych warzyw i owoców. Staram się korzystać z tego sezonu maksymalnie i w moich
HealthyCreationsjest szybkość ich przygotowania. Kie dy w głowie nie ma pomysłu na obia d lub kie dy po prostu trzeba zjeść coś "na szybko", wystarczy je dynie kilka skła dników i patelnia. Placki, które Wam dziś prze dstawiam mają dwa główne skła dniki: płatki owsiane oraz jago dy. To z decy dowanie placki na letnie popołu
ChilliJemyPierwszy wypiek wytrawny na moim blogu. Tak smaczny, że szybko musiałam podzielić się przepisem :) Zapraszam na kruchy placek z lekko pikantnym nadzieniem. Główne składniki to pieczarki i natka pietruszki, ale istotną rolę odgrywa również tymianek, który rewelacyjnie uzupełnia smak tarty. Spróbujcie koniecznie - pychota. Składniki (na formę o śr. 28 cm): Ciasto kruche: 250 g mąki pół łyżeczki soli(...)gałązek świeżego tymianku szczypta pieprzu cayenne (można pominąć) pozostałe przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane masło, sól, jajko i mleko/ jogurt. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy
Domowa Cookierenka AgiJuż za tydzień, zawitają do Nas święta. 💖Miodownik to smaczne ciasto, które szybko zniknie ze świątecznego stołu. Miłośnicy miodu i orzechów, na pewno pokochają to ciasto. Miodowe placki przełożone kremem budyniowym o aromacie wanilii i migdałów, a to wszystko oblane cudown ą polew ą czekoladow ą i posypane orzechami włoskimi.😋 Ciasto najlepiej smakuje na drugi(...)następnie dodać do wrzącego mleka bardzo szybko mieszając na małym ogniu, aby nie powstały nam grudki. Gotować ok 5 min. Następnie dodać pół kostki masła I mieszać bardzo szybko, gdy masło się połączy z budyniem to dodać kolejną polowe masła I ciągle mieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać I przekładać placki gorącą masą. Polewa: Czekoladę rozpuścić
kulinarne odsłony patiSzybko zabrałam się za zrobienie tych placuszków. Są puchate, pyszne a z dżemem smakują wybornie. Oczywiście do każdego należy decyzja z czym placuszki zje, może
Moje Małe CzarowanieW tym roku sezon u nas prawdziwie ogórkowy ;-) Najwięcej ogórków zakisiłam - w całości i jako gotowy przecier na zupę . Z ogórków, które zostały po przygotowaniu przetworów
babka w formieJak zawsze szybkie wykonanie - kształt nieważny, liczy się smak. A ten jest delikatny, mleczny i pachnący jabłkiem. Ciasto jest lekko lejące się, a więc mogą powstać
Zasmakuj KuchniProste i szybkie placuszki z chia czyli szałwią hiszpańską bez dodatku mąki. Lekkie, niskokaloryczne i bardzo smaczne. Idealne z dodatkiem owoców. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 2 jajka
Kuchnia bezglutenowaOto placuszki, które powstały w przypływie wczorajszej ochoty na "coś bym, coś bym". Robią się błyskawicznie, a składniki powinny znajdować się w każdej kuchni. Jeśli jednak
peggiwkuchniKorzystając z kilku wolnych dni nadrabiam trochę zaległości blogowych. Ten przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę
peggiwkuchniTo NAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz
Kuchnia domowa Anijeszcze ten pyłek w nich jest :) Co prawda nie sposób jeść je garściami w normalnych warunkach, ze względu na specyficzny smak, ale jako uzupełnienie placków dają radę. Prawdziwe racuchy są drożdżowe, ale na szybko można dodać trochę proszku do pieczenia i wyjdą nam takie podrobione jak pankejki :) Niemniej jednak kwiatostany są tak puszyste, że można obejść się(...)niego. - męskie kwiatostany leszczyny - mąka - woda - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą, aby uzyskać gęste ciasto. Dodajemy "banany" i mieszamy. Formujemy placki i smażymy. Możemy dodać trochę proszku do pieczenia, ale ja obyłem się bez i moim zdaniem wynik jest zadowalający. Cukier jednak zalecam
Kryzysowa Książka Kucharskachleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli - 1-2 łyżeczki oliwy Ciasto robi się niezwykle prosto, w wodzie(...)Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy poduszeczkę
I tu będę miała takie temożliwym zakamarku, wypełniając je uśmiechem i swoją obecnością... Sernik gotowany w wersji na bogato. Zapewniam Was, że był przepyszny! I ładnie prezentował się na stole :) Placków miodowych nie trzeba dodatkowo obciążać, bo dość szybko miękną. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest całkiem wydajne - 1 kawałek potrafi zaspokoić nawet apetyt dużego łasucha. Choć pewnie na jednym kawałku nie poprzestaniecie(...)gotować) i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. W mleku rozpuścić budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą masą przekładać placki (trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w równej wielkości plastry, które następnie poukładać na wierzchu
My simple kitchen