Uwielbiam placki ziemniaczane, a pyszną alternatywą dla tego dania są placki marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim, marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc język:) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki
Kolizje SmakówKontynuując zapowiadany cyk Imprezowych Przekąsek, które z pewnością nie przełożą się na dodatkowe kilogramy, bo są niewielkie i lekkie - zapraszam na kolejną, szybką propozycję mini roladek z placków tortilli:) Roladki z tortilli Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ) chudy twaróg ( lub feta light) serek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaplackach i naleśnikach mogłabym się rozpisywać w nieskończoność! Mają same zalety: można je jeść na słodko i na słono, na ciepło i na zimno, zrolować, złożyć, podsmażyć. To jeden z pewników na naszym stole, dzieci zawsze zjadają je ze smakiem. Tym razem klasyczne naleśniki pszenne przygotowałam z dodatkiem młodego szpinaku. Mają absurdalny wręcz, wściekle zielony kolor, ale nie smakują(...)zielony koktajl. Dodać mąkę, jaja, sól i ponownie szybko zblendować. Wlać 2 łyżki oleju i wymieszać. Patelnię wysmarować odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki pół minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Można podać je z żółtym serem i szynką - na jeszcze ciepłym placku (może być jeszcze na patelni ułożyć cienkie plastry sera
Kulinarne InspiracjeDzisiaj trochę o plackach, wyjątkowo w wersji warzywnej. Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem większości Polaków byłyby placki ziemniaczane. Jednak dzisiaj chciałbym Wam zaproponować wersję alternatywną: opartą
Gar ZdrowiaZostał mi ryż z wczorajszego obiadu, więc dziś na podwieczorek będą placki ryżowe z jabłkiem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu a domownikom na pewno będą smakowały. Podane z cukrem pudrem, dżemem albo ulubioną konfiturą... najlepsze :) Placki ryżowe będziemy zajadać z moją ulubioną konfiturą z borówki od Przetwory z borówki . Składniki na około
Zrób to smaczniepieczenie cebularzy. Cebularz lubelski, to jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak receptura na jego wypiek rozprzestrzeniła się szybko po całej Lubelszczyźnie. Jest to placek pszenny z cebulą i makiem, o średnicy 15-20 cm. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, wyjęty wprost z pieca. Ma piękny złocisty kolor, chrupiącą skórkę oraz niepowtarzalny(...)zapach. Cebularz wpisany jest na listę produktów tradycyjnych woj. lubelskiego. Zachęcam do wypróbowania przepisu na cebularze, bo naprawdę warto. Robi się je szybko i prosto, a są po prostu pyszne. Ja następnym razem upiekę cebularze z podwójnej ilości składników, bo znikają u mnie w domu w oka mgnieniu. Przepis na cebularze podaję za Codziennikiem Kuchennym . Składniki
Przepisy na domowy ser i chlebOstatnio jedne z Naszych ulubionych placków- z serkiem wiejskim, jabłkiem oraz szczyptą cynamonu, koniecznie podane na ciepło, bo wtedy smakują najlepiej (z resztą jak wszystkie placki) 😋 Grube, mięciutkie i soczyste, bardzo szybko oraz bezproblemowo się smażą. Pomimo tego, że smażę je na patelni beztłuszczowej, to zawsze smaruję odrobiną masła klarowanego powierzchnię patelni, dzięki czemu placuszki- oprócz fantastycznego smaku(...)dodatkowo maślane i dużo, dużo pyszniejsze! Od razu polecam przygotować z 2 porcji! 😊 12 placków: * serek wiejski- 200 g * jabłko- 1 większe * mąka jasna orkiszowa- 2/3 szklanki * jajka- 2 duże szt. * cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka * cynamon- 1/2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * masło klarowane- do smażenia* Jabłko obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. W misce umieścić
Kraina Miodem PłynącaIdealne śniadanie to takie podczas, którego nie trzeba nigdzie się śpieszyć. Ale dzisiejszy przepis zadowoli nawet tych w ciągłym biegu. Placki z ricottą robi się naprawdę szybko, nie wyciągając nawet miksera (oznacza też mniej rzeczy do zmywania). Smażymy je bez tłuszczu (oczywiście do tego potrzebna jest patelnia teflonowa) i mamy jakże miłą odmianę od suchych, kanapkowych śniadań(...)Wyglądem przypominają troszkę amerykańskie "pankejki" , ale są od nich nieco lżejsze. PLACKI ŚNIADANIOWE Z RICOTTĄ Składniki: 125 g serka ricotta 1 jajko 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 100 ml mleka Przygotowanie: Do miski wsypujemy składniki suche, dodajemy jajko,mleko oraz serek i olej. Mieszamy wszystko łyżką
Bon appetit mon amiebardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 placków 2 średnie cukinie (około 700 g) 8 łyżek mąki pszennej (około 120 g) 2 jajka 3 ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Placki z cukinii
Uwaga Babcia GotujePierwszy wolny weekend tego roku zaowocował spacerem fotograficznym i ciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-) Placek czarno-biały ze śliwkami PLACEK CZARNO-BIAŁY
peggiwkuchniOkrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym sosie do którego idealnie pasuje mój ulubiony makaron bucatini i słodkawe, chrupiące brokuły. Brokuł myjemy pod chłodną bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze różyczki. Jeśli są bardzo duże, można je przekroić wzdłuż na połowy(...)śmietany może tej soli jeszcze potrzebować. Do rondla przekładamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z sosem . Rozkładamy porcje na talerze, z wierzchu rozkładamy ugotowane brokuły i jemy od razu, bo szybko stygnie. Dobrze popić białym winem lub jabłkowym cydrem. Do zdjęć makaron polałam sosem, a nie wymieszałam go z nim. Diablo ciężko byłoby pokazać na zdjęciu, co tym razem
Karo in the Kitchenzardzewiała blacha i drewno. Nic więcej. Wystarczy rozpalić pod nią tak by porządnie się nagrzała. Pierwsze kilka placków próbowałam smażyć na papierze do pieczenia jednak bardzo szybko mi się palił więc kolejne smażyłam już bezpośrednio na blasze. Wystarczy smażyć placki na blasze posmarowanej olejem po 2 minuty z jednej stronie i pysze, domowe i swojskie jedzenie gotowe
Życie ze smakiemPasternak jedli już nasze pra-pra ōłpy1, potyn trocha ôstoł2 zapōmniany, a terozki3 zajś4 idzie go znojś5 we sklepach. Niyrołz6 trocha cyganiōm7 i sprzedowajōm go zamiast
Chop w kuchnipoza tym podczas jedzenia organizm musi ocieplić ścianki żołądka, by je strawić, więc nie jest to taki morderczy deser, na jaki wygląda mrożona włoszczyzna Dobrze mieć świeżą, ale ta szybko więdnie, dlatego dla wygody zawsze mam w zamrażalniku opakowanie włoszczyzny, której mogę użyć jako bazy do zupy mrożone mięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka(...)Wybierzcie placki dobrej jakości i cieszcie się szybkimi daniami z ich wykorzystaniem, kilka warzyw, kawałek kurczaka, ketchup, jogurt i obiad gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś z kurczaka/mięso mielone 2 uniwersalne rodzaje mięsa, które bardzo szybko się
Cooking Monster