fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce gotujemy z cukrem, aż rozpadną się i utworzą sos. Studzimy i przecieramy
cool and mintyścianek miski. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Zagniatamy je szybko ręką, formujemy kulę i rozpłaszczamy rękami na placek. Można sobie pomóc delikatnie wałkiem. Placek powinien mieć około 1 cm grubości. Szklanką lub obręczą (o średnicy ok.7,5cm) wycinamy kółka. Nieco rozpłaszczamy
Kolizje SmakówSuper placki śniadaniowe z dodatkiem plasterków banana. Pachną przecudnie! - szybkie i proste do zrobienia - bez miarek i wagi - tanie i smaczne - tylko kilka składników
AniaGotuje.plOficjalnie stwierdzam, że kuchnia roślinna jest moją ulubioną. Wege mania nadal się mnie kurczowo trzyma. :) Wczoraj długo myślałam, co przygotuję na dzisiejszy obiad. Przejrzałam chyba większość
Smiling ShrimpDziś zapraszam Was na deserowe placuszki z płatkami i owocami lata . Uwielbiam takie propozycje. Oczywiście możecie zrezygnować z bitej śmietany i podać je wyłącznie z samymi
Słodkie okruszkiwykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Drożdżówki będą pieczone na środkowej półce przez ok 10 - 15 min, do zrumienienia, zwłaszcza pod spodem. Ciasto szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Najlepiej, aby powstał nam kwadrat, dzięki temu nie będziemy musieli niczego odcinać wałkować ponownie :) Wzdłuż, na połowie placka rozprowadzamy szpinakowy farsz i posypujemy
Kuchnia od dwojgaNaleśniki to był dla mnie od zawsze sposób na smaczny i słodki podwieczorek. Jednak naleśniki to o wiele ponad to, gdyż w zależności od kompozycji: na
Gar Zdrowiapergamin, ciasta. Widać je doskonale po upieczeniu. Warstwy te dwukrotnie przekładamy siekanymi orzechami. Jest trochę zabawy z wałkowaniem, ale wałkuje się je prosto i stosunkowo szybko. Należy jedynie pamiętać, o dość szczodrym posypywaniu placków ciasta mąką ziemniaczaną. I zdecydowanie, to ciasto jest inne niż ciasto francuskie, bo to filo lub ciasto zwane korą. Nie warto też moim zdaniem kupować(...)posiekanych + dużo mąki ziemniaczanej do posypywania placków garść pistacji niesolonch do posypania Syrop 2 szkl. wody 2,5 szkl cukru 2 plasterki cytryny Sposób przygotowania Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 15 min. Ciasto dzielimy na 30 kawałków (wielkości większego orzecha włoskiego) Wałkujemy każdy fragment ciasta na bardzo cieniutki, przeźroczysty placek. Układamy placek na placku
Mieszam w Garnkudżem,jagody) 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części w stosunku
Swojskie jedzonkonożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika – 200-220 st C. ! Upiec na złoty kolor – PILNOWAĆ , bo szybka ciemnieje! – trwa to ok 15-20 min. Placek można upiec wcześniej. ( ja 1,5 tygodnia przed świętami).i pozostawić w chłodnym miejscu. Wystudzony placek smaruję dżemem , jaki mam w zasięgu
Pysznosci Babci Basiletni obiad. Takie placuszki można też zrobić na kolację lub podwieczorek. Zajadają się nimi i starsi i dzieci. Bardzo lubię takie dania "na szybko". Furorę u mnie w domu zrobiły np. placki z kukurydzy . Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Do tej pory na słodko robiłam tylko placki z bananami . Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego
Pobite gary BarbaryLekkie, wilgotne i bardzo proste w wykonaniu jogurtowe ciasto z truskawkami - które możecie też zastąpić innymi sezonowymi owocami. Dzisiaj z dedykacją dla wszystkim Mam w dniu
Moje Kuchenne Rewelacjeprzykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przed wyrośnięciem. Po wyrośnięciu. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Zagniatamy je szybko ręką, formujemy kulę i rozpłaszczamy rękami na placek. Można sobie pomóc delikatnie wałkiem. Placek powinien mieć około 1 cm grubości. Szklanką lub obręczą (o średnicy ok.7,5cm) wycinamy kółko. Nieco rozpłaszczamy
Kolizje Smakówłyżeczka oleju 1 łyżeczka wody 1 mała łyżeczka olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy Wykonanie : Z podanych składników wyrabiamy ciasto niczym na pierogi. Szybko i energicznie. Uzyskaną masę rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka (jeżeli jest to konieczne podsypujcie lekko mąką ciasto przy rozwałkowaniu). Do wyciętych szklanką kółek wkładamy pozawijane karteczki i "lepimy pierożki
W Moim Magicznym DomuSzybka karnawałowa przekąska :) Do przygotowania koreczków potrzebne będą: placki tortilii plastry szynki sałata świeży ogórek świeża papryka ser żółty majonez i kethup Sposób wykonania: Placek tortilii posmarować cienko majonezem, ułożyć plastry szynki. Położyć sałatę, posmarować kethupem. Posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Na brzeg tortilii położyć słupek świeżego ogórka i papryki ( na całą długość placka
Darcia w kuchni