Znakomite i "odchudzone" placki ziemniaczane. Placki te przygotowałam w piekarniku. Tarłam na grubych oczkach. Placki te podaję z jogurtem naturalnym albo z gulaszem. Łatwe i szybkie do wykonania. Polecam:) SKŁADNIKI: 1 Kg Ziemniaków 2 Cebule 2 Jajka Sól i Pieprz 1 Łyżka Koperku Suszonego 2 Łyżki Mąki Ziemniaczanej 2 Łyżki Mąki Pszennej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotowanie PatkiWiększość z nas na pewno pamięta z dzieciństwa smak wielu potraw. Ja we wspomnieniach zawsze mam przed oczami placki z jabłkami robione przez moją mamę. Jest to danie bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru
Kuchnia co dniatego punktu widzenia ważna jest też odpowiednia temperatura patelni – zbyt gorąca sprawi, że ciasto zbyt szybko się zetnie lub trwale przywrze, ale zbyt chłodna też niesie ryzyko przywarcia, niepotrzebnie wydłuża czas smażenia oraz może mieć zły wpływ na właściwości mechaniczne placków. Grubość placków zależy m.in. od ilości wylanego na patelnię ciasta, do czego używamy zwykle chochli do zupy(...)najlepiej używając silikonowego pędzelka). Za pomocą chochli do zupy lub dużej głębokiej łyżki mieszamy ciasto (zawiesina ma skłonność do szybkiej sedymentacji), nabieramy potrzebną jego ilość i płynnym ruchem chochli i patelni rozlewamy je po całej powierzchni tej ostatniej. Placek smażymy przez 2-3 minuty, aż zacznie swobodnie przemieszczać się po patelni. Jeśli to nie nastąpi, należy ostrożnie oderwać placek
Kulinarna Pokusaduszoną cebulą, anchois i czarnymi oliwkami, który ja nazywam połączeniem pizzy i cebularza. W tym przepisie znajdziecie również przepis na szybki spód do pizzy bez konieczności robienia zaczynu. 5. Pizza po grecku - Ladenia Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos
Chilli Czosnek i OliwaKolejny smak dzieciństwa na moim blogu. Chyba się starzeję, bo z coraz większym upodobaniem wracam do starych, sprawdzonych receptur mamy, czy babci. Ostatnio naszło mnie
Kulinarne Inspiracjemasłem, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy cztery jednakowe placki, każdy 10 min w 180 stopniach. Trzeba uważać, na miód szybko łapie kolor i łatwo je przypalić. Na mleku gotujemy mannę, masa ma być mocno gęsta. Ta nie musi nam całkiem ostygnąć. Jak będzie(...)sensu aby nie rozbić kawałków orzechów. I tu też nie użyłam cukru, masa jest dość słodka, a więc doskonale dosłodzi masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki łącznie z posmarowaniem wierzchu. Lekko dociskamy i odstawiamy do stężenia. Z podanych składników robimy polewę, którą smarujemy wierzch ciasta. Ta polewa nie jest konieczna, doskonale sprawdza się
Dieta moja pasjaOdrywany albo bardzo przytulony placek z powidłami śliwkowymi. Dynia króluje w mojej kuchni jesienią od zawsze i czy to piżmowa czy to hokkaido, makaronowa czy może muscat, pachnąca i bardzo pomarańczowa , musi być. Wszystkie są przepyszne i bardzo zdrowe więc nie mogę sobie odpuścić aby dyni nie było w naszym jesiennym menu. Wydarzenie "Ciasto na niedzielę(...)drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny. Ciasto jest puchate, delikatne z chrupiącą pod zębem kruszonką, rewelacja. Upiekłam i zaraz zaczęło znikać, za szybko ale było takie pyszne. Polecam, upieczcie sobie tej jesieni taki placek. Odrywany placek dyniowy z powidłami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodatków, weszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy na plackach po 2-3 plasterki truskawek, pamiętajmy aby przykręcić kurki gdyż truskawki szybko się przypalają ! ) ps. tutaj zapominałam zrobić zdjęcie ;p - po drugich placuszkach musimy przetrzeć patelnie jeśli truskawki się nam poprzyklejały. Resztę pokrojonych truskawek mieszamy(...)rozgniatając je aby nie było za dużych kawałków. Wylewamy na patelnie i smażymy. Placuszki bez dodatków możemy podać z sosem truskawkowym: jogurt mieszamy/ciapkamy z truskawkami i ksylitolem/cukrem pudrem. Polewamy placki. Naturalne i zdrowe produkty takie jak mąka gryczana czy nasiona chia możecie znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl
Gotowanie...to proste !Miałam puszkę mieszanki meksykańskiej Bonduelle na ciepło: chili sin carne i nie miałam ochoty na jej zjedzenie samej. Pomyślałam że jak ją wymieszam z dodatkami to
Moje Małe CzarowaniePlacki na śniadanie często goszczą na naszym stole. Są pożywne, smakowite i dodają nam energii na długie godziny. Dziś placki z resztek w lodówce
Moje Małe CzarowanieA na kolację lub śniadanie polecam Was delikatne owsiane placuszki . Dosłownie rozpływają się w ustach. Osobiście polecam je z odrobiną cukru pudru i porcją świeżych malin
Słodkie okruszkipół kostki margaryny 1 żółtko 2 dag świeżych drożdży 3 łyżki śmietany 18 % cukier puder marmolada - najlepiej twarda Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto i od razu wałkujemy na 3 mm placek. Radełkiem lub nożem do pizzy tniemy go w kwadraty o bokach 4-5 cm. Robimy to krojąc ciasto w paski. Najpierw wzdłuż, a następnie
Kuchnia od dwojgaNa weekendowe śniadanie proponuję Wam kolejną wersję pysznych placuszków . Tym razem wykorzystałam ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, do której dodałam ulubione bakalie. składniki: 1/2 szklanki
babka w formieKolejna propozycja na pyszne śniadanie. Ostatnio dosyć często na naszym stole pojawiają się różnego rodzaju śniadaniowe placuszki , które są naprawdę dobrym pomysłem na przyjemne rozpoczęcie dnia
babka w formieBardzo lubimy takie kolacje, szybko się je robi i smakują wybornie. Ja użyłam gotowych placków tortilli, szybciej i prościej. Piersi z kurczaka pokroić na podłużne cienkie paski. Doprawić solą, papryką słodką i czerwoną pastą curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kawłki kurczaka. Smażych dosłownie chwilkę, co jakiś czas mieszając. Takie cienkie kawałki mięska smażą sie błyskawicznie(...)idealnie pasuje sos czosnkowy który znajdziecie tu – Błyskawiczny sos czosnkowy . Możecie też zrobić sos majonezowo – ketczupowy. Wymieszać majonez i keczup i gotowe. Nic prostrzego a pycha. Placek tortilli podgrzać w mikrofali lub w piekarniku. Jak pojawią się bąbelki to oznacza że jest gotowa. Na ciepłą tortillę nałożyć ciepłego kurczaczka , sałatę, kilka krążków czerwonej cebuli, plasterki pomidora
Kuchnia Pokoleń