Cygan albo jak kto woli placek po cygańsku to pyszne i szybkie w wykonaniu danie, które na dobre podbiło kubki smakowe mojej rodziny. To po prostu placek ziemniaczany usmażony na całej powierzchni patelni nafaszerowany w środku ryżem, ugotowanym na sypko i polany sosem pieczarkowym. Bardzo syte danie. Nie mam pojęcia dlaczego nazywa się tak również placek ziemniaczany
Pieguskowa KuchniaJakoś nigdy nie udaje mi się usmażyć małej ilości placków ziemniaczanych. Zawsze robię ich dużo za dużo! Takie gołe, odsmażane na drugi dzień nie są specjalnie
Kuchenne zapiski EdytyDomowe placki tortilli można wykonać bardzo szybko, a nadzienie to tak w rzeczywistości tylko i wyłącznie nasze własne fantazje :) U mnie po świętach na stole stoi jeszcze rzeżucha, więc chciałam ją jakoś wykorzystać. Składniki: na 6-8 placków (w zależności od wielkości): 2 szklanki maki pszennej 160ml gorącej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju garstka rzeżuchy
ChilliJemyplacki są po prostu pyszne ^^ Szybkie w przygotowaniu, nie rozwalają się, mają delikatny smak, a do tego, te kawałki rozpuszczonego serka :) Możemy je zrobić w wersji na słodko, dodając miód, suszone owoce, orzechy lub wytrawnej z ziołami, szczypiorkiem i wędliną. Takie placki spokojnie możemy zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. ~ Orkiszowe placki
Kuchenny Skrawek NiebaProste, szybkie w przygotowaniu placuszki na maślance z kawałkami bananów, to idealna propozycja na śniadanie. Choć zdjęcie nie oddaje ich uroku, to są naprawdę smaczne. Spróbujcie. Ja swoje podałam z dodatkiem bitej śmietany. Placuszki na maślance z kawałkami bananów 2016-05-10 23:55:03 Write a review Save Recipe Print 53 calories(...)naleśnikową). Banana kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy po łyżce masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu. Gdy placuszki zaczną lekko gęstnieć nakładamy na każdy placek po plasterku banana. Czekamy jeszcze chwilę i obracamy na drugą stronę. Placuszki podajemy w towarzystwie bitej śmietany i owoców (banan, jagody). Całość można oprószyć mieszanką przypraw o smaku waniliowo
Słodkie okruszkiramach akcji Wakacyjne kulinarne wyzwanie dostałam od firmy Pamakol zestaw produktów do przygotowania szybkich posiłków z tradycyjnych potraw. Często podaje się go z plackami ziemniaczanymi jako Gulasz po węgiersku, ja zrobiłam szybką zapiekankę z gulaszem. Składniki: - Gulasz Pamapol - 350 g makaronu świderki - 200 g sera mozzarella - sól - pieprz - 100 ml wody Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente
Kulinarne życiektórych to używano drożdży i smażono placki na patelni z olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto na podpłomyki(...)taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce, a gdy odchodzi od miski, jest luźne i można je rozciągać w rękach przy pomocy siły grawitacji, to znak aby je przełożyć na blat obsypany mąką. Potem ciasto wystarczy uformować niechlujnie , żeby zmieściło się na naszej patelni. Grubość surowego placka powinna mieć
Right Behind The Kitchengryczanej białej w codziennej diecie. Amerykańskie pancakes a polskie naleśniki: sama nazwa jest tutaj najmniej istotna, ponieważ możemy wylewać kilka mniejszych i grubszych placków a otrzymamy puszyste racuszki. Liczy się to, że smaczne, zdrowe oraz szybkie w przygotowaniu. Co ważne nasze naleśniki są w pełni bezglutenowe oraz nie posiadają w sobie nabiału. Dodatkowo dzięki obecności kaszy gryczanej białej są + Dodaj
Gar ZdrowiaSzukałam szybkiego i łatwego sposobu na wykonanie placków. Chciałam, aby były delikatne i puszyste. Idealnie do wykonania placuszków nadaje się mąka ryżowa. Spełniła wszystkie moje wymogi. :) Składniki: 4 łyżki mąki ryżowej 1 jajko szczypta proszku do pieczenia 30 łyżki mleka lub wody 10 tabletek słodziku (polecam z Rossmann'a) aromat cytrynowy olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Jajko ucieramy
Truskawkowa FiestaCiasto Marlenka tak nam ostatnio smakowało, że postanowiłam te karmelowe placki wykorzystać także w inny sposób. Przełożyłam je masą budyniową i jabłkami z galaretką. Lubię tego typu ciasta za to, że ładnie się kroją i są bardzo podzielne. A najlepiej smakują na trzeci dzień po upieczeniu, choć wtedy to już niewiele z nich zostaje... *duża blaszka(...)zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości blaszki (ciasto będzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz ciężej będzie na nim pracować). Piec placki około 10-12 minut w 180*C aż będą brązowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybka, możliwa do przygotowania niemal w każdym kraju potrawa a zarazem smak polskiej kuchni to dla mnie największe atuty placków ziemniaczanych. Można je jeść z gulaszem, cukrem lub śmietaną. Do ziemniaków można też dodać pokrojoną drobno pikantną kiełbasę. Składniki - na około 15-17 placków 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku(...)pieprzem i dokładnie wymieszać. Z płynu, który pozostał po odsączeniu ziemniaków odleć sok pozostawiając powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać. Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na gorącym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawięc mam dzisiaj przepis na pyszne ciasto z maślanką , jagodami i na to kruszonka :). Muszę pilnować i młodego i męża, bo cały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce
kruche babeczkiOładki to smażone placuszki z dodatkiem zsiadłego mleka i dowolnych owoców, wywodzące się z kuchni kresowej. Są bardzo smaczne i jak to z plackami bywa – robi się je szybko i łatwo. Jako, że nie miałam zsiadłego mleka zastąpiłam je kefirem. Myślę, że nie zaszkodziło to ich smakowi :) Udało mi się też kupić chyba już ostatnie świeże maliny(...)borówki więc automatycznie trafiły do placuszków. Do oładek można użyć też innych owoców np.: drobno pokrojonych jabłek, śliwek, gruszek, jagód, czereśni, wiśni czy truskawek. Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci i rodzinnym hitem śniadaniowym jednocześnie :) Składniki (na ok. 20 szt. placków): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku
MyCookBook.plmąki, itd… Haaalo! To są placki ziemniaczane, a nie placki z mąki! Wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia i dotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy. Te proporcje nie dziwią, jeśli dalej czytam „wyrabiamy ręcznie(...)kroimy na jednakowej wielkości kawałki, co pozwoli na szybkie i równomierne ugotowanie*. Zalewamy wrzątkiem, solimy wodę i gotujemy pod uchylonym przykryciem do miękkości. Odcedzamy, zdejmujemy przykrycie i stawiamy garnek ponownie na niski gaz – mieszając, odparowujemy pozostałą na ziemniakach i w garnku wodę. Równanie tutaj jest proste mniej wody – mniej mąki. *Do placków świetnie sprawdzą się też ziemniaki ugotowane na parze
Karo in the Kitchendodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni) Krem Żółtko rozbełtać w pół szklanki mleka następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne(...)dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach.Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową. (Można obydwa placki przygotować w polewie orzechowej
Wypieki Uli