Szaszłyki słodko-kwaśne 199To doskonale danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi
Humanistka w kuchni
Pierogi domowe na maślance z mięsem 315Uwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Knedle ze śliwkami mojej mamy 139zapraszam Was do kuchni mojej mamy na przepyszne knedle ze śliwkami. Knedle przygotowuje się z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, więc jest to pyszna opcja na wykorzystanie pozostałości z obiadu. Przepis jest skonstruowany w taki sposób, że nie musisz mieć określonej ilości składników tylko dopasowujesz ilości do ziemniaków, które masz do dyspozycji :) Śliwki - witaminy na przełomie lata i jesieni(...)części i wyjmij jedną z nich. W miejsce wyjętej części nasyp połowę części mąki ziemniaczanej i połowę mąki pszennej. Dodaj szczyptę soli i wbij jajko. Zagnieć ciasto szybko. Stolnicę oprósz odrobiną mąki. Z ciasta uformuj rulon o przekroju ok. 3cm i odkrawaj kawałki o szerokości ok. 2cm. Każdy kawałek cista rozgnieć na płasko i otul nim cząstki śliwek. Upewnij
Gary Bez dna
Ciasto cielaczek ze śliwkami 208Ciasto cielaczek ze śliwkami Pyszne połączenie puszystego murzynka z kremowym serniczkiem zwieńczone dodatkiem soczystych śliwek. Ciasto jest bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu, a efekt wow murowany, zarówno wizualny jak i smakowy! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto cielaczek ze śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem
Makaron muszle z mięsem mielonym 348Obiad na pracowniczej stołówce okazał się czystym złem. Kolejny raz dałam się wrobić. Obiecałam sobie, że w domu wynagrodzę sobie to czymś pysznym. Muszle z mięsem mielonym dały radę. Co prawda brudzimy przy nich nieco naczyń, ale od czego są zmywarki. Warto. Nawet jeśli zmywacie ręcznie. Gdy umieściłam zdjęcie muszli na Insta Story, dostałam mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis(...)przygotować wcześniej. Zaczynamy od beszamelu. W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aż zacznie skwierczeć i nabierać złotego koloru. Zaczynamy wtedy strumykiem wlewać mleko, jednocześnie szybko i energicznie mieszając. Sos będzie gęstniał. Gdyby zaczęły się robić grudki, należy szybciej mieszać – im bardziej zacznie gęstnieć, tym bardziej stanie się gładki. Dodajemy do niego parmezan
Poezja smaku
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 178golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno(...)poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi wzmacniają serce i naczynia krwionośne zapobiegają miażdżycy wspomagają trawienie i regulują pracę jelit poprawiają skład mikroflory jelitowej zapobiegają zaparciom pomagają w odchudzaniu - szybko dają uczucie sytości zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi mogą zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę (dzięki obecności kwercetyny) zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu
Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 187golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno(...)poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi wzmacniają serce i naczynia krwionośne zapobiegają miażdżycy wspomagają trawienie i regulują pracę jelit poprawiają skład mikroflory jelitowej zapobiegają zaparciom pomagają w odchudzaniu - szybko dają uczucie sytości zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi mogą zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę (dzięki obecności kwercetyny) zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu
Kuchnia MagdaLeny
Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 270dzień przed świętami będą pysznym punktem słodkiego stołu. Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś się od życia należy(...)zużyjecie całego zapasu mąki pszennej, możliwe też że będziecie potrzebować jej trochę więcej (np. jeśli w kuchni jest bardzo wilgotno, bo przed robieniem pierników gotowaliście zupę albo ziemniaki do obiadu). Lepiej mocniej podsypać sobie ciasto na stolnicy niż dosypywać mąki bezpośrednio do niego – zostanie lżejsze, bardziej sprężyste i lepiej będzie rosnąć. Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji. Każdą porcję
Karo in the Kitchen
Zupa z młodej kapusty 152Lato to taki czas, że w sklepie z warzywami dostaję oczopląsu w i mam ochotę kupić wszystkie kolorowe, uśmiechające się do mnie warzywa. Na dzisiejszy obiad wybrałam młodą kapustę - można z niej przygotować wiele przepysznych, tradycyjnych dań. Dziś proponuję Wam zupę z młodej kapusty, który wyszła przepysznie - tak babcinie. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie pochłania(...)również pozytywnie na nasze włosy, skórę oraz paznokcie. Jakie jest Wasze ulubione danie z kapusty? Moje niewątpliwie gołąbki - przepis oraz parę rad jak je zrobić aby było łatwo i szybko już niebawem :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa Zobacz również inne moje przepisy
Pani domowa
KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 183Pomidory to najpopularniejsze warzywa w Polsce, a do tego bardzo lubiane. Cenione są nie tylko za walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem składników
Kuchnia MagdaLeny
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 1) 179Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych
Kulinarny S.O.S.
Zupa rybna z Francji czyli Bouillabaisse Faceta w Kuchni 139Zupa rybna Bouillabaisse, pochodzą ze śródziemnomorskiego wybrzeża Francji, jest jedną z chlub kuchni prowansalskiej.Zupa Bouillabaisse ma wiele przepisów,tak jak wielu jest kucharzy, ale przepis marsylski
RafalCook
Curry wegetariańskie z kalafiorem i cukinią oraz test patelni Woll. 143Od kilku tygodni mam przyjemność testować patelnię firmy Woll. Wg mnie patelnia to jedno z ważniejszych jeśli nie najważniejszych naczyń kuchennych. Na patelni możecie przygotować niezliczoną
To co lubię - gotuję i polecam
Tarta z kiszoną kapustą 145Lubicie kiszoną kapustę? Ja uwielbiam - pierogi, krokiety, bigos... no nic, tylko jeść 😄 Nie wszyscy jednak lubią bawić się w lepienie pierogów (zwłaszcza w środku tygodnia 😉) albo
Z notatnika dietetyka
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami 149Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami to idealna propozycja nie tylko na smaczne śniadanie oraz kolację, ale nadają się też na ekspresowy obiad bez mięsa . Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Ich nadzienie możecie urozmaicić o ulubione dodatki, ale koniecznie najpierw wypróbujcie pieczarki oraz ciągnącyyy się seeer! U nas zawsze znikają solo(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z ulubionymi dodatkami. Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - dodatkowe informacje: (*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku
Di gotuje