Lubicie czarny makaron ? Ja lubię! Ponoć makaron to makaron, ale czarny zdecydowanie różni się od białego, nie tylko kolorem ale i smakiem. Czarny makaron jest zabarwiony
codojedzeniaOryginalny przepis (u mnie zmodyfikowany na własny użytek) pochodzi z książki Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Jak czytamy we stępie do przepisu "Szwedzi zajadają się tą
Weekendy w domu i ogrodzieZupy kremy mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci pierwsi uwielbiają je za ciekawe połączenia smakowe i łatwość przyrządzenia, a ci drudzy uważają, że zmiksowanej papki
Sagneska - gotowanie i lifestyleBakłażan to moje ulubione warzywo. Niestety dla mojej rodzinki niekoniecznie... Jestem więc trochę osamotniona w moim wyborze i dlatego, jeśli już przygotowuję bakłażana, to robię go
Kulinarne przygody Gatityuwagi głównie przyczyniły się do tego, że już nie spędzam tyle czasu w kuchni, co wcześniej. Zwłaszcza latem, kiedy moja banda najchętniej zamieszkałaby na placu zabaw a na obiad codziennie wcinaliby kluski, rosół i makaron. W tym momencie nawet mój największy kunszt kulinarny oraz dobra wola kapitulują na rzecz przetrwania tego dziecięcego okresu. Stop. Zapomniałam o naleśnikach, których w ciągu(...)zła. To ona głownie przyczyniła się do tego, że powstały te bułeckzi. Przepis na nie pochodzi z książki "Pieczywa siostry Marii" i doskonale się sprawdzi, jeśli chcecie upiec coś szybkiego i słodkiego do kawy mając małe brzdące u nogi ;) Składniki na 8 bułeczek 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 100 g masła 3/4 szklanki mleka szczypta soli
My simple kitchenKalafior doskonale sprawdza się z daniach wegańskich, które lubimy i staramy się robić coraz częściej. Na przykład to curry jest nie tylko łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale też wyjątkowo pyszne. Przepis na curry z kalafiora Składniki: mały kalafior, 1 duża cebula lub 2 mniejsze, 2 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek imbiru, 1 marchewka, garść czerwonej soczewicy, puszka mleka(...)gotuj koleje 5-7 minut pod przykryciem. Podawaj ze świeżą papryczka chilli. Rada: curry z kalafiora najbardziej lubimy z ugotowanym ryżem. Artykuł Curry z kalafiora. Przepis na pyszny wegański obiad pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskamakaron. "Należy spożyć do" to informacja, do kiedy dany produkt nadaje się do spożycia, po upływie tej daty raczej nie powinniśmy już ich jeść. Taką datę znajdziemy na produktach szybko psujących się, np. mleko, nabiał czy produkty mięsne. Na datę ważności warto patrzeć już podczas zakupów - jeśli wiesz, że dzisiaj nie wykorzystasz jogurtu, kup taki, który jest ważny jeszcze(...)przydatności do spożycia. Ponadto niektóre produkty, jak i gotowe potrawy możemy mrozić - dzięki temu znacznie przedłużymy ich trwałość, bez problemu więc możesz zamrozić np. pierogi, które zostały Ci po obiedzie i zjeść je 3 miesiące później 😉 5. Wykorzystuj resztki Została Ci resztka ryżu z wczorajszej kolacji? Masz kawałek czerstwego chleba? Nie wiesz, co zrobić z ugotowanym kalafiorem z wczorajszego obiadu
Z notatnika dietetykaświetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem Gęsta… sycąca… pyszna… – zupa w sam raz na obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach . Smaczne zupy… ** Zupa krem z cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz(...)smażony boczek, natka pietruszki, świeży koperek, grzanki, świeże pieczywo, tosty, klopsiki, groszek ptysiowy, prażone pestki dyni lub słonecznika. Pomysły na przekąski… – Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu – Patison al’a schabowy – Domowe pieczywo czosnkowe – Czosnkowe supełki – Krakersy z pastą serowo-czosnkową
Kulinarne S.O.S.lepiej. Mamy więcej energii, budzimy się jak ranne ptaszki i ogólnie czujemy się lekko. Wiadomo, od czasu do czasu skusimy się na twarożek z warzywami albo zjemy mięso na obiad podczas wizyty u mamy, ale na co dzień obowiązuje dieta roślinna. Taka zmiana diety spowodowała, że zaczęłam poszukiwać nowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się(...)wodą i zostawiłam na noc. Rano podgrzałam wszystko do temperatury ok. 60 stopni. Oczywiście robiłam to na tzw. oko. Temperatura taka spowoduje dezaktywacje drobno ustrojów, które mogły by nam szybko zepsuć mleko i zapewne pomaga też wydobyć z wiórków smak i aromat. Następnie całość zmiksowałam i odcedziłam przez gazę. Odcedzone mleko kokosowe przelałam do szklanej butelki. Moje butelki
Figa S-makiemlepiej. Mamy więcej energii, budzimy się jak ranne ptaszki i ogólnie czujemy się lekko. Wiadomo, od czasu do czasu skusimy się na twarożek z warzywami albo zjemy mięso na obiad podczas wizyty u mamy, ale na co dzień obowiązuje dieta roślinna. Taka zmiana diety spowodowała, że zaczęłam poszukiwać nowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się(...)wodą i zostawiłam na noc. Rano podgrzałam wszystko do temperatury ok. 60 stopni. Oczywiście robiłam to na tzw. oko. Temperatura taka spowoduje dezaktywacje drobno ustrojów, które mogły by nam szybko zepsuć mleko i zapewne pomaga też wydobyć z wiórków smak i aromat. Następnie całość zmiksowałam i odcedziłam przez gazę. Odcedzone mleko kokosowe przelałam do szklanej butelki. Moje butelki
Figa S-makiemlepiej. Mamy więcej energii, budzimy się jak ranne ptaszki i ogólnie czujemy się lekko. Wiadomo, od czasu do czasu skusimy się na twarożek z warzywami albo zjemy mięso na obiad podczas wizyty u mamy, ale na co dzień obowiązuje dieta roślinna. Taka zmiana diety spowodowała, że zaczęłam poszukiwać nowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się(...)wodą i zostawiłam na noc. Rano podgrzałam wszystko do temperatury ok. 60 stopni. Oczywiście robiłam to na tzw. oko. Temperatura taka spowoduje dezaktywacje drobno ustrojów, które mogły by nam szybko zepsuć mleko i zapewne pomaga też wydobyć z wiórków smak i aromat. Następnie całość zmiksowałam i odcedziłam przez gazę. Odcedzone mleko kokosowe przelałam do szklanej butelki. Moje butelki
Figa S-makiemlepiej. Mamy więcej energii, budzimy się jak ranne ptaszki i ogólnie czujemy się lekko. Wiadomo, od czasu do czasu skusimy się na twarożek z warzywami albo zjemy mięso na obiad podczas wizyty u mamy, ale na co dzień obowiązuje dieta roślinna. Taka zmiana diety spowodowała, że zaczęłam poszukiwać nowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się(...)wodą i zostawiłam na noc. Rano podgrzałam wszystko do temperatury ok. 60 stopni. Oczywiście robiłam to na tzw. oko. Temperatura taka spowoduje dezaktywacje drobno ustrojów, które mogły by nam szybko zepsuć mleko i zapewne pomaga też wydobyć z wiórków smak i aromat. Następnie całość zmiksowałam i odcedziłam przez gazę. Odcedzone mleko kokosowe przelałam do szklanej butelki. Moje butelki
Figa S-makiemDziś na obiad zaserwowałam ekspresowy makaron ze szpinakiem, camembertem i mascarpone. Danie wyśmienite, sycące, mocno aromatyzowane czosnkiem. W sezonie możecie je przyrządzić ze świeżych liści szpinaku, natomiast poza nim - z mrożonych. Sery zaś możecie dowolnie komponować, świetnie pasuje tu gorgonzola, ser kozi, czy smakowe sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty(...)WYKONANIE: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż lekko. Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szybko i dokładnie zamieszaj, dołóż od razu liście szpinaku (wcześniej opłukane pod woda). Podduś całość na patelni przez około 4 - 7 minut aż szpinak będzie miękki, ale nie będzie się
Słodko-Słony Świat IlonyTarta tylko dla dorosłych! Tarta przygotowana z ciasta półkruchego z dodatkiem jogurtu i wypełniona waniliowy kremem budyniowym z adwokatem oraz owocami - truskawkami oraz borówkami. Całość
Kuchnia MagdaLenyPrzyszły dziś do mnie dwie fantastyczne książki kucharskie od Wydawnictwa Insignis, pierwszą z nich jest Gotuj zdrowo dla całej rodziny autorstwa Jamie’ego Olivera, a o
Proste-przepisy.pl