Tarta na kruchym cieście z maślanym, słodkim kremem pistacjowym i śliwkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia rozpływająca si ę w ustach. Idealny deser do podania po rodzinnym obiedzie, słodki dodatek do kawy. Smacznego! **** La torta di pasta frolla con ripieno di crema ai pistacchi è una vera delizia per il palato. La crostata è ideale da servire(...)uova 300 g di prugne PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę
La grande e la piccola cuocaracuszki, to ten przepis jest dla Was. Smaczne, na bazie ryżu z jabłkiem. Można zrobić na weekendowe śniadanie, na kolację albo na deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza Składniki: 100 g ryżu 250 ml mleka 2 łyżki masła 1 duże lub 2 średnie jabłka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml śmietany lub jogurtu(...)Najbardziej smakują podane jeszcze ciepłe z różnymi ulubionymi dodatkami, z dżemem, śmietaną lub jogurtem Usmażyłam racuszki na życzenie moich wnuczek. Dla nich to było uzupełnienie do obiadu. Bardzo im smakowały. Jeśli zdecydujecie się zrobić te racuszki, życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiWitam Was po miesięcznej rozłące! i serdecznie za nią przepraszam wszystkich, którzy zaglądali na mojego bloga w poszukiwaniu nowych przepisów :) Dzisiaj propozycja "oszczędnej gospodyni". Wykorzystam w niej pozostałe po obiedzie ziemniaki, które zazwyczaj następnego dnia odsmażam na patelni, robię kopytka (jeśli jest ich odpowiednio dużo) lub wyrzucam, gdy jest ich mało by cokolwiek z nimi zrobić. Składniki: 3 ugotowane(...)łyżek stołowych mąki. Smażymy na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, pamiętajcie, by odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu:) W tego typu potrawach największą trudność mi sprawia solenie, dlatego warto w trakcie przygotowywania masy, próbować ją. Gotowe placuszki możemy jeść zarówno same, ja i z dodatkami, np. gulaszem, twarożkiem
Taste Of My DaySpaghetti carbonara jak już zdążyłam się przekonać wzbudza wiele kontrowersji i kłótni. Polacy lubią dodawać do tego dania śmietany albo gałki muszkatałowej. Podobno czasem niektórzy
W kuchni bez szafekOmlet puszysty i pyszny. Bez mąki tylko same jajka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po żółtku nie przerywając ubijania, ale ubijać już
Kuchnia PokoleńWarzywna zupa meksykańska jest pełna smaków, delikatnie ostra i bardzo wyrazista! Zróbcie ją w weekend i cieszcie się smakiem w ciągu tygodnia. Uwielbiam meksykańskie dania, czerwoną
rabarbarowoNo i już kilka dni temu przywitał nas listopad, także dziś nadszedł czas na propozycję obiadową - tartę z cukinią i kurczakiem. Co prawda powinniśmy zagospodarować troszeczkę
psgotujemySkładniki: Na ciasto: 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 250 g mąki pszennej+ do posypania blatu 125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy
Moja smaczna kuchniaNa moim facebookowym profilu obiecałam przepis na odmienioną lazanię. Miał być w weekend, a że ten nieubłaganie zbliża się już ku końcowi, postanowiłam wreszcie słowa dotrzymać
Ratunku obiadzjedzenie śniadania, a wypicie kawy na pusty żołądek nie jest żadnym rozwiązaniem. Bywa i tak, że budzisz się zaspany do pracy i błagasz swoja ukochaną połówkę, aby coś Ci szybko przygotowała i zapakowała do pudełka, na wynos, kiedy Ty w biegu szukasz skarpetek do pary. Jaki jest na to sposób? Wystarczy wieczorem, dzień wcześniej przygotować zbilansowane śniadanie i zapakować(...)rano do jedzenia i wychodził do pracy. A jak się go pytałam popołudniu co jadł to, że albo coś kupił po drodze, albo że był na stołówce i że obiad nie był tak dobry jak w domu. Każde śniadanie powinno być zbilansowane, czyli powinny się w nim znaleźć zarówno węglowodany (złożone, których dobrym źródłem są produkty zbożowe), tłuszcze
Pora coś zjeśćSałatki zawładnęły naszą kuchnią. Dziś nie potrafimy wyobrazić sobie obiadu bez sałatki lub surówki. Sałatki i surówki jemy także często na kolację, jako danie lekkostrawne lub jako dodatek do przekąski. Jest to bardzo zdrowe pożywienie, gdyż pełne witamin, błonnika i minerałów. Potrawa nie jest również kaloryczna. O kaloryczności sałatek i surówek decydują dodatki takie, jak majonez, śmietana, oliwa, czy specjalne(...)kurczaka, gotowany lub pieczony schab, jaja, ser feta lub inny ser biały, ser żółty, ryby, śledzie, gotowane ziemniaki, ziarna, orzechy, ryż, makaron, kasze, grzyby, owoce morza. Sałatka jest szybką, zdrową, smaczną i atrakcyjnie wyglądającą przekąską, która zdobyła uznanie na całym świecie. W Polsce, to również popularny dodatek do dania głównego lub nawet sama zastępuje danie podstawowe. Sałatka
ProstePesto.plJaki olej kokosowy wybrać? Wyróżnia się dwa sposoby pozyskiwania oleju kokosowego: - olej rafinowany, - olej extra virgin czyli nierafinowany. Olej kokosowy rafinowany. Co oznacza olej
IzaGotujeosób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso będzie idealne. Nasz niedzielny obiad to stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką. Stek podamy ze słodką pieczoną marchewką oraz pieczonymi ziemniaczkami. Całość smaku podkreśli sos barbecue. Składniki 2 steki wołowe 5-6 ziemniaków(...)smażenia ->>> ZASADY SMAŻENIA STEKÓW <<<- Po usmażeniu steki odstawiamy na ok. 3-4 minuty. Możemy je przykryć folią aluminiową, aby nie wystygły za szybko. Na talerze wykładamy pieczone ziemniaczki, marchewki i steki. Steki dodatkowo oprószamy odrobiną pieprzu. Smacznego! Artykuł Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją, razem w kotle uwarzą i osnują to wieńcem na wielkiej misie i tak to na stole stawiają przy każdom obiedzie i jedzą za wielki specyjał…” – Jan Chryzostom Pasek, Pamiętniki No właśnie, kaszanka. Tradycyjnie przyrządzana przy okazji świniobicia. W Polsce znana od XVII wieku, przywędrowała prawdopodobnie z Niemiec (tam zwana jest(...)matką (że pozwolimy tak sobie powiedzieć) wielu odkryć i wynalazków. Na ten przykład weźmy Edisona. Myślicie, że po co wynalazł żarówkę? Ano po to, że w masarni jego ojca szybko robiło się ciemno i znacznym cieniem kładło się to na rentowności firmy (swoją drogą firma nazywała się Kaszanka Edison’s Father). A znacie historię o Newtonie i jego jabłku
Marder&Marder Manufacture