Wina czerwone to te, które powstają z czerwonych winogron. To właśnie to decyduje o ich kolorze. Ich wachlarz barw jest natomiast bardzo szeroki – od jasnego, praktycznie
Kuchcik gotujeWczoraj nie miałam pomysłu na obiad. Znudziły nam się kotlety i mięso w sosie. Zastanawiałam się czym mogłabym zaskoczyć męża. Przygotowałam więc pieczeń rzymską z dodatkiem płatków suszonych pomidorów i płatków papryki. Bałam się, że przez to pieczeń wyjdzie twarda ale się myliłam. Mięso było wilgotne, delikatne i pyszne. Danie to jest proste ponieważ wkładamy wszystkie składniki do miski, ugniatamy(...)piekarniku ok 45-50 minut w 180 st C. Pieczeń możemy podawać na ciepło z sosem, z koperkiem lub na zimno do kanapek. U nas jednak zazwyczaj pieczeń zjadamy szybko i na kanapki nie starcza. Do pieczeni możemy wsadzić również ugotowane jajko na twardo
Kuchnia w oparachTo jest moje naj naj … śniadanie. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z solą ubić na sztywną pianę. Dodawać po żółtku, ale mieszać już bardzo
Kuchnia PokoleńKilka dni temu napisały do mnie najsłodsze Pandy w sieci - dziewczyny z Candy Pandas - z propozycją wysłania mi do wypróbowania kilku przygotowanych przez nich produktów
Obiad gotowyprostu lepiej. Postanowienia, postanowieniami, a i tak zazwyczaj zjadamy więcej. Jak się ustrzec przed późniejszymi wyrzutami sumienia i problemami zdrowotnymi? O to zapytałam Agnieszkę Małgorzatę Zielińską, psychodietetyka współpracującego z Szybko Tanio Smacznie. Jak się nie przejeść w Święta? Święta Bożego Narodzenia to cudowny czas, który spędzamy w rodzinnym gronie. Kuszą zapachem i smakiem tradycyjnych potraw, od których ugina się(...)cały dzień. W wielu polskich domach do dziś panuje przekonanie, że w ten dzień nie należy nic jeść do wieczora. Sama pamiętam, że w moim rodzinnym domu na wczesny obiad podawano ziemniaki ze śledziem i należało „wytrzymać” do kolacji, bo wtedy będzie się można wreszcie najeść. Zasada regularnych pięciu posiłków dziennie , obowiązuje także w święta i na pewno uchroni
Szybko Tanio SmacznieDziś, u mnie w domu wielkie pichcenie. Postanowiłam przygotować i upiec wiele zdrowych pyszności dla mojego kochanego dziadka, by zrozumiał, że zdrowe jedzenie również może być
Be Fit Be StrongTym razem trochę inaczej podane placki ziemniaczane. Chciałam spróbować pieczarek brunatnych.. ale tym razem zdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3
MarciochaKucharzyKolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku
MarciochaKucharzyKluski leniwe to mój przysmak z dzieciństwa i do tej pory ulubiony obiad „na słodko”. Proste, smaczne, nie wymagające wiele pracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować. Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak(...)kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę masła i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gotujemy mieszając około 4 minuty, aż stanie się złocista. Śmietana powinna się również zredukować. Ugotowane kopytka polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i cynamonem
Mania Gotowaniaskładniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,
Proste PotrawyCzas przygotowania: 25 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Ciasto marchewkowo-dyniowe By Piotr 8 listopada 2018 Składniki: mąka pszenna - ok. 260g
Pogotujmy.plPuree z selera to ciekawa alternatywa do tradycyjnego puree ziemniaczanego. Może być pysznym i rozgrzewającym dodatkiem do obiadu zwłaszcza zimą, kiedy trwa sezon na selera korzeniowego. Seler korzeniowy to warzywo, po które szczególnie warto sięgać w zimie. Przede wszystkim jest to bardzo wzmacniające warzywo: zawiera m.in. witaminę C, witaminę B kompleks oraz fosfor, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Jest przy(...)pieczonego. Ja przygotowuję z pieczonego, ponieważ ma bardziej wyrazisty smak. Selera dzielimy na kawałki, każdy kawałek owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Gdy planuję na obiad puree z selera, to dodatkowo piekę razem z nim też inne warzywa, które pasują do selera: jest to czosnek i czasem też pietruszka. Takie puree można przyrządzić zarówno z samego selera
Wiszniówkakurczak mogą spokojnie leżeć w lodówce 3-4 dni. Zobacz nasz poradnik jak przechowywać mięso oraz jak mrozić jedzenie . Poniżej link do pełnej listy składników potrzebnych do zrobienia 5 obiadów Pobierz listę zakupów Oto co proponujemy: Poniedziałek: Filet z chipsami z jarmużu, pieczonymi ziemniakami i buraczkami Wystarczy pokroić składniki, doprawić, upiec i wymieszać. Super proste, zdrowe danie z jarmużem(...)upiec, albo udusić na wolnym ogniu. Bogactwo smaków i substancji odżywczych. Zobacz przepis Pozdrawiamy i życzymy miłego tygodnia!! Wasi Niedzielni Kucharze! Artykuł Menu na tydzień: 5 prostych i szybkich dań pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsię już młoda kapusta. Te smaki tak uwodzą, natomiast aromat przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana jest w naszej kuchni. Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 4 łyżki oleju 4 szalotki 1 jajko 200 g mąki sól Kapusta(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kopytka: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę. W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy na 2-3 cm skośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojone
R'n'G Kitchenwłaśnie poprzez dodanie do niego sera, ja dodaję odrobinę wędzonego sera. Przepis na beszamel znajdziecie poniżej. Marchewka z groszkiem większości z Was pewnie kojarzy się ze znienawidzonym dodatkiem do obiadu. Mimo wszystko nie spisujcie tego dania na straty - bo i ja kiedyś tak uważałam, natomiast od pewnego czasu mocno przekonałam się do groszku, bo marchewkę polubiłam znacznie wcześniej. Przepis(...)mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i dobrze siekamy je nożem razem z mąką. Do kopczyka z mąką dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Foremkę do tarty (u mnie foremka ceramiczna 22x22 cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Następnie dno i brzegi wyklejamy kruchym ciastem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy
MamaOskarka