makaron . Ale dzisiaj proponuję gulasz grzybowy z soczewicą puy. Zielona soczewica puy jest bardzo smaczna i należy do moich ulubionych. Smakiem przypomina orzechy. Jest to jeden z powodów, dla których bardzo tą soczewicę lubię. Drugim powodem jest to, że soczewica puy nie rozpada się podczas gotowania. Zachowuje również swój piękny szarobrązowy kolor. Jakby tak szybko rzucić na nią okiem(...)minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu. Nigdy nie łączyłam soczewicy z grzybami, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Gulasz grzybowy z soczewicą puy wydawał mi się dobrym pomysłem na wdrożenie tej kombinacji do mojego kuchennego
codojedzeniaCukinii nie gotowałam, gdyż zależało mi na zachowaniu elementu chrupkości - jeśli dodasz ją natychmiast do ugotowanych kurek, nabierze temperatury i delikatnie zmięknie. Całość wzbogaciłam śmietaną Crème fraîche. Gulasz ze świeżych kurek i fasolki szparagowej. Składniki (Porcji: 2 duże) 250 g świeżych kurek 500 g świeżej fasolki szparagowej, przekrój w poprzek na 3 części 1 młoda, mała cukinia(...)wody sól, pieprz do smaku garstka orzechów pistacjowych do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie Fasolka szparagowa z szybkowaru Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 30 s Otwieranie Garnka Szybkie Kurki Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 8 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . przygotuj i ugotuj fasolkę zgodnie z przepisem Gotujemy fasolkę szparagową
Szybko Szybkowarrazem proponuję przygotować chudy Gulasz ze schabu zamiast z szynki wieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki(...)dużej, głebokiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso, szybko podsmażamy całość na dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem do miękkości schabu (ok. 30-40 min.), gdy płyn wystarczająco się zredukuje tworząc pyszny, gęsty sos gulasz ze schabu jest gotowy, na końcu lekko zabielamy sos śmietanką (opcjonalnie), już nie gotujemy tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka, możliwa do przygotowania niemal w każdym kraju potrawa a zarazem smak polskiej kuchni to dla mnie największe atuty placków ziemniaczanych. Można je jeść z gulaszem, cukrem lub śmietaną. Do ziemniaków można też dodać pokrojoną drobno pikantną kiełbasę. Składniki - na około 15-17 placków 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni. Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się(...)makaronu. Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso
Chilli Czosnek i OliwaAlternatywa dla osób, które nie przepadają za mięsem - pyszny, aromatyczny gulasz z boczniaków. Ja swoje danie podałam z parówkami, ponieważ nie wyobrażam sobie dania obiadowego
Ugotowaćsami oczyścić go z kości i skóry, albo kupić gotowe, podzielone już mięso (ja trafiłam na gulasz z udźca – nic już do czyszczenia, odcinania i wyrzucania nie było). Szykowanie burgerów w domu niestety nie jest i nigdy nie było fast foodem – burger to szybkie jedzenie tylko wtedy, gdy wychodzimy z domu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą(...)bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego (nie więcej!) 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli ½ łyżeczki suszonego mielonego czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Karo in the KitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 350-400 g polędwicy wieprzowej, 1/2 łyżeczki soli
JejKuchniamój kot przepadają za drobiowymi serduszkami. Szybko się gotują i są delikatne. Gdy gotuję je kotu czasem znika część w tajemniczy sposób. Muszę więc pamiętać o "dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem. Pomidorowa jarzywnówka z sercem 1/2 kg serc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego
Gotuj Sam!ostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę
Ostra na Słodkoananasa i z rozmarynem, rozgrzewającą meksykańską albo tradycyjną ogórkową z koperkiem. Nie uciekajcie za szybko, ponieważ po 17 zmienia się Zupa w Las. Na ścianach pojawiają się podświetlane dzikie zwierzęta, światło się przyciemnia, ślad po zupach znika. Pojawia się natomiast gulasz z dziczyzny, żeberka w miodzie pitnym i np. tarta z kozim serem i gruszką. Las przyciąga nie tylko
pink envelopedodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem Almkäse , ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasami na słodko. Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby) Składniki: 300 g mąki 3 jajka 100-150 mln wody sól 20 dkg boczku 1 cebula 50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu) Mąkę, jajka, wodę(...)deskę na garnku rozsmarować nożem ciasto na gładką, cienką powierzchnię i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa
vegetaniePyszny,sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :). SKŁADNIKI Gulasz 600g łopatki wieprzowej cebula papryka sól,pieprz 2 listki laurowe ziele
Mała w garnku mieszaZima to u nas zdecydowanie sezon zup, gulaszy i wszelkich rozgrzewających dań, które przyjemnie zapełniają brzuszki po długim dniu w szkole, czy pracy lub godzinie na
brunetkawkuchniodcedzić a i 5 jajek dodać - wow - na bogato. Mój jest skromny, tani i szybki w obsłudze. Mała blaszka kosztowała mnie nie całe 18 zł - toż to prawie darmo a starczy dla całej rodziny. Do dzieła!!! Składniki: 500 g mięsa na gulasz z indyka 450 g drobiowej wątróbki 135 g wędzonego boczku 2 małe jajka
pieprzny smaczek