szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:39/327)

Mazurek z białą czekoladą i figami 154

łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę. Palcami rozetrzeć masło z mąką, dodać jajko i wyrobić szybko jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Przenieść na blaszkę

wyzwania kuchenne
Ciasto adwokat- ciasto bez pieczenia 3090

Pyszne ciasto adwokat, szybkie do zrobienia, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia :) Składniki: 700 ml mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 6 łyżek cukru trzcinowego Symbio , 200 g masła, 100-150 ml likieru Adwokat, ok. 45 herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko (650 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem(...)ostudzenia, co jakiś czas mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie

Aga w kuchni
Tradycja w formie pleśniaka 187

figuruje na bardzo poplamionej stronie zeszytu z przepisami- Pleśniak (Kuchnia) vel Skubaniec (bo tak go też nazywamy). I w moim nieskoordynowanym stanie duszy pomyślałam- to jest to! Niezawodne, pyszne ciasto, które zjem do zamyślonej kawy. A że nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, zrobiłam go z mirabelkowym akcentem. Moja mama robi pleśniak bardzo cieniutki, ja zrobiłam w mniejszej formie(...)śliwki smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy walce i chowamy do zamrażarki na około godzinę.  Prostokątną formę wykładamy papierem

les mirabelles
Tarta z cukinią, brokułami i sezamem 213

Składniki:  Na ciasto:  1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody  250 g mąki pszennej+ do posypania blatu  125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy  1 żółtko  szczypta soli  Nadzienie:  średniej wielkości cukinia  mały pomidor  250 g brokułów  3 ząbki czosnku  1 mała cebula  2 łyżeczki suszonego oregano(...)minuty przed końcem pieczenia: biały sezam  Przygotowanie:  Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Na blat wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, dodajemy szczyptę soli, wlewamy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto razem z masłem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz: cukinię oraz obraną cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, brokuły dzielimy

Moja smaczna kuchnia
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką 234

Ciasto robiłam w formie 24x24, więc wyszło bardzo wysokie. Można je również przygotować w nieco większej formie. Szczerze polecam!!! Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką         Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Jabłka: około(...)siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz aromat waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie straciło swojej kruchości. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część chowamy do lodówki, a mniejszą zamrażamy. Przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy

Mania Gotowania
Tradycyjny jabłecznik z budyniem 242

najbardziej udane połączenie. Ciasto należy do tych bardzo tradycyjnych, i nie jednemu   jego smak skojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjny jabłecznik z budyniem     Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru (można dodać więcej) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka(...)wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również   składniki   umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na około 40 minut. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10 minut. Dodać cukier

Mania Gotowania
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 222

paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle(...)cukier wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji: kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić

Mia Cucina Sofieta
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 146

Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest mazurek, bardzo proste w wykonaniu, jego jedyna trudność to  pomysł na jego udekorowanie i właśnie ta czynność jest najbardziej pracochłonna, ale sukces zawsze murowany. Efekt przy odrobinie chęci na pewno wynagrodzi nam czas jaki przy nim spędziliśmy, zresztą spójrzcie sami, czyż nie pięknie wygląda?, a jak smakuje!, to jest właśnie Wielkanoc!... Składniki: 30 dag mąki(...)gram  masy marcepanowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy ciasto (zostawiamy kawałek ciasta na boki) przekładamy do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem

kgwjanczewo
Piaskowiec z owocami 381

jakieś ciacho na weekend. A przy tym świetnie się bawić :)Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej eksperymentujcie(...)małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone

W kuchni Katie
Kruche ciasteczka wielkanocne 207

pokroić w kostkę. Zmieszać mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz solą.  Do suchych składników dodać masło - zmiksować w malakserze lub posiekać nożem. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około

kolorowotorcikowo
Mazurek z dżemem 219

mnie winogronowy do dekoracji: płatki migdałów lukier inne dodatki Wykonanie: WERSJA 1 Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować

kolorowotorcikowo
Babeczki z serowo - śmietankowym nadzieniem i owocami 201

sprawia, że jestem "happy" może spokojnie się tu pojawić. A nic chyba nie jest tak kreatywne i jednocześnie radujące jak upichcenie czegoś pysznego.      Bardzo lubię piec ciasta i inne słodkości. Jeszcze bardziej lubię je pałaszować. Lubię też eksperymentować. Nie lubię za to sztywno trzymać się przepisów. Zawsze coś zmienię albo dodam od siebie. Stąd co jakiś czas(...)śmietaknowej)2 łyżki kakao200 ml kremówki1 opakowanie serka mascarponejezyny, brzoskwinie lub inne świeże owocelistki mięty do dekoracji    Z mąki, margaryny, jaja, cukru pudru i kakaa zagnieść szybko półkruche ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić

happycreatiff.blogspot.com
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 223

oczyszczoną i również mieszamy. Mąkę z sodą przesypujemy do składników mokrych i miksujemy mikserem na wolnych obrotach aż do połączenia składników, kolejno zagniatamy dłońmi na gładkie, elastyczne ciasto. Kulkę ciasta rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min lub do zamrażarki na ok. 15 min. Kolejno piekarnik nagrzewamy do 190*C i zaczynamy przygotowywać składniki na wierzch(...)zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu. Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek wysmarowujemy masłem lub innym tłuszczem. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na cienką grubość ok.1-1,5cm. Dzielimy na osiem równych części i wylepiamy formy. Finalnie na ciasto wykładamy

Symfonia Smaków
Ciasto marchewkowe 166

Jeszcze kilka lat temu pomyślałabym marchewka i ciasto? A jednak, mama wysłała przepis i namówiła do zrobienia. I kolejne wielkie podziękowania dla wspaniałej matulki - ciasto jest szybkie, pyszne, wilgotne, proste i wyjątkowe! Polecam! Składniki: 2 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki (osobno) 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2) 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja(...)misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre.  Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta.   Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka).  Do serka dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto wystygnie smarujemy po wierzchu. Mmm Pycha! Jestem

NA MOIM TALERZU
Orzeszki. 277

szkl mleka 4 łyżeczki kakao aromat waniliowy 2 szkl mleka w proszku orzechy laskowe Wykonanie: Mąkę łączymy z sodą i cukrem. Dodajemy posiekane masło/margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię

Malinowe Pocałunki