jabłek najlepiek kwaskowych (lub słoik jabłek prażonych)bułka tarta.Wykonanie:Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i jajko posiekać dokładnie. Następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Pozostaw na dwie godziny w lodówce. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Rozgotuj je lekko z łyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto
Walijskie Pichceniesię z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 40g masła lub margaryny 40g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 300g brzoskwiń z puszki 60g masła(...)brzoskwiń z puszki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach
Smakołyki Berenikipodgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze mnie przepis na ciasto do tarty i śmiało mogę powiedzieć, że jest idealny sprawdza się z każdym razem czy do tarty brokułowejm czy do szpinakowej, cebulowej. Śmiało można wykorzystać ten spód do każdej słonej(...)masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę
Brzuszki Łakomczuszkicytryny skórka z połowy wyparzonej cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wymieszać składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody i dalej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Obrać jabłka i zetrzeć
Gorący kąsekpracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej- 250g schłodzonej margaryny- 2 jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko(...)łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa
mojewypiekiinietylkośliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół
Niezły Młyneklodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować lekko podprażonymi migdałami. Biały(...)łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki. Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony
Kulinarny karnet Christopherabaaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można się nimi także podzielić(...)300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części. Z I części : uformować wałeczki o śr.ok.4
Smaczne Zdrowezmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica : wymiary średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz Składniki: 1 kostka schłodzonego masła 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych migdałów(...)konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieśc ciasto. Uformowac kulę, zawinąc ja w folię spożywczą , włozyc do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowac 2/3 ciasta , wyłożyc nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Reszte
Słodkości i nie tylkopara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek cukru(...)pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę
Delicious Titbitsmąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Polewa czekoladowa 1 jajko 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Składniki na spód wyrobić szybko, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe, następnie ciastem wylepić blaszkę i wstawić do lodówki. Blacha musi mieć wysoki boki, gdyż ciasta sernikowego będzie bardzo dużo, a wymiary blachy
Jadło i czytadłoprzygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj i przykryte jest także pianą. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Składniki: 4 jajka 3 białka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka soku z cytryny(...)blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Pianę przekładam do masy z żółtek i dość szybko mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam
prawdziwe jedzenieQuiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną. Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie:Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h. Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona
Walijskie Pichceniepójdę na zakupy to jak nic się nie wyrobię. no i skleciłam z tego co było :-) Wyszło przepysznie, zniknęło momentalnie, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ;-) Polecam Wam... na weekend... SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jako 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka(...)Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą
Czary - gary w kuchniproszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru pół szklanki orzechów włoskich Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem(...)pył, można zostawić kilka większych kawałków dla chrupiącego efektu. Wysypujemy je na ciepły jeszcze spód, a następnie wyrównujemy; całość przykrywamy owocami. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50-60 minut. Studzimy i posypujemy na bogatości cukrem pudrem. Oczywiście szarlotko-gruszkotkę (chyba zarejestruję tę nazwę
sama złodycz