szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:36/327)

Bułki nocne 212

pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy- ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne- wysypać miskę mąką, włożyć kulę cista posypać mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś

Basia w kuchni
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 203

Witam wszystkich w wiośnie i zapraszam na przepyszne ciasto cytrynowe! Chyba jak widać z nazwy jest to ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, bo jest to czas z pieczeniem i ostudzeniem. Bardzo cytrynowe i pachnące na cały dom. Jeżeli nie lubicie ciast cytrynowych, bo myślicie, że są zbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej

Kuchnia Łukasza
Tarta ze szpinakiem i serem gruyère 224

można dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli nie mamy robota (i mamy sprawne obie ręce ;)) składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Forujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Zamrożony szpinak podsmażamy na 1 łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego

Obiad za dychę
Mini tarty kokosowe z owocami 263

polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie:   Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wylepić wysmarowane i wysypane foremki do tartaletek. Upiec na złoto

Ala piecze i gotuje
Tarta z morelami i migdałami 184

płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto

Ala piecze i gotuje
Sernik krakowski 377

zniknął w mgnieniu oka. Składniki: Kruche ciasto: - 250 g mąki pszennej; - 100 g cukru pudru; - 125 g masła; - 8 g cukru waniliowego; - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy

dom-agi.pl
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 207

tego kroku nie polecam. Bardzo oryginalne kruche ciasto na miodzie, lekko karmelowe jabłka i wyjątkowo delikatna marcepanowa kratka - całość współgra ze sobą doskonale, i u nas zniknęła w tempie co najmniej niedietetycznym. Ale skoro spodnie zrobiły się jakby lekko luźniejsze, to nagroda się należy, prawda?Szarlotka z marcepanemSkładniki:(na formę 25x25 cm)ciasto:185 g mąki pszennej100 g zimnego masła50(...)jabłek30 g masła30 g ciemnego brązowego cukru1/2 łyżeczki cynamonukratka:2 białka 1 jajko200 g marcepanuMąkę przesiać do miski, posiekać z masłem. Dodać miód i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt cienkie półksiężyce.W szerokim garnku rozgrzać masło, wsypać cukier i cynamon. Gdy cukier się rozpuści, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Weekendowe śniadanie w łóżku! 153

białka -6 łyżek śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru NA CIASTO: - 150 g mąki - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany - 75 g masła - płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: - Ciasto zagnieść szybkim ruchem ręki i wylep nim foremki (dość cienko) - białko roztrzep trzepaczką do białości, dodaj serek Arla Apetina, śmietanę i cukier - na wylepionych ciastem foremkach, ułóż truskawki, zalej masą - wstaw

SMYKWKUCHNI
Pleśniak ze śliwkami 131

łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek ok. 500 g śliwek Wykonanie: Mąkę i proszek siekamy z masłem.  Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru.  Szybko zagniatamy ciasto.  Można też wrzucić wszystkie te składniki do misy robota i wyrobić kruche ciasto (moje miało konsystencję mokrego piasku).  Masę podzielić na dwie części.  Jedną połowę

Sto kolorów kuchni
Tarta śliwkowa z kokosem 109

Zaczynamy od przygotowania ciasta na tartę - przesiewamy mąkę, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Siekamy nożem razem z masłem i zagniatamy, robiąc to w miarę szybko, żeby ciasto nie zdążyło się nagrzać. Nie bawimy się masą w tworzenie ciastowych ludków tylko wrzucamy do lodówki na pół godziny celem schłodzenia.      Po tym czasie można ciasto rozwałkować

sama złodycz
Rogaliki z różą mamy Majki 160

tabliczką mnożenia (bo ciasto dzielimy na osiem a potem każdy kawałek na osiem- to ile zjemy rogalików?:)). Sama robiłam je po raz pierwszy jakoś w podstawówce- był taki zwyczaj przynoszenia cukierków na urodziny i coś mi świta, że kiedyś zamiast nich przyniosłam właśnie rogaliki z różą. Pychota- nie za słodkie, bardzo aromatyczne, znikają bardzo szybko. Nie da się zjeść(...)słoiczka 100ml) Mąkę przesiewamy i dodajemy drożdże. Masło bardzo drobno siekamy z mąką. Robimy dziurkę w kopczyku z mąki, dodajemy żółtka, śmietanę i cukier, bardzo dokładnie i dość szybko ugniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je nożem na 8 części promieniście

les mirabelles
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 174

wody.WYKONANIE:Ciasto bezglutenowe najwygodniej zagnieść w garnku ręką. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (pomijając śmietanę/wodę).Pamiętajmy, że masło zimne kroimy w drobną kostkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie łączy się zbyt dobrze dodajemy 2 łyżki śmietany lub wody.Ciasto bezglutenowe ma inną konsystencję niż zwyczajne ciasto kruche - bardziej pęcznieje i szybciej wysycha. Zagniecione ciasto

Wypisz Wymaluj
Marmurkowy bananowy chlebek 207

babka chociaż tak wygląda. To jedno z naszych ulubionych, szybkich, weekendowych ciast, czyli chlebek bananowy - banana bread. Tym razem w wersji biało-czarnej, marmurkowej i ze szklanką pysznej, gorącej kawy smakuje wyśmienicie. Przepis od Roxanny . Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta cytrynowa z winem 188

Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciastoCiasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem

kolorowotorcikowo
Mazurek kajmakowy 289

zagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać 1 łyżkę (lub mniej/więcej) zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na niezbyt gruby placek (maksymalnie 5mm), wyciąć nożem kształt jajka lub dowolny wybrany, z pozostałych skrawków ciasta uformować na jajku wyższy brzeg lub wałek - ciasto nakłuć widelcem, ponownie(...)krótko schłodzić w lodówce - piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, ciasto piec przez około 20 minut to lekkiego zrumienienia - brzegi z ciasta mogą trochę opaść, jest to normalne - upieczone ciasto ostudzić KAJMAK - masło posiekać na mniejsze kawałki, pozostawić w temperaturze pokojowej - do rondelka z grubym dnem przełożyć śmietankę oraz cukier (jeśli wykorzystujemy opcję z dodatkiem laski wanilii, laskę należy rozciąć

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania