pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy- ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne- wysypać miskę mąką, włożyć kulę cista posypać mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś
Basia w kuchniWitam wszystkich w wiośnie i zapraszam na przepyszne ciasto cytrynowe! Chyba jak widać z nazwy jest to ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, bo jest to czas z pieczeniem i ostudzeniem. Bardzo cytrynowe i pachnące na cały dom. Jeżeli nie lubicie ciast cytrynowych, bo myślicie, że są zbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej
Kuchnia Łukaszamożna dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli nie mamy robota (i mamy sprawne obie ręce ;)) składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Forujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Zamrożony szpinak podsmażamy na 1 łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego
Obiad za dychępolewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wylepić wysmarowane i wysypane foremki do tartaletek. Upiec na złoto
Ala piecze i gotujepłatki migdałów Kresto Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto
Ala piecze i gotujezniknął w mgnieniu oka. Składniki: Kruche ciasto: - 250 g mąki pszennej; - 100 g cukru pudru; - 125 g masła; - 8 g cukru waniliowego; - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy
dom-agi.pltego kroku nie polecam. Bardzo oryginalne kruche ciasto na miodzie, lekko karmelowe jabłka i wyjątkowo delikatna marcepanowa kratka - całość współgra ze sobą doskonale, i u nas zniknęła w tempie co najmniej niedietetycznym. Ale skoro spodnie zrobiły się jakby lekko luźniejsze, to nagroda się należy, prawda?Szarlotka z marcepanemSkładniki:(na formę 25x25 cm)ciasto:185 g mąki pszennej100 g zimnego masła50(...)jabłek30 g masła30 g ciemnego brązowego cukru1/2 łyżeczki cynamonukratka:2 białka 1 jajko200 g marcepanuMąkę przesiać do miski, posiekać z masłem. Dodać miód i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt cienkie półksiężyce.W szerokim garnku rozgrzać masło, wsypać cukier i cynamon. Gdy cukier się rozpuści, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałka -6 łyżek śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru NA CIASTO: - 150 g mąki - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany - 75 g masła - płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: - Ciasto zagnieść szybkim ruchem ręki i wylep nim foremki (dość cienko) - białko roztrzep trzepaczką do białości, dodaj serek Arla Apetina, śmietanę i cukier - na wylepionych ciastem foremkach, ułóż truskawki, zalej masą - wstaw
SMYKWKUCHNIłyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek ok. 500 g śliwek Wykonanie: Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru. Szybko zagniatamy ciasto. Można też wrzucić wszystkie te składniki do misy robota i wyrobić kruche ciasto (moje miało konsystencję mokrego piasku). Masę podzielić na dwie części. Jedną połowę
Sto kolorów kuchniZaczynamy od przygotowania ciasta na tartę - przesiewamy mąkę, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Siekamy nożem razem z masłem i zagniatamy, robiąc to w miarę szybko, żeby ciasto nie zdążyło się nagrzać. Nie bawimy się masą w tworzenie ciastowych ludków tylko wrzucamy do lodówki na pół godziny celem schłodzenia. Po tym czasie można ciasto rozwałkować
sama złodycztabliczką mnożenia (bo ciasto dzielimy na osiem a potem każdy kawałek na osiem- to ile zjemy rogalików?:)). Sama robiłam je po raz pierwszy jakoś w podstawówce- był taki zwyczaj przynoszenia cukierków na urodziny i coś mi świta, że kiedyś zamiast nich przyniosłam właśnie rogaliki z różą. Pychota- nie za słodkie, bardzo aromatyczne, znikają bardzo szybko. Nie da się zjeść(...)słoiczka 100ml) Mąkę przesiewamy i dodajemy drożdże. Masło bardzo drobno siekamy z mąką. Robimy dziurkę w kopczyku z mąki, dodajemy żółtka, śmietanę i cukier, bardzo dokładnie i dość szybko ugniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je nożem na 8 części promieniście
les mirabelleswody.WYKONANIE:Ciasto bezglutenowe najwygodniej zagnieść w garnku ręką. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (pomijając śmietanę/wodę).Pamiętajmy, że masło zimne kroimy w drobną kostkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie łączy się zbyt dobrze dodajemy 2 łyżki śmietany lub wody.Ciasto bezglutenowe ma inną konsystencję niż zwyczajne ciasto kruche - bardziej pęcznieje i szybciej wysycha. Zagniecione ciasto
Wypisz Wymalujbabka chociaż tak wygląda. To jedno z naszych ulubionych, szybkich, weekendowych ciast, czyli chlebek bananowy - banana bread. Tym razem w wersji biało-czarnej, marmurkowej i ze szklanką pysznej, gorącej kawy smakuje wyśmienicie. Przepis od Roxanny . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem
kolorowotorcikowozagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać 1 łyżkę (lub mniej/więcej) zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na niezbyt gruby placek (maksymalnie 5mm), wyciąć nożem kształt jajka lub dowolny wybrany, z pozostałych skrawków ciasta uformować na jajku wyższy brzeg lub wałek - ciasto nakłuć widelcem, ponownie(...)krótko schłodzić w lodówce - piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, ciasto piec przez około 20 minut to lekkiego zrumienienia - brzegi z ciasta mogą trochę opaść, jest to normalne - upieczone ciasto ostudzić KAJMAK - masło posiekać na mniejsze kawałki, pozostawić w temperaturze pokojowej - do rondelka z grubym dnem przełożyć śmietankę oraz cukier (jeśli wykorzystujemy opcję z dodatkiem laski wanilii, laskę należy rozciąć
Smakołyki Bereniki