szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:42/327)

Tarta ze szpinakiem i ricottą 172

będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam  w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc doskonale zastąpi nam obiad(...)Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona. Tarta ze szpinakiem i ricottąProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 50 minutSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego250 g ricotty450 g mrożonych liści szpinaku120 g sera feta1 łyżeczka gałki muszkatołowejsól morskapieprzWykonanie:Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy ricottę

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z Malinami i Bezą 343

choć za kilka dni będziemy się urlopować to nie przeszkodziło nam to, by latem zapachniało i w naszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę

Made By Mom And Son
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 214

proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję z lodówki

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z bezą 158

jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka octu winnego160 g cukru pudru3 białka(...)łyżeczka cynamonu¼ łyżeczki goździkówłyżeczka ekstraktu z goździków/cynamonuSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Szarlotka Tutti - Frutti 335

łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki mąki ziemniaczanejpokrojone jabłkacynamon2 budynie waniliowe Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180`C.Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, 2 z nich zamrozić. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną ciągle mieszając.  Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę

Słodkie Przyjemności
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 304

Ciasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej

Z butelką mleczka w tle
Sernik królewski 1803

tego jak jest ciemne) 1 łyżeczka proszku do pieczeniaObie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1hMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka5

Mia Cucina Sofieta
Ciasto z budyniową pianką i wiśniami ^ 170

cukru* 1 cukier wanilinowy* 1/2 szklanki oleju* 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 g)Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem

Mix smaku
Tarta jabłkowa 161

innym blogu, jednak już w trakcie robienia zauważyłam, że trzeba trochę zmienić proporcje. Tarta się udała, jednak następnym razem muszę dodać mniej cukru niż było w przepisie. Ciasto zniknęło szybko, więc jestem zadowolona :) Składniki: [przepis stąd ., ale z moimi poprawkami] 450 g mąki 140 g masła 1 żółtko 60 g cukru pudru szczypta soli 1/3 szklanki zimnej wody(...)masła do formy 4 jabł ka 150 g cukru 2 jajka 250 g śmietanki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Wykładamy je do lodówki na godzinę. 2. jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. 3. Jajka mieszamy ze śmietanką, dodajemy cukier i cynamon. 4. Blachę do tarty smarujemy masłem

Pasja Smaku
Szarlotka z budyniem 683

składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki: ciasto 350g mąki pszennej 150g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cynamonu masa jabłkowa 500g startych jabłek 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej masa budyniowa(...)budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka mąka do podsypania Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem - zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto - gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce - jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec

Smakołyki Bereniki
Wytrawne piwne rożki 195

zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam… Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.   Wytrawne piwne rożki  Składniki na  około 24 rożków Ciasto: 3 szk. mąki pszennej 2/3 puszki  zimnego piwa 250 g zimnej margaryny 2-3 łyżki śmietany szczypta soli garść mąki do podsypania 1 żółtko do posmarowania Nadzienie: szynkowe(...)ricotta •        Oliwki •        Sól/pieprz Mąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h.  Przygotować farsz: Wszystkie składniki farszu  zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku. Ciasto

Mia Cucina Sofieta
Świąteczne kruche ciasteczka 1230

Dzisiaj kruche ciasteczka na Boże Narodzenie:) Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto kruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują.Składniki;2 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 2 łyżki śmietany ,kostka margaryny Kasi,1 cukier waniliowy troszkę proszku(...)pieczenia  pół szklani cukru,skórka otarta z cytrynyszczypta soli Wykonanie; Mąkę przesiewamy . Łaczymy z zimną margaryną. Dodajemy cukier, śmietanę żółtka, cukier waniliowy , otarta skórkę z cytryny, sól. Szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut w zależności od piekarnika

Anioły w kuchni
Szarlotka z wiśniami 191

Można tez użyć mrożonych wiśni, należy je wtedy wyjąć wcześniej, rozmrozić i dobrze odsączyć. Szarlotka z wiśniami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli(...)średnich jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, wywijając ciasto delikatnie

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szpinakiem 157

mogłam liczyć w kuchni na pomocnika to było jeszcze milej! Wspólne gotowanie cieszy tak samo jak wspólne szamanie :). Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony  domowe-wypieki.com . Składniki: CIASTO: -225g mąki pszennej -150g masła -1 żółtko -łyżka oregano -szczypta soli NADZIENIE: -300g świeżego szpinaku -300ml śmietany 12% -2 jajka -1 żółtko -1 średnia cebula -200g sera(...)pomidorków cherry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawy Wykonanie: Mąkę wraz z masłem, solą i przyprawą drobno posiekać nożem, tak aby powstał drobny "piasek". Następnie dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto i przenosimy na posmarowaną masłem formę. Wyrównujemy brzegi i nakłuwamy

KasiekGotuje
Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 165

wyglądać jak wymieszamy owoce, będzie bardzo kolorowa. Ta tarta kukurydziana z owocami zaspokoi apetyt na słodycze, będzie ozdobą przyjęcia, czy domowej tzw. popołudniowej rodzinnej herbatki z ciastkiem. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki(...)tarty 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek cukier trzcinowy Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 żółtka i zimny jogurt. Szybko wyrabiamy ciasto za pomocą haka robota. Przekładamy ciasto na silikonową matę i formujemy kulę, spłaszczamy i wałkujemy . Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię