szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:49/327)

Rabarbarowe pyszności 207

zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na wielkość formy. Foremkę posmarować masłem, włożyć ciasto, odstawić na 20-25 minut do ponownego wyrośnięcia.Creme fraiche wymieszać z cukrem, budyniem (proszek), jajkiem i wyskrobanymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 234

Jedynie trzy składniki na ciasto i dowolność jeśli chodzi o farsz. :-) Robi się je szybko i łatwo, ciasto jest plastyczne, nie klei się. Z podanej porcji wyszły mi 54 sztuki pysznych, rumianych pierożków. Przepis mam od wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK.Ciasto:500g twarogu półtłustego250g margaryny3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz:2 średnie cebule 300g

Szefowa kuchni
Ciasto kawowe z polewą śmietanową 379

prezentuje się krojone w trójkąty, jeśli jednak macie ochotę zrobić je w keksówce, nie widzę żadnych przeciwwskazań. Ciasto kawowe, które można też nazwać babką kawową, jest prostym, szybkim w  przygotowaniu ciastem, a polewa z kwaśnej śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze

Smakołyki Bereniki
Galette malinowe z gruszką 234

miałam okazję zerwać w sadzie kosze gruszek i jabłek, dlatego nie mam wymówki aby ich nie wykorzystać w kuchni :) Dziś zaprezentuję Wam na tyle prosty i szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić taką chwilę na przygotowanie domowego deseru? Zapraszam na galette malinowe(...)mąki2 jajka3 gruszki2 jabłkaszklanka malinłyżeczka cukrułyżeczka mioduSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy jajka i szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub miksera.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem

Słodkie Przyjemności
Mazurek kokosowy 225

prostokąta o wymiarach około 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz(...)cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm - około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć z każdej strony do środka, tworząc nieco grubszy brzeg - ciasto pozostawić na jednym

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z budyniem, truskawkami i galaretką 344

Proste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto..  3 jajka  3 łyżki mąki pszennej  0,5 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szkl cukru  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka kakao  1 cukier waniliowy  szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka

Moje domowe kucharzenie
132. Ciasto borówkowe w mlecznej masie 489

cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa  1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 żółtka 1/2 litra borówek  Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie i szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach. W czasie gdy ciasto się piecze

Jadło i czytadło
Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami 295

Ponieważ no cóż mój J. się obraził bo ostatnio przygotowałam tylko ciasto bezglutenowe a o zwykłym "zapomniałam"....No to na szybkości bo ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, powstała tarta z budyniem malinowym i jabłkami...Składniki: Ciasto:250 gram mąki pszennej50 gram cukru2 żółtka120 gram zimnego masła5 łyżek kakaoMasa:2 budynie malinowe500 ml. mleka1/2 szkl. cukru5 łyżek bardzo czubatych

NaKońcuJęzyka
PYCHOTKA 175

kręciły mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta.  Posypałam je w zamian płatkami migdałów.  A teraz moje odczucia co do efektu końcowego :)  Ciasto robi się szybko, muffinkowym sposobem: składniki sypkie do sypkich, mokre do mokrych. Niestety ciasto po upieczeniu jest bardzo zbite :( i ciężkie chociaż w smaku ok. Może to za sprawą dodanej coli

Walijskie Pichcenie
Sernik jogurtowy 201

bakalie. Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł.  W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika.  Składniki do ciasta kruchego : 12 dag masła 1 szklanka i 2 łyżki mąki

Proste Potrawy
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1643

goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 571

Tradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się szybko i udadzą się każdemu - umiejętność lepienia pierogów niewymagana :) W środku kryją lekki i kolorowy warzywny farsz - na przekór zimie i monotonni świątecznych potraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka(...)Ciebie minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku. Do pierożków z ciasta francuskiego możesz zrobić oczywiście jakiś tradycyjny

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka pizza na cieście francuskim 522

pożywną przekąskę, - do pochrupania podczas meczu lub serialu,  - do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;)    Szybka pizza na cieście francuskim  - 1 opakowanie ciasta francuskiego  - 1 biała cebula  - 150g boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta

Sajkofanka smaku
Miska Tupperware 306

przechowywania i transportu żywności. Kształt miski ułatwia szybkie i sprawne wyrabianie ciast, w tym ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport.  Zastosowanie: - do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych - do utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków - do marynowania mięs i ryb Jak przygotować ciasto drożdżowe? Składniki ciasta należy umieścić w misce, zamknąć przykrywkę i odstawić(...)kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. Podejście czwarte- ciasto z bakaliami..do miski wlałam mokre składniki , zamknęłam , zakręciłam, otworzyłam i dodałam suche składniki , bakalie i znów zamknęłam i zakręciłam miską

Moje domowe kucharzenie
Cobbler - co to takiego? 2978

cytryny60 g cukrudodatkowo:25 g masła2 łyżki cukru trzcinowegoMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, cukrem i przyprawą do piernika. Dodać masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Dolać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny(...)piekarnika, ułożyć ciasto na owocach. Posmarować masłem, posypać cukrem.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut, aż ciasto się zrumieni.Wyjąć z piekarnika, przestudzić 10 minut.Podawać ciepłe.Smacznego!Ja chyba trochę za cienko rozwałkowałam ciasto, bo wyszło mi za dużo krążków w stosunku do owoców. Można więc zwiększyć ilość jeżyn i jabłek, rozwałkować ciasto grubiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania