Takie proste acz wykwintne danie śniadaniowe wymyśliłam i bardzo nam smakowało. Na dno tost, potem ulubione warzywa i na koniec jajo, do piekarnika i w kilka
Moje Małe CzarowaniePuszysta pasta z tuńczyka, suszonych pomidorów i kremowego serka. Szybka i prosta. Smakuje każdemu. Podałam ją na opieczonych kromkach chleba i posypałam szczyptą chili oraz świeżą rukolą. Sprawdzi się na weekendowe śniadanie lub jako przekąska w porze lunchu. Jeśli nie posiadacie lub nie chcecie korzystać z malaksera, możecie rozgnieść odsączonego tuńczyka widelcem i wymieszać ze startym
cool and mintyWiększość osób zna ciągnący się ser z ziemniaka, ale o serze z fasoli chyba jeszcze nie słyszeliście? Jest szybki do zrobienia i pyszny. Użyłam go do zapiekanek na chlebie (z pieczarkami i cebulą). Składniki: - 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli (lub z puszki), - 1 szklanka gorącej wody, - 1/4 szklanki płatków drożdżowych, - 2 łyżki mąki z tapioki, - 1 łyżka białego miso
Co na wege obiad?Dziś na tapecie szybka pasta z tuńczyka. Doskonała tak naprawdę do każdego rodzaju chleba, czy to będzie razowa kromka, czy cieplutki tościk, czy po prostu chrupkie pieczywo. Możemy ja także wykorzystać do faszerowania jaj lub pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitychleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje. Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii
Lubczyk i Waniliaobiad do restauracji jednak plany się trochę zmieniły i ostatecznie wychodziliśmy na kolację. Nie mieliśmy możliwości ugotowania już niczego w domu, więc postawiłem na szybki lunch. Działamy z zapiekankami. Jak je przygotować? -kilka kromek chleba; u mnie sojowo-dyniowy z pestkami dyni -plastry szynki pokrojone -żółty ser posiekany na grubych oczkach -żurawina moczona w syropie wiśniowym -ząbek czosnku -majonez
BaRepasoraz bułkę tartą. Mieszamy wszystko razem i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy z ognia i podajemy gorący. Możemy go jeść np. z chlebem lub możemy go podawać jako surówkę do obiadu. Bardzo szybko się go przygotowuje a wyśmienicie smakuje i jest bardzo zdrowy. Gorąco polecam
Przepisy i porady kulinarnePrzepis ten jest dla wszystkich miłośników zapachu pieczonego chleba, który unosi się i wypełnia każdą przestrzeń domu. Bardzo szybki a jakże smaczny domowy chlebek. Jego wersji i smaków może być wiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki:- 6 szklanek mąki- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych- 2 łyżeczki soli- 4 łyżki
Zainspirowana w kuchniwkawiarence.pl placuszki owsiane z bananem zamiast pajdy chleba brunch zamiast śniadania pomijając poranną kawę bo czasu mało bo trójka maluchów na głowie bo muszę szybko bo chcę zdrowo i smacznie bo chcę fit być tej wiosny bo chcę dużo energii a raczej życie tego ode mnie wymaga i właściwie powinnam dodać, że te moje placuszki owsiane […] Artykuł placuszki
W Kawiarencebyła na początku jedzeniem prostych ludzi , w szczególności rybaków i pracowników portowych wcześnie wstających do pracy. Do Francji pan bagnat – dosłownie „kąpany chleb” – trafiło razem z włoskimi imigrantami, którzy podobnie szykowali swoje pane bagnato. Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka (podobna składnikami do ‘sałatki nicejskiej’) łączy w sobie lokalne, sezonowe produkty i mocny, octowo oliwny sos winegret(...)oliwek i anchois) dodaje się jedynie dla wzmocnienia jego smaku. W oryginale pan bagnat wykorzystuje czerstwe pieczywo – warzywa, sos, ocet i oliwa mają je zmiękczyć i sprawić, że chleb lub czerstwa bagietka będą się przyjemnie żuły. W smaku żadnej większej różnicy nie ma – zróbcie jak Wam wygodnie, wykorzystajcie albo świeżą, albo wczorajszą bagietkę, albo mały chleb – najlepiej na zakwasie
Karo in the Kitchenbraku mąki durum użyłam chlebowej, ale za to mogę powiedzieć, że był bardzo smaczny:) Jeden bochenek rozczęstowałam w pracy, a drugi szybko zjedli domownicy... Przymierzam się, by wypiek powtórzyć w Wielkim Tygodniu :) A z miodem, palce lizać... Chleb tostowy na blogach: Akacjowy blog Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Moje
Proste Potrawyjest w stanie z niej zniknąć. Właśnie to przydarzyło się tostomletowi. Krótki filmik instruktażowy, który zachwycił swoją prostotą na portalach społecznościowych, bardzo szybko został przesyłany dalej, zwiększając swoje zasięgi, trafiając na tablice kolejnych użytkowników, którzy zachwyceni szybkim wykonaniem poczęli kroczyć za instrukcją lub też tworzyć własne wariacje. Świat oszalał, o czym świadczyć może między innymi mnogość filmów z jego(...)tłuszcz, wylać jajka. Na środek omleta położyć dwie kromki chleba, posmarować je masłem od góry. Kiedy jajka się zetną, obrócić na drugą stronę – chleb znajdzie się pod spode Na odwrócony omlet (widoczna część chleba) położyć ser, wędlinę i pomidora – kolejność według uznania. Nakryć to częścią omleta, który odstaje od chleba. Przełożyć jedną z kromek tak, jakby miała być złożona kanapka
ProstePesto.plgramów? Mówię, że już niedługo, bo już mam 200 przesiane. Pytam czy chce mi pomóc, zdecydował, że tak i poszło nam szybko. -To, co już możemy się ścigać ? -A może skończymy ciasto na chleb, odstawię je do wyrastania to będziemy mieć więcej czasu na zabawę? -No dobrze – zgadza się Stasio. Wyjęłam drożdże z lodówki i wzięliśmy się
Niebieski kubek z kawatwarogu z papryką. Przepis na domowy twarożek z papryką. Pyszny twarożek kanapkowy z papryką, cebulką i śmietaną, doprawiony szczyptą cayenne. Prosty i szybki przepis na domowy twarożek , idealny na kanapki - składniki, przyprawy i przygotowanie pasty do chleba krok po kroku. Oto składniki i przyprawy na domowy twarożek z papryką i cebulką: 250g sera białego twarogowego, półtłustego 3-4 łyżki
Moja Książka Kucharskaciągu dnia ułatwiającą degustację wspaniałych lokalnych win ;)Zastanawiałam się, dlaczego kanapeczki są w Toskanii tak popularne i myślę, że jest to zasługa lokalnego chleba, pane toscano (lub pane sciocco czyli bez soli), który bardzo szybko czerstwieje, zaś brak dodatku soli aż prosi się o połączenie go z aromatycznymi dodatkami.Najsławniejsza jest oczywiście klasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi(...)większym rozmiarem, przygotowuje się ją z pieczywa na zakwasie, który opieka się (włoski czasownik bruscare oznacza opiekać) i naciera czosnkiem.Jej najprostsza odmiana, nazywana fettunta, to opiekana kromka chleba, którą skrapia się oliwą, smaruje ząbkiem czosnku i posypuje odrobiną soli (przy toskańskim chlebie element niezbędny). Takie kanapeczki służyły kiedyś spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy (najczęściej z własnych oliwek), lekko
Chilli Czosnek i Oliwa