szybki chleb - 4135 przepisów (strona:51/276)

Bułeczki z ziołami 120

fajnie i szybko a potem pożywnie, pieczecie? Ja i tak zbyt mało ale piekę i delektujemy się pysznym pieczywem. Te polecam bo szybko i smacznie. Przepis z książki Małgorzaty Puzio "Domowy wypiek chleba " Bułeczki z ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z ziemniakami 97

być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej witamin, następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Ten chleb przygotowałam

Wiem co jem
Grzanki z pomidorami 87

Takie małe ciepłe grzanki z pachnącym pomidorem to idealne śniadanie na chłodne dni. Robi się je szybko, są pożywne i długo odczuwamy sytość. Polecam na

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni razowy na zakwasie 182

czuć pasję do chleba, pieczenia, w końcu to rodzinna tradycja. Przyznam szczerze, że byliśmy pod takim wrażeniem, że książkę nabyliśmy dość szybko, co dziwne, głównie pod wpływem męża. I to mąż jako pierwszy zabrał się za pieczenie chleba. Wybrał jeden przepis, swoją drogą nie wiem czy to nie ten, rozpoczął wypiek… Potem było już gorzej, bo chleb jeden

Mieszam w Garnku
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 202

mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją mamę, dlatego też przygotowywałam takie śniadanie mojemu synowi. To smaczne, szybkie, bardzo pożywne śniadanie, do tego tanie. Do przygotowania tostów można oprócz  chleba tostowego wykorzystać lekko czerstwy chleb, jedynie  trzeba go  dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję  tosty francuskie w wersji

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 203

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna

Gospodyni Miejska
ZAPIEKANKI Z PIEKARNIKA. SZYBKIE NA RAZ. 446

banalny, a pyszny, ale smaki możemy uzyskać zupełnie niepodobne do siebie. Wszystko zależy od składników i od tego jak i czym nasze pieczywko potraktujemy. Dziś to co wszyscy kochają. Szybkie zapiekaneczki na raz. Genialne jako odpowiedź na "przegląd lodówki" i wykorzystanie nadmiaru wędliny, sera, pieczarek. Twarde, czerstwe pieczywo też odżyć może. SKŁADNIKI: - Chleb/bułki, - masło, - serek do smarowania, - ser żółty(...)temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może kogoś zainspiruje

Wypisz Wymaluj
Chleb na sodzie z oliwkami i ziołami 149

Najszybszy chleb na świecie to chleb na sodzie. Zarobiłam, zamieszałam, uformowałam bochenek i do piekarnika. Czyż nie jest to szybki sposób na pyszny bochenek? Dodałam tym razem pachnące zioła i oliwki ale i inne ulubione dodatki będą ok. Zabieramy się do pieczenia. Chleb na sodzie z oliwkami i ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni 152

jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem. Tradycyjnie chleb rośnie u mnie 2,5 godziny a ten wyrósł po 80 minutach i wcale go nie poganiałam w piekarniku z użyciem żarówki. Chlebek(...)przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni Przepis po moich zmianach Zaczyn, moje godziny 15.35 • 100g

Leśny Zakątek
SZYBKIE BUŁKI ŚNIADANIOWE TYLKO 4 SKŁADNIKI 277

Kiedy zabraknie w domu pieczywa, a sklepy są zamknięte, najlepszym wyjściem z sytuacji jest upieczenie własnego chleba lub bułek. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne, szybkie do zrobienia pszenne bułki śniadaniowe. Robione z tylko 4 składników i o krótkim czasie wyrastania. Szybka metoda 15/15/15 i gwarancja pysznego smaku. Polecam. SKLADNIKI: 500 G MĄKI PSZENNEJ

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym 133

już kolejny chleb bezglutenowy jaki popełniłam i powiem Wam że jest super smaczny. Trzeba go jednak zjadać dość szybko bo brak glutenu powoduje że z czasem zaczyna się kruszyć. Dodatek gumy guar zapobiega kruszeniu. Zatem zapraszam na mój chleb, warto go wypróbować. Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 84

chleb pszenny może się pochwalić chrupiącą skórką . A przecież smaczna, popękana, chrupiąca skórka to jeden z warunków które musi spełnić dobry chleb. Ja swoją skórkę smaruję pomadą , czyli zagęszczoną wodą z mąką. Dzięki temu, chlebek tak szybko nie wysycha, a przypieczona skórka z taką pomadą smakuje wyśmienicie. Sposób pieczenia również przyczynia się do powstania wypieczonej skór ki. Początkowo chleb

SmartBake.pl
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 193

piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą”. Nie wiem, co za pokrętny marketingowy umysł to napisał, ale pewne jest, że o pieczeniu chleba pojęcia nie miał. Woda w 200 stopniach i tak szybko się zagrzeje.   Po kolei. Odważamy połowę mieszanki, w moim wypadku było to 470g mąki. Mąkę mieszamy z drożdżami instant, mielonym kminkiem i 300ml piwa(...)misie KitchenAida, hakiem do ciast drożdżowych i na koniec jeszcze zagniotłam ciasto ręcznie, podsypując je odrobiną mąki. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. W przypadku tego chleba moje ciasto wyrastało przykryte wilgotną ściereczką lnianą przez ok.2 godziny, w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie

Karo in the Kitchen
Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple 155

rumiano chleb w jajku z cynamonem i słodkimi, karmelizowanymi jabłkami podbił serca mojej rodziny. Poza tym, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jestem przekonana, że wszystkim zasmakuje. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem (4 porcje) Składniki: 3 jajka, rozbełtane rózgą 4 łyżki mleka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki

karmelowy
Chleb pszenny na zakwasie pszennym 121

się je robi ale jak mam już więcej czasu to taki zakwasowiec powstać musi. Polecam serdecznie do wypróbowania. Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu, jedyne na co trzeba czekać to proces wyrastania i już. Chleb pszenny na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie