Jak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np
Kuchnia Pełna Pasjigotować około 30 minut, odcedzić i przełożyć do miski. Jeśli nie przepadacie za zieloną soczewicą, bądź też nie macie czasu na namaczanie, zamieńcie ją na czerwoną, która bardzo szybko się gotuje. Też wyjdzie pysznie. Dymkę drobno posiekać i zeszklić na łyżeczce oliwy, następnie dodać do niej pokruszony ser feta – można wybrać wersję klasyczną sera, albo ser z ziołami(...)dosyć drobną kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. Ułożyć na dnie naczynia przygotowane wcześniej łódeczki z cukinii i do ich środka włożyć farsz, a wierzch zapiekanek posypać kolorowymi kosteczkami z papryki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C (180°C z termoobiegiem) około 30 minut. 1 porcja to ok. 300 kcal , węglowodany: 60g, białko: 21g, tłuszcz
Dietologjest wyższa wilgotność – j est więc to idealne miejsce do przechowywania owoców czy też warzyw ( tak jak w piwnicy ). Pamiętajmy jednak, że są to produkty bardzo krótkotrwałe i szybko psujące się! BOCZNE PÓŁKI: Te zdecydowania nadają się do trzymania oleju ( najlepiej jak będzie w ciemnej szklanej butelce ), p rzetworów, chrzanu, soków w kartonach czy też różnego rodzaju sosów(...)anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW? Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia. Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt
Ostra na SłodkoChoć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z
Luźna KuchniaI wracamy do przepisów znanych i lubianych. Przedstawiam wam moją wersje, myślę ze prostą i nieodbiegającą za bardzo od pierwowzoru, czyli cannelloni z mięsem mielonym w
Bernika - moj kulinarny pamietnikodczujemy tego, ale nasz organizm tak, bo będzie musiał to naprawić; azotyny po podgrzaniu przekształcają się w nitrozaminy - związki rakotwórcze (i tu się kłania kiełbaska z grilla, zapiekanka z szynką, jajecznica z kiełbasą itp.) Teraz trzeba napisać coś o plusach jedzenia mięsa: kryptoreklama ;) niewątpliwie zawiera ono pełnowartościowe białko, natomiast nie ma większych problemów by zastąpić je białkiem roślinnym, wystarczy(...)zwłaszcza żółtko jest źródłem witaminy B12 (nie ma jej w pokarmach roślinnych), ale więcej tej witaminy znaleźć można w rybach i jajach jest tanie, ale spoko, soczewica też ;) jest szybkie w przygotowaniu i szeroko dostępne czerwone mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego (jest lepiej przyswajalne niż żelazo zawarte w roślinach), w mięsie białym jest go dużo mniej. Ale zadaj
pyszne zdrowościJakiś czas temu Ania zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co
Pieguskowa KuchniaBruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PROSTY PRZEPIS NA DOBRĄ PIZZĘ Pizza nie od dziś stanowi jedno z ulubionych dań milionów ludzi na wszystkich kontynentach. Jej korzenie sięgają XVIII-wiecznych Włoch
Aromatyczne PodróżeDziś zabieram Was w kierunku Libanu. Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki
Ostra na SłodkoZawsze w niedzielę lubię zaskoczyć moje dzieci jakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na
kuchnia doskiWygląda jak zapiekanka? ;) a nie jest! :D wprowadzony w domu element zaskoczenia zdał egzamin i pozytywnie zaskoczył domowników. Takie zupy to ja mogę i robić (5 minut roboty i do piekarnika) i oczywiście jeść, bo szczerze się przyznam - nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku! Wiadomo - żadne fit i tym podobne określenia, bo śmietana czy ser swoje robią(...)stać nad garem zupa z piekarnika ma i tak duży plus, a wychodzi bardzo aromatyczna, kremowa i przyjemnie ciągnąca za sprawą mozzarelli. A co najlepsze - taką zupę przygotujesz na szybko z rana (będzie gotowa zanim się wyszukujesz) i możesz zabrać do pracy ;) wystarczy wlać do słoika. Zdecydowanie muszę częściej robić zupy z piekarnika! A Ty robisz? Lubisz? Składniki
Kolorowy Przepisownikchwile, gdy przed kolacją mamy ochotę na małą pychotkę. Kanapki nam się znudziły, jajka w różnej postaci również. W takim przypadku najlepszą przekąską jest szybka sałatka z makaronem. Prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczna. Składniki: por szczypiorek puszka kukurydzy jajka makaron małe kokardki małe cebulki marynowane majonez musztarda sól, pieprz Por i jajka pokroić na małą kosteczkę(...)smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world by Dagmara Rek Zapraszam również do przeczytania innych postów: 1. Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 2. Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 3. Naleśniki/krokiety z warzywami i parówką
My World by Dagmara RekLubicie różnego rodzaju kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam
Ostra na Słodko