szybka zapiekanka - 1704 przepisów (strona:79/114)

Prosta domowa pizza 197

Prosta domowa pizza.  Mój mąż bardzo lubi pizze, dlatego u nas w domu nigdy nie może zabraknąć drożdży. Od czasu do czasu kupuję świeże drożdże

Słodkie okruszki
Letni bigos z młodej kapusty 376

Ten bigos jest klasycznym przykładem potrawy "na-winie" - co się nawinie, to do bigosu ;) Pewnie każdy z nas zna takie potrawy. Najczęściej powstają po świętach, uroczystościach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Warzywa z szynką pod warstwą sera 155

Warzywa z szynką pod warstwą sera. Szybkie, proste danie, które przygotujecie dosłownie na jednej patelni. Mało po nim zmywania Po takie propozycje sięgam najczęściej, gdy mam ochotę na coś prostego i sycącego. Wystarczy, że będziecie mieli pod ręką ulubioną mieszankę warzyw na patelnię, dobrą szynkę, mozzarellę, śmietanę i ulubione zioła. Przygotowanie takich warzyw z szynką pod warstwą sera zajmie(...)dosłownie kilka minut. Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to polecam Wam spróbować Zawsze powtarzam, że w prostocie tkwi siła. To taka moja wersja błyskawicznej a la zapiekanki. Składniki: 1 opakowanie warzyw na patelnię (dobrze, żeby to była wersja z plasterkami ziemniaków i grzybami) kawałek szynki z pieprzem Duda (ilość według gustu) 1 łyżka śmietany 12 % 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Słodkie okruszki
Papryka faszerowana mięsem mielonym z kukurydzą i fasolą 202

Jeżeli w planach macie zamiar przyrządzić coś z mięsa mielonego i chcecie aby było to coś szybkiego i prostego a jednocześnie choć trochę wyszukanego i wyrafinowanego to polecam ten przepis. Sam proces przygotowania to ok. 30 minut. Aromat rozchodzący się po kuchni podczas pieczenia skutecznie podkręca apetyt. A sama konsumpcja to już poezja. Danie jest pożywne i sycące, zarówno dobre(...)podania ( no bo raczej nie serwuje się takich dań często ) może nawet skusić do spróbowania naszych milusińskich.   Jest to też świetna odskocznia od tradycyjnego kotleta mielonego czy kolejnej zapiekanki. Składniki - 8 średnich czerwonych papryk - puszka kukurydzy - 2 puszki czerwonej fasoli - 500 g mielonego mięsa wieprzowego     o niskiej zawartości tłuszczu - mały słoiczek koncentratu       pomidorowego - łyżeczka

Świat Smaku
MAKARON ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM 171

PRZYGOTOWANIE :   Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Od razu wlewamy całe mleko i ciągle mieszając doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Sos gotujemy około 3-5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypujemy większość startego sera i mieszamy. Na patelni podpiekamy drobno pokrojony boczek(...)boczkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy całym sosem serowym i lekko mieszamy. Danie posypujemy resztą sera i zapiekamy około 15-20 minut aż wierzch się zarumieni.  Zapiekankę podajemy ciepłą posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy ser żółty 3519

sery topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy) Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Domowy ser żółty jest idealny do kanapek, zapiekanek, czy tarty do pizzy. Polecam! Składniki: ½ kg sera białego półtłustego (twaróg) 400ml mleka 3,2% 50 g masła 1 żółtko ½ łyżeczki sody sól do smaku Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem(...)ogniu ok 10 minut, aż pojawi się serwatka. Zlewamy całość na gęste sito lub durszlak wyłożony gazą, odciskamy nadmiar płynu. W tym samym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser i szybko mieszamy. Wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku solą, dodajemy żółtko i mieszamy bardzo energicznie. Następnie wsypujemy sodę, w tym momencie zwiększa się objętość sera, po czym za chwilę ser opada

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie zapiekanki 205

Nie lubię marnować jedzenia. Miałam zamrożonych kilka włoskich bagietek, a że potrzebowałam zwolnić miejsce w zamrażarce musiałam je jakoś spożytkować. Przekroiłam zatem toto, posmarowałam masłem, położyłam

Jemy Pijemy
Szparagi zapiekane z szynką 114

W przerwie między meczami czas na lekką kolację więc zapraszam na szparagi zapiekane z szynką, pod pyszną kołderką chlebowo-ziołową. Fajne, lekkie danie dla wszystkich wielbicieli

Pieguskowa Kuchnia
Sos beszamelowy 173

beszamelowy Sos beszamelowy jest podstawą do wielu innych sosów, ale jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, pieczonego mięsa i warzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy. Składniki: 0,5 l mleka łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz łyżeczka gałki(...)ostudzić. Roztopić masło (najlepiej w wysokim rondlu, lub patelni), wsypać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Mąka nie powinna się zarumienić. Zestawić z ognia, wlewać stopniowo zimne mleko i bardzo szybko mieszać. Nie doprowadzić by powstały kluski. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stosować do dań gdy sos jeszcze jest ciepły, później mocno zgęstnieje, a na powierzchni utworzy

na moim stole...
BŁYSKAWICZNE CIASTO SEROWE Z BRZOSKWINIAMI 154

Dziś mam dla Was przepis na kolejny! Tym razem ciasto serowe połączyłam ze słodkim serowym nadzieniem i brzoskwiniami – wyszło genialnie! Ciasto swoją konsystencją przypomina coś pomiędzy sernikiem a zapiekanką – koniecznie spróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: CIASTO: * masło – 250 g * ser biały półtłusty – 250 g * maka pszenna – 250 g * cukier – 3 łyżki * sól -1 szczypta NADZIENIE: * ser biały półtłusty(...)szkl * sok z cytryny- 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ser biały mielimy lub przecierany przez sitko. Masło siekamy z mąką, cukrem i szczyptą soli, dodajmy zmielony twaróg i szybko zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta, składamy w kopertę i ponownie rozwałkowujemy

Ostra na Słodko
Sałatka z kaszy pęczak, bobu i ogórka małosolnego 186

niedawna uchodził za pospolity i zwyczajny, dziś przeżywa prawadziwy boom. Dawniej jedzono go tylko na ciepło wydłubując ziarenka z łupinek. Dziś jest skladnikiem interesujących dań, składnikiem sałatek, omletów, zapiekanek i past do pieczywa. Mnie to cieszy niezmiernie, ponieważ bób uwielbiam. Warto wykorzystać krótki sezon bobowy na maksa! Ziarenka bobu to mnóstwo błonnika pokarmowego wspierającego trawienie oraz kwas foliowy, wpływający korzystnie(...)zadbać o wagę, gdyż zapewnia na długo uczucie sytości. Poniżej przepis na kapitalną sałatkę z bobem, kaszą jeczmienną, zielonym groszkiem i ogórkiem małosolnym. Świetna na kolację, lekki lunch lub szybki obiad na gorące dni lata. Polecam! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 szklanka świeżego zielonego groszku 300 g (najlepiej już ugotowanego) bobu 4 ogórki małosolne 1 pęczek koperku 2 ząbki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka z cebulą 294

Jak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np

Kuchnia Pełna Pasji
CUKINIA ZAPIEKANA Z SOCZEWICĄ, FETĄ i PAPRYKĄ 198

gotować około 30 minut, odcedzić i przełożyć do miski. Jeśli nie przepadacie za zieloną soczewicą, bądź też nie macie czasu na namaczanie, zamieńcie ją na czerwoną, która bardzo szybko się gotuje. Też wyjdzie pysznie. Dymkę drobno posiekać i zeszklić na łyżeczce oliwy, następnie dodać do niej pokruszony ser feta – można wybrać wersję klasyczną sera, albo ser z ziołami(...)dosyć drobną kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. Ułożyć na dnie naczynia przygotowane wcześniej łódeczki z cukinii i do ich środka włożyć farsz, a wierzch zapiekanek posypać kolorowymi kosteczkami z papryki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C (180°C z termoobiegiem) około 30 minut. 1 porcja to ok. 300 kcal , węglowodany: 60g, białko: 21g, tłuszcz

Dietolog
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 202

jest wyższa wilgotność – j est więc to idealne miejsce do przechowywania owoców czy też warzyw ( tak jak w piwnicy ). Pamiętajmy jednak, że są to produkty bardzo krótkotrwałe i szybko psujące się! BOCZNE PÓŁKI: Te zdecydowania nadają się do trzymania oleju ( najlepiej jak będzie w ciemnej szklanej butelce ), p rzetworów, chrzanu, soków w kartonach czy też różnego rodzaju sosów(...)anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW? Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia. Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt

Ostra na Słodko
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 201

Choć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania