szybka tarta - 519 przepisów (strona:9/35)

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 252

orzechów, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy marchewkę tartą na dużych oczkach. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia unosi się smakowity aromat, jeśli dodamy trochę cynamonu to zapach będzie obłędny . Ciasto jest długo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażony camembert z żurawiną 240

Uwielbiam ser camembert. Dziś proponuję Wam szybką, ale ciekawą przystawkę. Warto podać ją np. na rukoli z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Składniki: 1 camembert 1 jajko bułka tarta mleko mąka sól pieprz kilka łyżeczek żurawiny do mięs garść rukoli kilka kropli octu balsamicznego olej do smażenia Wykonanie: Camembert pokroić na osiem trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól

Pasja Smaku
Beef Burger całkiem domowy 203

kryć, wychodzi na to, że z takim prawdziwie domowym burgerem jest trochę "zabawy". Przy okazji też trochę frajdy, zaś na końcu prawdziwa uczta :) Szybki posiłek (czytaj "Fast Food") na mieście rzadko mi się zdarza. No chyba, że mnie przypili :) Raczej unikam i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego :) W kwestii kompozycji naszego domowego burgera zdałam się zatem na "bywalca", który(...)przepisu, który znajdziecie tutaj , (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny, nie mam odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera

Delicious Titbits
Najlepsze kruche ciasto z owocami 246

dodajemy pokrojone na kawałki masło i dokładnie siekamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy

Mania Gotowania
Tarta śmietanowa z rabarbarem 238

dodać zimne masło, posiekać razem, dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto - ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć spód i brzegi do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem (lub obciążyć ) i podpiec 15 minut w 180 stopniach (jeśli korzystamy z formy do tarty, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć cienko ciastem

Smakołyki Bereniki
Ciasto ze śliwkami 258

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto ze śliwkami Proste, szybkie, smaczne. W sam raz na wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi ! :) Składniki: ½ kostki masła 1/2 szkl kwaśnej śmietany 2łyżeczki proszku do pieczenia Bułka tarta ½ szkl cukru Trochę śliwek 2 jaja 2szkl mąki Wykonanie: Jajka utrzeć z masłem i cukrem Potem dodać mąkę proszek

Bonapetit2xM
Tarta budyniowo-serowa z morelami 163

Obok moreli nie mogłam przejść obojętnie. Upiekłam tartę z gotowanego budyniu i twarogu. Słodka masa i kwaskowate morele doskonale ze sobą kontrastuj ą . Ten niewielki sernik z morelami zadziwiająco szybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej. Składniki na ciasto: 150 g masła 4 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka

Czerwień i błękit
Biszkopt z 2 jajek 132

koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. Idealnie nadaje się na spody

Blondynka Gotuje
Mini Torcik Cukierkowy 144

rola miksera się kończy:) Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony

Blondynka Gotuje
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 206

takiego gotowca  w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa szarlotka z bezą 159

pomarańczowej Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z panna cottą i truskawkami 162

cukru wanilinowego Dodatkowo: około 0,5 kg truskawek, cukier puder do posypania tarty Na blat wysypujemy mąkę, kakao, sól oraz cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone masło i całość wyrabiam rękami. Kiedy z ciasta zaczną formować się okruchy dodajemy jajko oraz łyżkę wody. Szybko i energicznie ugniatamy.Jednolite, wyrobione ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na godzinę(...)większej misce z zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy między dwoma papierami do pieczenia do wielkości formy od tarty. Odrywamy jeden papier i na drugim przenosimy ciasto. Odwracamy do góry dnem i dokładnie  dociskamy w formie od tarty, pamiętając o brzegach. Odrywamy papier

Kolizje Smaków
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 196

Zdecydowałam się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;)  Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy. Bez zastanowienia poprosiliśmy(...)szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;)  Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta

Sajkofanka smaku
Tarta ze szparagami i pomidorami 200

kolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.  Powoli kończy się sezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów !  Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie

Kulinarne przygody Gatity
Tarta śliwkowa 186

Tarta śliwkowa w wykonaniu mojej mamy jest chyba najlepsza na Świecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest ! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 kg śliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać(...)cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania