kuchni . Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Na farsz: 3 jajka 120 ml śmietany 30% 75 g sera feta 10 - 12 zielonych szparagów sól pieprz czosnkowy suszony tymianek Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam
Kulinarne przygody GatityCoś pysznego i szybkiego na kolację. Takie dania lubię. Robią się zawsze same. Polecam spróbować, mimo że nie wygląda zjawiskowo to smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki : * 2 filety z kurczaka * przyprawa do kurczaka po węgiersku * 4 łyżki majonezu * 3 łyżki ketchupu łagodnego * 2 marchewki * 2 cebule * 300g pieczarek * 300g tartego sera żółtego * świeże zioła Przygotowanie : Kurczaka
Magiczne Życie MartyDzisiejszy przepis to przepis na bardzo łatwy i szybki jabłecznik. Jego przygotowanie trwa tyle, ile nagrzanie się piekarnika do 170 stopni i nie wymaga doświadczenia w pieczeniu - wyjdzie KAŻDEMU :) SKŁADNIKI(...)jabłek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny cynamon masło i bułka tarta do tortownicy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto. Jabłka kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy
Moje Kuchenne Rewelacjeprosta i smaczna tarta z zielonymi szparagami w roli głównej z dodatkiem podhalańskich oscypków. Piękne i pyszne połączenie. Polecam serdecznie wszystkim zapracowanym ten pomysł na obiad bo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI : NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy
SMYKWKUCHNISposób na smaczne i szybkie jedzonko. Bardzo efektownie wygląda na stole a więc proponuję zrobić na imprezę rodzinną. :) Jeśli lubicie dodatek ziół to możecie użyć jakich tylko chcecie , z każdym będzie smakowało wykwintnie. Składniki : dla 4 osób pierś podwójna z kurczaka 1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz
Słodkości i nie tylkoOstatnio, dzięki pysznej tarcie mojej koleżanki przekonałam się na nowo do szpinaku. Wcześniej kosztowałam go kilka razy, ale jakoś mnie nie zachwycił. Widocznie musiałam do niego dojrzeć:) Próbowałam już kilka dań, na pierwszy ogień poszły roladki z kurczakiem, które polecało mi już kilka osób. Ja również dołączam do grona ich fanów. Pyszne, dość szybkie w wykonaniu i efektowne
Mania Gotowaniapuszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że są bardzo smaczne, do tego domowy sos pomidorowy ze słoików jest najlepszy jaki zrobiłam do tej pory. Wystarczyło tylko otworzyć słoik i lekko zagęścić sos. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszna tarta która fantastycznie smakuje z filiżanką kawy w niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto : 250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek 4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu(...)siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło. Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki, dzielę je na 3 części. 2 części ciasta gniotę w dłoniach alby
Mechanik w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy) Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. (W oryginalnym przepisie jest 180, ale ciasto wtedy zbyt szybko spiecze się z góry i może pęknąć. Dlatego radzę nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia.) Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się puszyste i jasne. Następnie dodajemy po 1 jajku(...)łyżce mleka, cały czas miksując. Ciasto przekładamy do tortownicy (każdą formę, inną niż silikonowa, należy wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać mąką/bułką tartą) i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto na jakieś 5 min. Później można je wyjąć
Ratunku obiadszybkie ciasto do kawy. Wystarczy mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę twarogu i jabłka. Inne składniki też na pewno znajdą się w każdej kuchni. Potrzebujemy: ok 1/2 zmielonego twarogu ciasto francuskie jeden płat 2 łyżeczki cynamonu pół paczki budyniu śmietankowego dwa jajka dwa jabłka ok pół szklanki cukru Wykonanie: Formę do tarty
W kuchennym oknie Ewyidealne, kiedy szybko chcecie coś zjeść, ale nie chcecie zadowalać się byle czym. Dodatkowo, jak reguła bloga nakazuje, danie jest niedrogie, więc jeśli nie macie jeszcze planów na dzisiejszy obiad, to zapraszam do wypróbowania. Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 200 ml śmietanki kremówki 100 g wędzonego boczku 3 żółtka 50 g tartego parmezanu
Obiad za dychęporanku spędzonym na grzybach zastanawiałam się co z nimi zrobić, ponieważ uwielbiam tarty za równo na słodko jak i na obiad, postanowiłam przygotować taka obiadową tartę z grzybami leśnymi. Wyszło obłędnie za równo na ciepło jak i na zimno. Ten przepis będzie gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu. Składniki: ciasto 260 g mąki 125 miękkiego(...)wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na patelni smażymy na maśle indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy na małym ogniu ok 15 minut. Patelnię ściągamy z ognia i w tym czasie w miseczce bełtamy jajko z mlekiem, wlewamy jajko na patelnie , szybkimi ruchami mieszamy
Niezły Młynekszybko przygotować z niewielkim nakładem pracy a efekt jest rewelacyjny. Składniki: 250 g makaronu do spaghetti 250 ml kremówki 150 g boczku wędzonego w plasterkach 1 cebula mniejsza 4 żółtka 4-5 łyżeczek przyprawy do spaghetti carbonara Kamis pieprz czarny w młynku Kamis sól morska w młynku Kamis 2 łyżki oleju rzepakowego parmezan tarty Przygotowanie
Ala piecze i gotujeszybko mieszając, aby śmietana nam się nie zważyła Stawiamy z powrotem na kuchenkę i podduszamy wszystko razem na małym ogniu dłuższą chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Przyprawiamy wedle gustu. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w dużym garnku i gotujemy makaron, według zaleceń producenta. Tagliatelle łączymy z sosem i posypujemy tartym serem
Kulinarne przygody Gatityucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką z waniliową nutą - przepis ten powstał dla uczczenia drugiej rocznicy bloga :) Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były śliwki z rodzicielskiego mini-sadu - oto prosty przepis na placek ze śliwkami SKŁADNIKI(...)węgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu cynamon 2 łyżeczki olejku waniliowego masło i bułka tarta do tortownicy na kruszonkę 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100g zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek
Moje Kuchenne Rewelacjeproste, szybkie i smaczne danie . Wierzcie mi, że z takich zwykłych, tanich składników czy resztek obiadowych można przygotować bardzo smaczne potrawy. Te Kotlety ziemniaczane przygotowuje się błyskawicznie, do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1 jajko, sól do smaku i 2 łyżki bułki tartej do środka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na gniazdka znalazłam kiedyś w internecie i zdążyłam wykorzystać go już parokrotnie. Uznaję, że wartość każdego dania, warto podzielić przez cenę produktów oraz czas , który
Brzuszki Łakomczuszkikapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam jako ostatni wpis na bloga. Ta jest zdecydowanie bardziej sycąca, na kruchym cieście, ze sporym dodatkiem przepysznego sera gruyère. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała(...)można dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli nie mamy robota (i mamy sprawne obie ręce ;)) składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Forujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Zamrożony szpinak podsmażamy na 1 łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego
Obiad za dychę