szybka tarta - 519 przepisów (strona:25/35)

Czereśniowe Clafoutis 188

Clafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Z historii tyle:)  Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym(...)sypkie należy wymieszać ze sobą. Następnie do mąki i cukru wlewamy roztrzepane jajka, miksujemy dokładnie, na koniec wlewamy mleko. Nie panikujemy, ciasto przypomina rozwodnione ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na  które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po upieczeniu

Blondynka Gotuje
Letnia tarta z owocami i bezą 176

Na letnie dni takie ciasto pasuje idealnie. A i owoce w zależności  od sezonu można tu zastosować. U mnie dziś Porzeczkoagrest  ;) Takie skrzyżowanie. Owoce

Malinowa Kawiarenka
Tradycyjny jabłecznik z budyniem 224

Osobiście uwielbiam chyba każdą odmianę szarlotki. Ostatnio postanowiłam upiec wersję z budyniem, ponieważ akurat takiej jeszcze nie robiłam samodzielnie. Bardzo lubię połączenie budyniu z owocami szczególnie w formie tarty, dlatego wiedziałam, że taka szarlotka przypadnie mi do gustu. Waniliowy budyń i jabłka jest to jak najbardziej udane połączenie. Ciasto należy do tych bardzo tradycyjnych, i nie jednemu(...)wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również   składniki   umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na około 40 minut. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10 minut. Dodać cukier

Mania Gotowania
Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami 614

początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek. Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut. Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 150g margaryny 2 jaja 1 szklanka cukru(...)stopni, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia - piec około 1 godziny Ciasto jest wyjątkowo delikatne i długo zachowuje świeżość, chociaż raczej ciężko się o tym przekonać, gdyż szybko znika z talerza

Smakołyki Bereniki
1563.Gołąbki ..oszukane 200

Zastanawiałam się wczoraj co zrobić na obiad..w lodówce leżała kapusta pekińska...więc plan już był..mięso mielone ..w zamrażarce..ale szybko się odmroziło [ w super przydatnym pojemniku , o którym opowiem za kilka dni]..no , ale ryżu brak..ale za to były płatki ryżowe..Z ryżem gołąbki robiłam już nie raz,ale z płatkami po raz pierwszy(...)moczyć..haha..bo boli jak chol...ale obiad był pyszny.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki

Moje domowe kucharzenie
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 327

mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU ) 2 łyżki miodu masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy Przy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad, aby wyszło jak trzeba. Składniki, takie jak masło i jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki(...)piekarnika podczas pieczenia. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!   Ciasto studzić powoli! Inaczej groźba iż opadnie. Nie wyjmować formy z ciastem zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10-15 min. Następnie zostawić do kompletnego wystygnięcia w blaszce ,w której się piekło

Grunt to przepis!
Na wieczory do zimnego mleka - Babka Kazia 268

Wieczorami najlepiej spędza się czas w kuchni :) Wczoraj upichciłam babeczkę, która zawsze wychodzi i nigdy nie ma zakalca :) takie wypieki uwielbiam mniam... Szybka w wykonaniu, pracy z przyrządzeniem, pieczeniem i zmywaniem naczyń to ok 1h :) Doskonała na wieczornych gości.  Co jest potrzebne do przygotowania : 5deg. drożdży ( pół kostki) 70g cukru ( mniej niż pół szklanki) kostka masła/margaryny(...)masa jest gotowa dodajemy bakalie i mieszamy łyżką tak żeby mikserem nie zrobić papki. Formę do Babki musimy posmarować masłem i posypać ją kaszą manną bądź bułką tartą, chodzi o to żeby po upieczeniu babka nie przywarła do brachy. Czas pieczenia:  20 min w 200C dół, a po 20 min przełączamy na góra-dół i pieczemy

Niezły Młynek
Torcik makowy 391

Podjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki(...)koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto

Słodkości i nie tylko
Warsztaty - Kobieca kuchnia makaronowa - relacja 180

Kobieca kuchnia makaronowa" to były moje trzecie w życiu warsztaty, i bardzo cieszę się, że mogłam wziąć w nich udział. Tu chciałabym podziękować ekipie z agencji PR Synertime, która o mnie pamiętała zapraszając uczestników oraz oczywiście Lubelli. Na całą fotogalerię zapraszam na FB . Powitali nas reprezentanci agencji i Lubelli - przemiłe, uśmiechnięte osoby. W pokoju czekał już na nas poczęstunek(...)polędwica wieprzowa. Miałyśmy za zadanie podzielić się na grupy i stworzyć danie z konkretnym mięsem i wybranymi przez siebie dodatkami, wśród których oczywiście musiał znaleźć się makaron. Grupki szybko się dobrały, ja trafiłam do kurczaka razem z Laurą i Iwoną . Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula

Pasja Smaku
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 268

Jak mogłam nie upiec tego mazurka na święta? Nie mogłam. Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że znajdzie się na moim stole wielkanocnym. Zrobiłam go troszkę inaczej niż

Blondynka Gotuje
Zapiekanka makaronowa 299

Włosi uwielbiają makarony, jednak my Polacy również jesteśmy ich wielkimi fanami. W związku z tym proponujemy dzisiaj szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Całość połączona śmietaną, doprawiona solą i pieprzem oraz delikatnie zapieczona pod żółtym serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka(...)doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość patelni. Ser trzemy na dużych oczkach i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy na 10 minut na 180 stopni do piekarnika na funkcje opiekania. Obserwujemy ser, gdy zacznie się rumienić potrawę można wyjąć. Podawać na ciepło

Kolizje Smaków
Nadziewane patisony i kabaczki 202

stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara ! Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :) Wystarczy porcja świeżych warzyw lub lekka sałatka i cały obiad gotowy ! Składniki: * około 5-6 małych patisonów i 2 kabaczki ( lub mniej jeśli są większe(...)Kabaczki przekroić wzdłuż, z patisonów odciąć wierzch. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć warzywa. Wnętrze kabaczków  i patisonów posmarować oliwą, oprószyć  solą. Warzywa wypełniać farszem. Posypać po wierzchu tartym serem. Zapiekać w temperaturze 170 stopni C przez około 30-45 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości warzyw. Podawać same lub z ulubioną sałatką. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chleb w 10 minut. 149

Byłam zmęczona w domu nie było chleba, więc zaczęłam szukać przepisu na szybkiego przepisu. Co więcej przypomniało mi się, że będąc w sobotę u znajomych (i tutaj słodko mokry buziak dla Kasi, Hubka, Gosi i Stasia) rozmawialiśmy o mące do chleba, stanęło na genialnym wynalazku mieszanki mąki z drożdżami. I tutaj nagle olśnienie! przypomniało mi się, że jakiś czas temu(...)miejsce na 30 min. I tutaj też nie wiem czy wytrzymałam 30 minut, zrobiłam coś tam w kuchni i już. Następnie przekładamy do foremki ja wsadziłam do formy na tarte wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce tym razem na 45 minut. Oczywiście nie wiem czy wytrzymałam 45 minut w międzyczasie zrobiłam szynkę w galarecie

Brzuszki Łakomczuszki
Tort makowy z kremem 378

sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna miałam wypróbować. Mam nadzieję, że nie zakrzyczycie mnie za użycie gotowca) Ajerkoniakowy krem okazał się strzałem w 10-tkę: szybki i prosty w wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz(...)proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy,  na koniec dodajemy tłuszcz.   Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Składniki na poncz

Mia Cucina Sofieta
Makowiec na kruchym spodzie 225

Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28   Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka(...)siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół.  Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania