szybka tarta - 519 przepisów (strona:24/35)

Kotlety mielone pikantne 243

Dzisiaj miałam pomysł na prosty i szybki obiad, który przypadnie do gustu tym co lubią pikantne dania. Pikantne kotlety mielone, podane ze smażonymi ziemniakami i z gęstym dipem na bazie serka homogenizowanego i jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę wieprzową(...)Składniki: 50 dag mięso z szynki wieprzowej 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką, 1 bułka kajzerka sól i chili do smaku 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majeranku, mąka kukurydziana Mięso kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy lub mielimy maszynką do mięsa wraz z odciśniętą bułką (ja w pojemniku od szatkownicy blendera Triblade Kenwood

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majowe przysmaki 131

czas szybko leci. Niedawno byly Swieta, a tu juz zagoscil maj. Jak dla mnie to najcudowniejszy miesiac w roku. Czekam na niego z utesknieniem i juz teraz zaluje, ze kulinarnie i blogowo w tym sezonie bedzie to dla mnie bardzo ubogi okres.  Miniona majowka niestety uplynela mi zupelnie inaczej niz sie spodziewalam, a mianowicie cala nasza rodzine zmogly(...)dania z ulubionych produktow. Ucieszylam sie jak dziecko z cukierkow gdy dostalam zielone szparagi. Mialam na nie wiele pomyslow, ale koniec koncow powstala quiche. Wiem, ze bardzo podobne tarty przygotowalam 2 lata temu klik , ale kazda modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow

Przysmaki Karolki
Aromatyczne ciasto kakaowe z konfiturą różaną 173

Ciasto dla zabieganych. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku do jego przygotowania niepotrzebny jest nawet mikser :) Dzięki korzennej nucie sprawdzi się także na świątecznym stole. Z podanych składników wychodzi małe ciasto, jeśli chcemy upiec dużą blachę należy podwoić ilość wszystkich składników.  Składniki na małą blaszkę  (20cmx25cm): 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru(...)łączymy ze sobą. Nie trzeba tego robić mikserem, wystarczy wymieszać łyżką. Małą blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut.  Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można dodatkowo przełożyć konfiturą. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 122

Szybko upieczone - babka makowa -    Zdarza się czasem tak, że nie chce nam się lub nie mamy czasu - a tu trzeba upiec ciasto. Warto sięgną ć po "gotowca" w torebce. Wybierajmy jednak świadomie - czytając sk ład takich produktów.   Miałam okazję wypróbować jedno takie ciasto producenta  Majonezy Kętrzyński     Skład mieszanki: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana(...)miski, dodać jaja, wodę i olej. Całość miksować na najwyższych obrotach ok. 5 min. do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 2. Przełożyć od wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy ( ok. 25 cm długości ) lub tradycyjnej formy do babek. 3. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. 4. Po ostudzeniu posypać cukrem

kolorowotorcikowo
Szwedzkie klopsiki. 165

marketu wołowo-wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików. garść świeżych ziół drobno posiekanych (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml(...)się nagrzeje wrzucam klopsiki i smażę na mały ogniu przez 10-15min. Najlepiej nie używać łyżki, ani szpachelki do przerzucania klopsików, a po prostu podrzucać klopsiki przy pomocy szybkich ruchów patelnią (no wiecie o co chodzi :)). Gdy usmażymy klopsiki, przekładamy je do miski, z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu (o ile został). Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę bulionu

Brzuszki Łakomczuszki
Panna Cotta według Blondynki 180

innych sprawach, ale nadrobię wszystko - obiecuję;) Na bieżąco są Ci, którzy sledzą mnie na Fanpage`u na Facebook`u.  Dziś chcę osłodzić wam chwilę Panna Cottą - warto, bo szybko, łatwo i smacznie! Polecam! Serdecznie dziękuję za cierpliwość i odwiedziny mimo mojego milczenia. Poprawię się - obiecuję ;) Składniki: Panna Cotta: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka(...)czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia. Wylewamy do kieliszków i wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już prawie stężała, wylewamy na nią mus truskawkowy. Przed podaniem musimy ocieplić tartę w temperaturze pokojowej i układamy ozdoby z czekolady. Mus Truskawkowy: Truskawki rozmrażamy.Następnie wykładamy do rondelka najlepiej z teflonową powłoką i podgrzewamy. Do podgrzanych truskawek wsypujemy cukier i gotujemy

Blondynka Gotuje
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 376

Dzisiejsza propozycja to makron z filetem z kurczaka i brokułami w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem żółtego sera. Danie bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Można je również przygotować w wersji dla wegetarian, wówczas omijamy kurczaka :) Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 1 brokuł 330ml śmietany 12% 100g żółtego sera 2 łyżki(...)dużą patelnie. Kiedy będzie już rozgrzana to wrzucamy kurczaka i smażmy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy gaz i dorzucamy śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu

Kolizje Smaków
Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym 294

Ciasto marchewkowe jeszcze niedawno uznawane było za całkiem oryginalne, szybko jednak spowszedniało i trafiło do cukierniczego czyśćca. Postanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)masło i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z masą. Na grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę, którą dorzucamy do miski. Przekładamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach.      Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem

sama złodycz
Sernik czekoladowy z masą wiśniową 144

Pyszny, ciężki, czekoladowy sernik (można nazwać go również tartą serową). Adresowany do miłośników bardzo czekol adowych, wytrawnych wypieków. Sernik na pewno zaspokoi apetyt na czekoladę nawet najbardziej wymagających czekoholików J Dla mnie idealne połączenie: czekolada plus wiśnie…     SERNIK CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ Składniki: Masa sernikowa: ·          500 g twarogu sernikowego(...)łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami.   Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy

Mania Gotowania
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi 429

niż z reguły się je przygotowuje, najpierw ułożyłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia truskawki, potem wyłożyłam ciasto i wstawiłam całość do piekarnika. Czy to jest trudne? Trochę jak tarta tatin, gdzie owoce również są na spodzie, a ciasto na górze, potem formę odwracamy i owoce lądują na górze. Polecam Wam przygotować odwrócone pyszne ciasto z truskawkami(...)kawowe Przygotowanie: Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier, 1 łyżkę karmelu z wanilią, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane. Mieszamy wszystko hakiem robota. Wlewamy jogurt, olej, jajka, mieszamy szybko aż wszystkie składniki się połączą. Kwadratową blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy umyte, odszypułkowane truskawki. Ciasto delikatnie przekładamy na truskawki. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 187

Ten mazurek mnie oczarował. Jak go tylko zobaczyłam na  Kwestia Smaku  wiedziałam, że będzie idealny dla mnie. Daktyle, czekolada i sól morska. Jedliście kiedyś

Blondynka Gotuje
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 180

pozostało już nic innego jak znaleźć jakiś fajny przepis na ciasto. Zainspirowałam się ciastem dyniowym z bloga    Kwestia smaku , prostym i  szybkim w przygotowaniu. W oryginalnym przepisie do upieczenia tego ciasta było wykorzystane masło, postanowiłam je zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez(...)polewy: 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki   konfitury pomarańczowej z kardamonem Wykonanie: Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W garnuszku delikatnie podgrzewamy olej, wyłączamy ogień, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru

Kulinarne przygody Gatity
Recyklingowy makaron 211

naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu (z  tego  przepisu) 1-2 ząbki czosnku odrobina tartego sera o dość intensywnym smaku (cheddar będzie w sam raz, ale sprawdzi się także znany wszystkim radamer) przyprawy: sól (niewiele lub nawet wcale ze względu na boczek(...)dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie potrawy lubię najbardziej. Jednak tym razem miałam jeszcze większą satysfakcję, ponieważ danie powstało ze składników (oraz sosu), które już miałam już w lodówce i coś trzeba było

Ratunku obiad
Słodko-kwaśna brukselka 184

bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy  już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca(...)gotujemy bez przykrycia na średnio-twardo, przez 15 minut. Natomiast swieżą brukselk ę obieramy z wierzchnich listków , płuczemy w zimnej wodzie i postepujemy jak wyżej.  Ugotowaną brukselkę odcedzamy, szybko przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Na rozgrzanej teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się lekko pienić dodajemy brukselkę

Mia Cucina Sofieta
Tydzień w moim telefonie XXVI 101

Pogoda za oknem mnie rozpieszcza. Mam nadzieję, że i Was też. Nie chce mi się siedzieć przez to w kuchni i szukam prostych, szybkich przepisów. Na pewno takie pojawią się niedługo na blogu. Mam dużo ciekawych pomysłów, będę je sukcesywnie realizować. Ten tydzień w zdjęciach będzie chyba najdłuższy, tyle zdjęć nazbierałam. Dzisiaj też był finał naszego piątego już Wyzwania Blogerek(...)talerz do zdjęć  * kwiatki na Dzień Kobiet   * urodzinowy prezent od najlepszych dziewczyn na świecie! dziękuję raz jeszcze :) * kolorowe materiały do zdjęć   * nowa forma do tarty    * wiosna idzie, czas na porządki w ogrodzie   * szaleństwa na słońcu  * nasza kotka lubi słonko też   * będą zioła  * zachód słońca gdzieś

Magiczne Życie Marty