Same ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i
Ala piecze i gotujepieczenia odwijamy z folii i pokrywamy plasterkami mozzarelli. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy gorące! * Świetnym dodatkiem są do tego pokrojone w ćwiartki , opiekane ziemniaczki i lekka surówka z białej kapusty. Jeśli macie czas czerwone pesto możecie zrobić również sami w domu. PESTO ROSSO: - suszone pomidory w oliwie – 100 g - orzechy pini – 100 g - czosnek(...)ząbek - parmezan – 50 g Wszystkie składniki ( łącznie z oliwą , w której były suszone pomidory ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. A jeśli chcecie przyrządzić obiad szybko – polecam gotowe Pesto Rosso ( Provitus ) - smakuje równie rewelacyjnie
Ostra na Słodkoudka z kurczaka sól czosnek granulowany papryka słodka i ostra imbir mielony ulubione zioła (u mnie:bazylia, majeranek, oregano, tymianek) olej do smażenia Kawałki kurczaka natrzeć solą i obsmażyć szybko na niewielkiej ilości oleju. Delikatnie podlać wodą i posypać częścią przypraw, np. czosnek,papryka słodka bazylia, majeranek. Poddusić (pod przykryciem lub bez) przez ok. 10 minut, po czym obrócić każdy(...)kawałek i obsypać resztą przypraw. Dusić do miękkości, podlewając wodą w miarę potrzeby, przewracając na drugą stronę co jakiś czas, przy każdej zmianie strony posypując przyprawami. świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty Smacznego
chwile dla mnieChyba nie ma teraz chętnych na stanie przy garach. Za oknem dzisiaj u mnie ponad 40 stopni było. Można się wykończyć, jedyne co polecam to dużo
Magiczne Życie MartyDanie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę. Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio Składniki na 2 osoby (składniki podane są na “oko”, ilość zależy od tego jak bardzo jesteśmy głodni i jak bardzo lubimy proponowane(...)kroimy. Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki. Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach. Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, olej, dodajemy musztardę i przyprawy. Słoiczek zakręcamy, energicznie wstrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Sosem skrapiamy surówkę i zajadamy
Mia Cucina SofietaJak już wspominałam lubię smak i zapach selera: naciowego, korzenia i tego konserwowego również. Poza tym sałatki z selerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to
Walijskie PichcenieGrillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi... Kawałki ziemniaków. Kosteczki ogórków konserwowych. Drobno posiekany koperek. I sos majonezowo-śmietanowy. Prosta, szybka i tania. Idealna do dań z
Gospodyni Miejskanadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka Gyros warstwowa Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą Sałatka z nuggetsami
Kulinarne Przebojechleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych przykładów. Ja do kieszonek z chlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka . Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru włoskiego (koper w Maroku dodaje się
Chilli Czosnek i OliwaWydawało mi się , ze już wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam
Buniabaje w kuchniNie szukajcie u mnie oryginalnych przepisów kuchni świata. Mój blog to moje smaki. Nie boję się wrzucać czosnku do Carbonnarry, A do Caprese nie ucieram bazylii
Blondynka GotujeMusiałam coś szybko z nim zrobić. To jak szybko, to może tak! Dla mnie to połączenie idealne. Uwielbiam je. Wszystkie składniki doskonale się przenikają, podkreślając wzajemnie. Kalafiora z reguły jadam w wersji gotowanej, ostatnio był pieczony , to może w końcu pora na surowo. Jeśli tak, to może w letniej surówce? Mega szybkiej przy okazji, bo komu by się chciało
bastalenaZłociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy nawet samym ketchupem. Świetne jako przegryzka podczas oglądanie filmu lub na wieczorne spotkanie przy piwie. Jedyny ich minus jest taki, że znikają błyskawicznie! Moja Rodzina upomina się wciąż o nowe porcje nim skończę smażyć(...)smak cebuli jest wtedy najintensywniejszy. Ale gorące są równie pyszne! Mój Mąż prosi czasem nawet, abym je zrobiła po prostu na obiad!! Bez żadnych dodatków w postaci mięsa czy surówki:) No to robię, jak Pan sobie życzy:D Cała przyjemność po mojej stronie - mam ekspresowy i przede wszystkim MEGA TANI obiad, a familia szczęśliwa i najedzona do syta (następnego dnia
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 1 kg buraki gotowane, 1 sztuka cebula większa, 1 łyżka smalec, 1 łyżka cukier,2 łyżeczki sól morska, 4 łyżki chrzan tarty z żurawiną, 1
W Mojej Kuchni Lubięmaki i obydwu wód oraz przeciśniętego czosnku i soli szybko mieszam ciasto. Cisto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, im bardziej lejące ciasto tym tempura delikatniejsza. Ciasto powinno być szybko wykorzstane, więc można przyrządzić go mniej a następnie w miarę potrzeby dorabiać. Olej rozgrzewam w garnku o grubym dnie i kolejno smażę zatopione w cieście składniki. Aby olej jak najdłużej(...)Dopiero później układam na talerzy do podania. Tempura musi być świeża, więc bardzo trzeba się uwijać ze smażeniem:) Należy podawać ją zaraz po przygotowaniu. Tym razem podałam z surówka z czarnej rzepy i kiwi, a do namaczania podałam zwykły ciemny sos sojowy. Największym hitem z całego talerza była cudna cebula - rewelacja
Magiczna kuchnia Darii