niespodzianką zadowolą nawet najbardziej wymagających. Jako farsz ( i naszą niespodziankę) możemy użyć praktycznie wszystkiego: brokułów, szpinaku, sera, orzechów włoskich, suszonych pomidorów... Takie kieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek 1 cebula 1 papryka(...)czym przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 30 minut, aby filety "doszły" w środku. Podajemy z ziemniakami albo ryżem z dodatkiem ulubionej surówki
Walijskie Pichcenieprzyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty
Pożeraczka, czyli raz adobrzepójść do ogródka i stworzyć coś pysznego w jedną chwilę, nie bójmy się eksperymentować możemy siebie sami nie raz zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam moim domownikom surówkę z bobu, świeżego groszku, młodej botwinki a dla przełamania smaku i struktury dodałam granat oraz zrobiłam dressing z soku granatu. Nie obyło się oczywiście bez aromatycznej fety z bazylią(...)obrany bób, owoce granatu, fetę oraz kwiaty lawendy (ja dodaję same kwiatki wyciągnięte z łodygi mają posmak zbliżony do oregano(wedle mnie)) - polewam całość dressingiem i można zajadać Szybko kolorowo i smacznie a przy tym jak można nasze kubki smakowe zadowolić dając im taką gamę smaków oraz witamin. Smacznego tworzenia
Basia w kuchniRyby bardzo lubię, ale na zrobienie kotletów rybnych długo nie mogłam się zdecydować. I teraz żałuję, bo to naprawdę smaczny pomysł i urozmaicenie obiadu. Kotlety robi się bardzo szybko. Składniki: ok. 1 kg filetów z dorsza (u mnie mrożone) pęczek szczypiorku cebula 2 jajka sól, pieprz przyprawa do ryb sucha bułka (np. kajzerka) bułka tarta Wykonanie: Filety rozmrozić, wypłukać, osuszyć(...)rybnej masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i np. marchewką z groszkiem lub surówką z kiszonej kapusty
Pasja SmakuTo pytanie nurtuje mnie bardzo czesto i za kazdym razem zachodze w glowe co moglabym uszykowac do pracy np. mojemu Ukochanemu. Takiego problemu nie bylo we
Przysmaki KarolkiKotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym to idealny pomysł na codzienny obiad i alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Tak podany kurczak smakuje wyśmienicie tworząc eleganckie
Słodka StronaProsty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie.. 8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej(...)soli oraz papryki przygotować ciasto, odstawić na 30 minut. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Plastry kiełbasy maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać najlepiej z surówką i pieczywem albo ziemniakami z wody lub frytkami. Wersja dla wegetarian Wegetarianie zamiast mięsa mogą wykorzystać steki sojowe, uprzednio ugotowane w esencjonalnym grzybowym rosole z kostki i dobrze odciśnięte. Przepis
Moje domowe kucharzenieWczoraj na obiad zrobiłam pyszne, syte danie, które robi się dość szybko. O tym, że było dobre może świadczyć, że mój A. zjadł aż dwa kotlety i dopiero wtedy poczuł się "zapchany" i za godzinę nie chciał znów jeść:P Mam też dla Was małą informację. Od poniedziałku muszę pogodzić uczelnię jeszcze z innymi obowiązkami. Znów powraca Ania, która(...)zrumienienia. Następnie przełożyć devolay'e do blachy wyłożonej formą aluminiową posmarowaną olejem za pomocą pędzla. Piec je 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie podawać z ulubioną surówką. Smacznego
Fabryka pomysłówNiezwykle smaczna zapiekanka. Aż trudno uwierzyć, że z pozoru zwyczajne składniki, które mamy w kuchni niemalże zawsze pod ręką, mogą przyczynić się do powstania dania
Szybko SzybkowarPaluszki Rybne - któż ich nie pamięta z dzieciństwa... Złociutkie, równiutkie i chrupiące. Tak idealne, że wielu z nas nie zastanawia się co tak na prawdę wchodzi
Słodka Stronagotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach , ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny(...)kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZiemniak - niby takie zwyczajne warzywko, a można z niego wyczarować wielce smaczne i aromatyczne danie. Farsz do ziemniaków przygotowałam z filetu indyka z
Szybko SzybkowarKażda gospodyni marzy o malutkich skrzatach, które rachu ciachu wszystko zrobią za nią. Cóż cudów nie ma, ale jeśli postąpi się odpowiednio obiad może zrobić się
Brzuszki ŁakomczuszkiSzukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego
Buniabaje w kuchnibardzo mi smakowało. Potem zmieniłam na różnego rodzaju koktajle, eliksiry itp, a jeszcze później wróciłam (bo lata temu takie danka jadałam) do płatków owsianych na surowo z dodatkami czyli surówek piękności . I tak na zmianę raz to, kilka dni tamto. Aż kiedyś zrobiłam sobie śniadanie zupełnie dla mnie nietypowe, czyli naleśniki, które zawsze kojarzyły mi się (i tak je jadłam(...)raczej małym ogniu najpierw z jednej strony, a potem chwilkę z drugiej. Ściągnęłam omlet z patelni, na połowie rozłożyłam jabłka i posypałam startą kostką czekolady, a wierzch fruktozą. Zrobiłam szybką sesję foto i rozpłynęłam się w zachwycie;) Kolejne fazy - omlet w fazie patelnianej: Tutaj już nafaszerowany i przygotowany do konsumowania: A tu w połowie śniadania: "Rzeczy najważniejsze nie mogą być
Zdrowa Kuchnia Sowy