miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka 1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć sera z wiaderka już zmielonego) 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 1/2 szkl śmietany kremówki 36% Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto półkruche: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, a następnie wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec(...)makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową, również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienił należy przykryć go folią spożywczą i dalej piec. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem
Nastoletnie Wypiekanieszybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie(...)przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniach Czekoladowa góra z herbatników: 200 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej 250 g masła 200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka) Herbatniki (lub inne ciasteczka czy biszkopty) rozbijamy
JedzeniomaniaZobaczyłam to ciasto w jednym z odcinków Gordona Ramsaya. Od razu przypadło mi do gustu! Uwielbiam imbir dlatego musiałam je wypróbować! Ciasto jest pyszne, szybkie i proste! Polecam :) Składniki: 175 g miękkiego masła, 175 g cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 175 g mąki pszennej (przesianej) W misce należy umieścić masło(...)chciałam aby ciasto było wysokie! Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, przed wyjęciem z obręczy ciasto odcinamy nożem od formy. Kładziemy na kratkę do wystygnięcia. Krem imbirowy: 300 ml śmietanki kremówki, świeży imbir Kremówkę ubijamy na sztywno, kiedy będzie już ubita dodajemy drobno starty imbir - u mnie tego imbiru było dużo, proponuje dodawać po trochu i dosmakować - wszystko według upodobań
Plate of Joywłasny wymyślony, czcionkę swoją ulubioną lub wzór taki swój osobisty, albo wybrać jakiś z oferty firmy. Dodatkowym plusem jest łatwy i sympatyczny kontakt z właścicielem, który potrafi i chce szybko odpisać na pytanie. Cenię to bardzo. Dotarliśmy do momentu, w którym blog, mój blog, ma swój własny osobisty wałek i co teraz? Ciasteczka? Firma nawet dołącza przepis(...)napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki
Blondynka Gotujekosteczkę. Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem(...)Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BITA ŚMIETANA: 300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok ) 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną
kolorowotorcikowotruskawki - czekolada. A wszystko to w jednej tarcie. Tarta serowa z truskawkami prezentuje się niezwykle efektownie, a nie wymaga wielkiego nakładu pracy. A to chyba lubicie, prawda ? Szybko i smacznie - to moja blogowa dewiza ! Kruchy kakaowy spód: * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno * 1 żółtko * zimna woda Masło pokroić(...)dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut. Dodatkowo: * 70 g czekolady deserowej * 1/4 szklanki kremówki * 300 g truskawek * cukier puder Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć. Na jeszcze nie do końca ostygniętą tartę wylać czekoladę
kolorowotorcikowoIlekroć mam okazję się wyspać to wszyscy zaczynają kosić z samego rana trawniki...:P Wczoraj miało być ciasto z truskawkami ale woleliśmy je zjeść na surowo
My simple kitchenkuchni i tworzę szybko coś słodkiego. Dlatego na blogu często publikuję szybkie i proste przepisy na słodkości, bo według mnie nie ma co wydziwiać, liczy się smak. Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych wypieków. Nie jest to sernik, ani nie jest to szarlotka, więc pozostaje tylko jedno, BROWNIE! Tradycyjne, proste i szybkie w wykonaniu, najlepiej smakujące(...)patyczkiem czy jest już upieczone (ciasto nie powinno przywierać do patyczka). (Ja piekłam 25 minut.)Ciasto studzimy w formie.Podajemy na ciepło, polane sosem czekoladowym, z gałką lodów lub ubitą kremówką.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjajka - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennet - 50g masła (roztopionego) * krem bawarski : - 5 żółtek - 100g cukru - 500ml mleka - 1 laska wanilii - 20g żelatyny - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) * mus z brzoskwiń : - 1 puszka brzoskwiń w syropie - 1-1,5 łyżki żelatyny - 1/3 szklanki wrzątku - cukier wg smaku - 2 łyżki konfitury z truskawek Białka ubić na sztywną pianę(...)Masa powinna trochę zgęstnieć. Nie dopuścić do zagotowania się i ścięcia masy. Miskę z masą jajeczno-mleczną wsadzić do większej miski wypełnioną wodą i kostkami lodu (masa musi w szybkim tempie się schłodzić). Co jakiś czas zamieszać. Wstawić do lodówki na czas ubijania śmietany. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo schłodzoną masę jajeczno-mleczną, w partiach. Delikatnie mieszać
CookYourselfSzybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki. Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki(...)wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe 1 szklanka wody Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać. Następnie ubijamy
Walijskie PichcenieCzyli "comfort food"- szybkie, proste i satysfakcjonujące nomz, które zły dzień czyni nieco bardziej znośnym. Stworzone do pałaszowania pod kocem, przy ulubionym, najbardziej ogranym filmie, którego dialogi jesteśmy w stanie cytować pomiędzy jednym kęsem a drugim. Świetnie pasujące do focha na cały świat, deszczu za oknem i wewnętrznego zachmurzenia. Idealne na dziś. No bo kurczę- przecież jest piątek(...)tarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ 1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Teflonową tortownicę wykładamy ciastem (można wcześniej natłuścić, ja zapomniałam i też wyszło
les mirabellesnamoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować z kajmakiem na gładką masę. 3 listki żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem(...)barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia. Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać. Tort obłożyć kremem, udekorować kremem i jabłuszkami w karmelu. Smacznego! Ostatni rok minął bardzo szybko, sama nie wiem kiedy... Ciekawe, o czym będę pisać
Pożeraczka, czyli raz adobrzespód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi jagodami oraz świeżymi listkami mięty. Drugie miejsce i cooling bag otrzymuje: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)galaretką turkusową, na górę zmiksowane truskawki z cukrem pudrem, do dekoracji kulka z melona. (Ps. galaretki w kolorze niebieskim i turkusowym posiada w swoim asortymencie firma Wodzisław). Polecam, szybki i bardzo smaczny deserek w sam raz na lato pachnące truskawkami:) Jak również 3 wyróżnienia i koce piknikowe otrzymują: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Malinowe Pocałunkimasła 1 szklanka maki pszennej 4 jajka Wykonanie: W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Na gotującą się mieszankę wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy,aby całość się nie przypaliła (ja szybko rozmieszałam mikserem). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Takie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ważne, inaczej nie urosną w piekarniku ). Po tym czasie zmiksować(...)tworzył się kożuch. Studzimy. Autorka pisze, że taki rem można trzymać do 3 dni w lodówce - ja zużyłam cały od razu. *aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki lekko ubitej na samym końcu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewzględu na swoje ponoć raczej wegetariańskie składniki, jest uważana, za potrawę niemęską, jak to mówią "prawdziwy mężczyzna nie jada Quiche" :] Jak dla mnie jest co całkiem przyjemny sposób na szybki obiad, w dodatku bardzo rozwijający, ponieważ wskazane jest przy niej eksperymentowanie, dodawanie ulubionych składników, warzyw, mięs, owoców morza, można nawet pokusić się o wariację na temat i przygotowanie Quiche(...)podsmażyć na suchej patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. 3/4 porcji sera pokroić w kosteczkę, pozostałą część zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Śmietanę potraktować trzepaczką, wciąż mieszając dodać kremówkę, a następnie wbić jajka i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie byłabym sobą, gdybym nie dosypała też innych swoich ulubionych przypraw, ale ostatecznie stwierdziliśmy, że papryka jednak nie pasuje
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki) 170 g masła Masa z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki (ciut mniej niż 1,5 szklanki) 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Blat białkowo-orzechowy: Trzy(...)kawałki (orzechy można też rozbić młotkiem). Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop) – musimy uważać, aby go nie spalić. Szybko wylewamy go na papier do pieczenia i rozsmarowujemy cienko nożem. Gdy stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu
Poezja smaku