szybka kremówka - 801 przepisów (strona:38/54)

Francucka tarta rabarbarowa 151

zimnego masła 1 żółtko   Na krem patisserie: 250 ml pełnego mleka 4 żółtka 2 łyżki cukru drobnego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej 100 ml śmietany kremówki   Wykonanie:    Rabarbar umyć i pokroić na ok 10,5 cm kawałki (mają być nieco węższe niż foremka).  Do garnka wsypać cukier, laskę wanilii (rozciąć i wyjąć(...)pokrojone w kostkę masło posiekać (można użyć robota).  Kiedy powstaną grudki dodać żółtko i nadal siekając (lub podczas pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody.  Szybko zagnieść ciasto.  Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przygotować krem.  Podgrzać mleko z odłożonymi ziarnami wanilii.  W misce ubić żółtka

Sto kolorów kuchni
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 172

się nie poparzyć) i przeciskamy przez praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części(...)drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy mąką i wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny, jednocześnie ciągle mieszając. Wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, szczyptę chili i szafran. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż do zagotowania. Sos łączymy z gnocchi. Łosoś: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju

Poezja smaku
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 181

misie miksera umieścić mąki, dodać jajko, esencję waniliową, ksylitol oraz pokrojone na małe kawałki masło i zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie, wówczas musimy to robić dość szybko, by ciasto nam się zbytnio nie ogrzało. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie możemy je schłodzić kilka minut w lodówce. Moje było zimne, od razu rozwałkowywałam je na blacie(...)nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut (termoobieg). Ja swoje jeszcze dodatkowo polukrowałam i posypałam migdałami. Lukier przygotowałam z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku waniliowego i kremówki. Dodałam także odrobinę własnej konfitury wiśniowej. W zależności od ilości konfitury uzyskamy lukier mniej lub bardziej różowy. Można zabarwić także lukier rozduszoną mrożoną maliną. Smacznego

Smaczne Zdrowe
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 166

sernik jest rewelacyjny i dawno nie jadłam tak dobrego sernika na zimno, czułam się zupełnie jakbym jadła sernik z mascarpone. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz banalny i całkiem szybki, jeśli nie liczyć czasu potrzebnego na zastygnięcie masy serowej i galaretki. Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach, myślę że najlepiej wygląda zrobiony w foremce w kształcie serca(...)szklanki gorącej wody 2 opakowania galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach wody dowolne czerwone owoce (opcjonalnie) - ja dodałam banany i też wyszło pysznie 250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru biszkopt/1 opakowanie biszkoptów Spód można wykonać samodzielnie (postaram się w najbliższym czasie wrzucić swój sprawdzony od lat przepis), bądź w wersji ekspresowej można po prostu kupić paczkę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Panna cotta maślankowa 170

przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody) 2 laski wanilii   Dodatkowo: dowolne ulubione dodatki(...)wrzenia, usunąć laski wanilii i cały czas mieszając wsypywać stopniowo agar agar. Dobrze wymieszać i przelać do przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia na ok. godzinę - agar agar bardzo szybko tężeje i nie potrzebuje do tego lodówki, ale w lodówce jeszcze szybciej :) Wykładać do góry dnem i ewentualnie przybrać ulubionymi dodatkami. Źródło/ Inspiracja: donnahay.com.au *O agarze można poczytać tutaj . Najważniejsze

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 167

łyżki zimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło i dobrze posiekać nożem, albo użyć siekacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i szybko zagniatami ciasto, które następnie wykładamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie kiedy ciasto jest już schłodzone rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie(...)dopiekamy jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do przestudzenia.  Składniki na tartę: 500 g miękkiej ricotty, 100 g mascarpone, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 2 duże jajka, 100 g cukru pudru, ostarta skórka z 1 cytryny Wszystkie składniki tarty umieścić w misce i dokładnie zmiskować do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane nadzienie wylać

Plate of Joy
Kremowy sernik śmietankowy na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym 216

dalej, ale od tej pory chowaliśmy wszystko, do czego mogła się dobrać :) Sernik, na który Was dzisiaj zapraszam nie jest tym samym sernikiem, ale jest równie pyszny i równie szybko znika :) Spód: 200 g herbatników , 3 łyżki miękkiego masła , 6 łyżek masła orzechowego . Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Można również rozkruszyć drobno herbatniki i utrzeć je w tradycyjny(...)czasie przygotować masę serową. Masa serowa: 600 g śmietankowego twarogu , 3 żółtka , 1/2 szklanki drobnego cukru , 1 łyżeczka mąki pszennej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej , 200 ml śmietany kremówki (36 % lub ewentualnie 30 %). Wszystkie składniki oprócz śmietany powinny mieć jednakową pokojową temperaturę. Najlepiej wyjąć je z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem. Twaróg zmielić dwukrotnie. Można użyć tego z wiaderka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lipiec. Ale czy na pewno...? I ptysie nie tylko dla Ptysi 151

szarości - jeśli gustujecie w nieco inne palecie, nic tu dla Was. Wczoraj, po przebudzeniu, wypatrywałam chwili przerwy na spacer z psą. Gdy na chwilę ucichł jednostajny szum, ubrałam się szybko i zabrałam Ptysię na dwór. Niestety - najkrótsza spacerowa trasa tym razem okazała się za długa, i obie wróciłyśmy mokre. Biedna psa, jeszcze bardziej niż ja. Ach, gdybyście tylko widzieli(...)ptysi) 125 ml wody 65 g masła 85 g mąki pszennej 2 jajka nadzienie: 350 g jagodowego curdu dodatkowo: 100 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich Wodę z masłem zagotować w garnuszku o grubym dnie. Gdy masło się rozpuści, dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając. Podgrzewać, aż masa zrobi się szklista

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser LETNIA POKUSA z porzeczkami i szałwią 145

Obiecana czarna porzeczka powraca!, tym razem w odsłonie uroczego i zdrowego deseru. Podane na łódeczce wspaniale trafi do dzieci, podane w szerokiej szklance będzie świetną propozycją

Kuchnia PROzdrowotna
Proste ciasto z wanilią i rabarbarem 189

kolejny przedstawiam Wam ciasto które nie dość że zrobicie szybko to i będzie zdrowe. Ciasto przygotowane zostanie w połowie na mące jaglanej, użyjemy naturalnej wanilii a także zdrowego i kwaskowego rabarbaru zamoczonego w rumie. Najlepiej wykonanie ciasta rozłożyć na dwa etapy. W pierwszym maczamy pokrojony rabarbar w cukrze i rumie przez kilka godzin a następnie zabieramy się za ciasto(...)mąki jaglanej (jeśli nie chcesz zdrowszego ciasta zastąp mąką pszenną) 1 i 1/3 szklanki cukru 20g cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka EKO 0,5 szklanki mleka 200g śmietanki kremówki 30%tł Rabarbar 300-350g 60-80ml rumu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: 1/ Obrany rabarbar kroimy w plastry i przekładamy do miski. Zasypujemy cukrem, czekamy

Kuchnia PROzdrowotna
Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello 199

całość zdobią wiórki kokosowe. Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Składniki: (ok. 16-18 pralinek) 200 g dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady)  90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka malibu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) garść migdałów ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie(...)powstałej masy za pomocą małej łyżeczki nabieramy krem z którego lepimy niewielkie kuleczki, w środek wbijamy migdał i od razu obtaczamy w wiórkach kokosowych (czynność tę należy wykonywać szybko, ponieważ pralinki w połączeniu z ciepłem rąk będą szybko się rozpuszczać). Gotowe pralinki warto przełożyć do mini papilotek.  Czekoladki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania. Uwagi: Pralinki

Słodka Strona
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 164

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć(...)rozmrożonego)2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko, roztrzepaneSkładniki na sos:1/4 szklanki cukru1 szklanka śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej1 łyżeczka zimnej wodyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon

karmelowy
MALINOWA CHMURKA 243

rozmieszać i odstawić na chwilę, gdy dodajemy maliny mrożone. Następnie wrzucamy zamrożone maliny (do jeszcze gorącej galaretki) i energicznie mieszamy, aż galaretka zacznie ściągać (trwa na dosłownie moment). Galaretkę szybko wykładamy na kruchy spód i dokładnie rozprowadzamy tak, by nie było nierówności i by masa malinowa była w miarę gładka. Gdy dajemy świeże owoce, galaretkę odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)działać bardzo energicznie, tak by galaretka nie stężała nam całkowicie przed rozprowadzeniem jej na cieście. Blaszkę wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Krem śmietankowy z wanilią: - 500ml schłodzonej kremówki, 36% tłuszczu - 250g mascarpone - 3 łyżki ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na dość sztywną masę (uważając, by nie zrobiło nam się

Smaczne Zdrowe
Cytrynowe muffinki z budyniem 133

nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35 minut . Kiedy muffinki się upiekły zostawiłem do wystudzenia aby móc się wziąć za „górę” Do garnuszka przelałem 200gr śmietany kremówki (ja dałem 30% a już wiem że lepiej było dać 36%) i dosypałem cukru pudru. Ubiłem na sztywno i wyłożyłem na muffinki a całość posypałem skórką z cytryny. Całość wyszła bardzo(...)Śmietanę należy używać jak najgęstszej żeby się lepiej ubiła. W pierwszej kolejności wziąłem 18% ale to była masakra. 30% okazała się lepsza ale i tak nie wystarczajaca bo bardzo szybko zaczęła zmieniać swój kształt

Kuchenne Wariacje
Tarta z owocami 170

Lato minęło nam w tym roku paskudnie szybko! Nawet nie zdążyliśmy się obejrzeć, a już go nie ma! Nie nasyciłam się owocami, warzywami i wszystkiego mi mało. Po ostatnim wyjeździe czekała nas w domu jeszcze niezbyt miła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło! Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone(...)Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy

Plate of Joy