zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm....chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na w asze komentarze:) Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Blaszka(...)piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu 30 g masła 200 g białej czekolady ORAZ: 2 pomarańcze 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru Polewa kawowa: do rondelka
Blondynka Gotujesię w nim jej synowa, tak zachwalała dodatek prażonej gorczycy i serka mascarpone, że uległam. Wczoraj nawet robiłyśmy test wzrokowy gorczycy, gdyż ostatnia jaką kupiła nie sprawdziła się, zbyt szybko przypaliła się na patelni i dodała nieprzyjemnej goryczki daniu. Wyciągnęłam torebki gorczycy jakie miałam w domu, okazało się, że miałam białą i żółtą gorczycę, szukajcie więc białej gorczycy(...)cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą i białym pieprzem (nie będzie widoczny) i gotujemy sos jeszcze przez chwilkę. The post Sos kurkowy appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwbijamy jajka, dodajemy ostudzone puree z batata oraz płynne masło. Wszystko dokładnie łączymy, mieszając trzepaczką. 5. CIASTO (1 min) Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre. Mieszamy całość szybko i niedbale, tylko do połączenia składników (nie martwcie się, jeżeli nadal będą widoczne grudki mąki). 6 . PIECZENIE (1h) Gotowe ciasto przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm) wysmarowanej masłem(...)barwę. Gdy tak się stanie, zmniejszamy palnik do minimum i dodajemy 1 łyżkę masła. Mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy ok. 3 łyżki śmietany kremówki, cały czas mieszając. Dodajemy ze dwie szczypty soli, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Po ostudzeniu masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję płynnego toffi
Nerds KitchenKolejny pyszny i szybki piernik. Poprzednio piekłam również piernik na mące orkiszowej , był bardzo delikatny, wręcz bajeczny, z delikatną nutą piernika, pysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny(...)łyżki ciemnego kakao - 2 jajka - 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam) Przełożenie: - ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru ) Polewa: - 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady - 1/3 szklanki kremówki 30% W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła, przyprawę korzenną, kakao i kawę (gdy dodajemy). Mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.minut
Smaczne Zdrowebardzo się cieszę:). Jest to mój pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione(...)aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach 4 żółtka Wierzch i boki: 650g + 5 łyżek śmietanki kremówki
Mała Cukierenkamąką za pomocą noża, każda szkoła jest tutaj dobra (:). Następnie w misce mieszamy żółtko wraz ze śmietaną i solą i całość wylewamy do mąki połączonej z masłem. Zwinnie i szybko wyrabiamy dłońmi zwarte, jednolite ciasto, kolejno forumujemy z niego kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h w celu schłodzenia. Pod koniec czasu chłodzenia(...)termoobieg). Na upieczony spód wykładamy fasolkę (w kształt słoneczka(:), fetę i pomidorki (na krzyż). Sporządzamy masę jajeczno-śmietanową. W misce łączymy ze sobą jaja, śmietanę oraz kremówkę. Umyte i osuszone listki kolendry drobno siekamy - tak samo postępujemy z ząbkami czosnku. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą oraz słodką papryką, dodajemy czosnek oraz kolendrę. Masę finalnie mieszamy
Symfonia Smakówminuty na ściemnienie – zrobi się smakowicie rudo-kasztanowy. Zmniejszamy ogień pod garnkiem z już skarmelizowanym (zbrązowiałym) cukrem i wrzucamy od razu całe masło. Uwaga! Mieszamy jednocześnie szybko i ostrożnie, bo karmel po wrzuceniu zimnego masła w szoku temperaturowym zacznie mocno buzować i kipieć, jak mleko. Kiedy masło dokładnie się rozpuści wlewamy do karmelu zagrzaną śmietankę i mieszamy dalej(...)Karmel będzie wtedy jak gęsty syrop, bez ogrzewania po wyjęciu z lodówki zachowa swoją płynną konsystencję. SKŁADNIKI 200g drobnego białego cukru 90g masła, pokrojonego na kawałki 120ml rzadkiej śmietanki kremówki 30 lub 36% ½ lub 1 płaska łyżeczka soli (jeśli lubicie mocniej słony, 1 łyżeczka jest idealna
Karo in the KitchenSZWEDZKI TORCIK MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ PORZECZKI Na ciasto 230g migdałów (w skórce) 6 białek (żółtka pójdą na krem) 230g cukru pudru Na krem 150ml śmietanki kremówki (u mnie 30%, bo była w mniejszym opakowaniu) 6 żółtek 100g masła (temperatura pokojowa) Do dekoracji 20g płatków migdałowych 3-4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki (nasza!- porzeczki zebrałam, opłukałam(...)doświadczenia z wyjmowaniem całkowicie wystudzonej bezy, więc wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia. Czas na krem. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej
les mirabellessię cieszę:). Jest to mój pierwszy wielofunkcyjny robot stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione(...)aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach 4 żółtka Wierzch i boki: 650g + 5 łyżek śmietanki kremówki
Mała Cukierenkaspokojnie na 6 małych (czyli normalnych) porcji: – 80 g wiórek kokosowych – 250 g mascarpone – 2 żółtka – 50 g białej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki – 3 łyżki cukru pudru – około 140 g podłużnych biszkoptów – szklanka kawy Kawę parzymy i odkładamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce z małymi oczkami. Wiórki kokosowe przekładamy(...)porcje to lepiej nie pytajcie o kalorie Pyszny deser z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą Kokos w roli głównej Tiramisu w nowej wersji smakowej Szybki, smaczny deser deser Tiramisu a’la rafaello Smacznego!!! Źródło wpisu: Sprawdzona kuchnia
Relaxtimeszybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie(...)przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniach Czekoladowa góra z herbatników: 200 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej 250 g masła 200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka) Herbatniki (lub inne ciasteczka czy biszkopty) rozbijamy
JedzeniomaniaZobaczyłam to ciasto w jednym z odcinków Gordona Ramsaya. Od razu przypadło mi do gustu! Uwielbiam imbir dlatego musiałam je wypróbować! Ciasto jest pyszne, szybkie i proste! Polecam :) Składniki: 175 g miękkiego masła, 175 g cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 175 g mąki pszennej (przesianej) W misce należy umieścić masło(...)chciałam aby ciasto było wysokie! Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, przed wyjęciem z obręczy ciasto odcinamy nożem od formy. Kładziemy na kratkę do wystygnięcia. Krem imbirowy: 300 ml śmietanki kremówki, świeży imbir Kremówkę ubijamy na sztywno, kiedy będzie już ubita dodajemy drobno starty imbir - u mnie tego imbiru było dużo, proponuje dodawać po trochu i dosmakować - wszystko według upodobań
Plate of Joywłasny wymyślony, czcionkę swoją ulubioną lub wzór taki swój osobisty, albo wybrać jakiś z oferty firmy. Dodatkowym plusem jest łatwy i sympatyczny kontakt z właścicielem, który potrafi i chce szybko odpisać na pytanie. Cenię to bardzo. Dotarliśmy do momentu, w którym blog, mój blog, ma swój własny osobisty wałek i co teraz? Ciasteczka? Firma nawet dołącza przepis(...)napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki
Blondynka Gotujekosteczkę. Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem(...)Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BITA ŚMIETANA: 300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok ) 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną
kolorowotorcikowotruskawki - czekolada. A wszystko to w jednej tarcie. Tarta serowa z truskawkami prezentuje się niezwykle efektownie, a nie wymaga wielkiego nakładu pracy. A to chyba lubicie, prawda ? Szybko i smacznie - to moja blogowa dewiza ! Kruchy kakaowy spód: * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno * 1 żółtko * zimna woda Masło pokroić(...)dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut. Dodatkowo: * 70 g czekolady deserowej * 1/4 szklanki kremówki * 300 g truskawek * cukier puder Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć. Na jeszcze nie do końca ostygniętą tartę wylać czekoladę
kolorowotorcikowo