rozmieszać i odstawić na chwilę, gdy dodajemy maliny mrożone. Następnie wrzucamy zamrożone maliny (do jeszcze gorącej galaretki) i energicznie mieszamy, aż galaretka zacznie ściągać (trwa na dosłownie moment). Galaretkę szybko wykładamy na kruchy spód i dokładnie rozprowadzamy tak, by nie było nierówności i by masa malinowa była w miarę gładka. Gdy dajemy świeże owoce, galaretkę odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)działać bardzo energicznie, tak by galaretka nie stężała nam całkowicie przed rozprowadzeniem jej na cieście. Blaszkę wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Krem śmietankowy z wanilią: - 500ml schłodzonej kremówki, 36% tłuszczu - 250g mascarpone - 3 łyżki ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na dość sztywną masę (uważając, by nie zrobiło nam się
Smaczne Zdrowenagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35 minut . Kiedy muffinki się upiekły zostawiłem do wystudzenia aby móc się wziąć za „górę” Do garnuszka przelałem 200gr śmietany kremówki (ja dałem 30% a już wiem że lepiej było dać 36%) i dosypałem cukru pudru. Ubiłem na sztywno i wyłożyłem na muffinki a całość posypałem skórką z cytryny. Całość wyszła bardzo(...)Śmietanę należy używać jak najgęstszej żeby się lepiej ubiła. W pierwszej kolejności wziąłem 18% ale to była masakra. 30% okazała się lepsza ale i tak nie wystarczajaca bo bardzo szybko zaczęła zmieniać swój kształt
Kuchenne WariacjeLato minęło nam w tym roku paskudnie szybko! Nawet nie zdążyliśmy się obejrzeć, a już go nie ma! Nie nasyciłam się owocami, warzywami i wszystkiego mi mało. Po ostatnim wyjeździe czekała nas w domu jeszcze niezbyt miła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło! Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone(...)Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy
Plate of Joysobą. Najlepiej użyć malaksera, żeby masło nie rozpuściło się od ciepła rąk. Jeśli jednak nie mamy malaksera, wtedy można przesiekać dokładnie wszystko dużym, szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną(...)dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę
Codzienna kuchnia niecodziennapiekę drożdżówki, które moja mama tak uwielbia, ale jeszcze do niej nie dotarło, że nie warto kupować ich w sklepie. Po pierwsze nikt ich nie tknie, a po drugie szybko robią się jak "kamień"... Wracając do puddingu - efekt może przerosnąć wszelkie oczekiwania. Idealnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu. Teraz się zastanawiam - czy nie upiec hurtowej ilości(...)szybciej wchłonęła płyn. Drożdżówkę pokroić w kromki (o grubości 1 cm) i posmarować masłem. Kromki ułożyć (tak, by na siebie nachodziły) w naczyniu żaroodpornym i posypać żurawiną. Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka i resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo. Całość odstawić na 10-15 minut, aby bułka wchłonęła część płynu i nie była sucha. (Kromki lekko można podociskać
Di gotujezrobiłam domowym sposobem pisałam o tym ( tu klik ) SKŁADNIKI: ( porcja na ok 7 dużych pucharków) 500 g serka waniliowego (użyłam domowego serka klik jak go zrobić ) 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 100 gram płatków kukurydzianych 1 nutella 230 gram 1 galaretkę (użyłam pomarańczowej) owoce - użyłam 1 duże opakowanie malin(...)pucharków i odstawiam do lodówki na ok 20-30 minut - po tym czasie układam na serku owoce i zalewam już gęstniejącą galaretka odstawiam ponownie do stężenia galaretki - szybki i prosty sposób na wspaniały deser w wieloma strukturami :) Smacznego
Basia w kuchniOdejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło
Kuchnia PROzdrowotnadodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko mieszamy łyżką aż masa się spieni i utworzy jasną pianę, którą dodajemy do ubitych białek i łączymy całość na niskich obrotach robota. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnie chłodniejsze dni już nie długo będą za nami a już teraz zaczyna się sezon na truskawki który oczywiście oznacza że zrobimy pyszne koktajle!. Użyjemy świeżych
Kuchnia PROzdrowotnatarty): 400 g mąki orkiszowej typ 850 100 ml wody 150 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soli Masło kroimy na małe kawałki i łączymy z resztą składników. Szybko wyrabiamy ciasto do połączenia składników, czyli przez kilka minut. Jeśli byłoby za luźne/za twarde to dodajemy odrobinę mąki/wody. Ale powinno być w sam raz. Formujemy kulkę, zawijamy(...)naszym obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Składniki na nadzienie: 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 1 czerwona papryka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka 150 g sera żółtego sól, pieprz Warzywa kroimy na paseczki. Cienkie, ale jednocześnie szerokie, żeby łatwo było je wbijać w naszą masę śmietanowo-jajeczną. Marchewki można pokroić przy
Marder&Marder ManufactureSkładniki na spód ciasta:160 g ciastek digestive w czekoladzie 70 g roztopionej margaryny Składniki na masę serową:250 g serka kremowego (np. philadelphia) 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie Śmietan-Fix 100 g batonika Toblerone 120 g białej czekoladyNa zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie smakołyk(...)przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, Śmietan-Fix i dobrze wymieszać mikserem (fot.2). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie dodać ją do masy serowej i szybko wymieszać. Batonik Toblerone drobno pokruszyć (ja się wyręczyłam blenderem), dodać i wymieszać (fot.3). Wcześniej przygotowany spód w tortownicy, wyjąć z lodówki i wyłożyć na niego masę serową. Wyrównać (fot.4
Świat Ciastaprzez ok 35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na równe 3 części. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej ( krówkowej) 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Umieszczamy je w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Nasączenie : 1/3 szklanki wódki 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka cukru(...)tutaj już każdy może sobie wymyślać co tylko chce. Ja z racji użycia lukru plastycznego pokryłam cały tort warstwą masy maślanej, a potem ozdobiłam. Niestety tort znikał bardzo szybko, a mi zabrakło czasu w weekend by zrobić mu ładniejsze zdjęcia więc są jakie są, mam nadzieję, że mi to wybaczycie. [caption id="attachment_351" align="aligncenter" width="660"] Pisanie
Cynamonowe szczęścieciasta: Mąkę, cukry, proszek przesiać do miski o nie wysokich ściankach, dodać jajko, a na końcu masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki. Foremki na Strzępiaki: silikonowe foremki do muffinek pergaminowy papier do pieczenia Przygotowanie foremek: Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty. Tak przygotowanymi kwadratami(...)pieczemy około 13 minut do lekkiego zrumienienia ciasta. Po tym czasie uchylamy całkowicie drzwiczki piekarnika i trochę wysuwamy kratkę/podkładkę z foremkami. Zostawiamy. Krem czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% Saszetka rozpuszczalnej czekolady do picia 25 g lub spora łyżka kakao 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach zimnej wody cukier puder do smaku (według upodobań) szczypta soli Przygotowanie
Eat Shrimpsciężko jest mi się zmusić do czegokolwiek. Ledwo wierzę, że dzień wcześniej udało mi się odkurzyć mieszkanie! Największe, na co jestem w stanie się zdobyć, to upieczenie szybkiej szarlotki intensywnie pachnącej cynamonem. Hmm... I jak tu żyć? Nie umiem jeszcze w pełni przestawić się na wiosenne funkcjonowanie (możliwe, że zmiana czasu nieco pomoże, jak już ją porządnie odeśpię(...)lodów) 80 g świeżego imbiru 1/8 łyżeczki soli 250 ml mleka 5 żółtek 165 g cukru skórka otarta 1 cytryny sok z 1,5 cytryny 500 ml śmietany kremówki Imbir obrać, pokroić w plastry. Umieścić razem z mlekiem w garnuszku, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać skórkę otartą z cytryny, odstawić na 30-60 minut. Przecedzić. Żółtka ubić z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemają na Was wpływu, i polegacie tylko na sobie...? U mnie bywa różnie, choć zdarza się, że zapragnę reklamowanego produktu. Sprawa jednak jest o tyle prosta, że bardzo szybko zapominam. Jeśli od razu nie wybiorę się na zakupy albo nie zrobię notatki w kalendarzu, wylatuje mi z głowy. Są jednak reklamy, które uparcie mnie prześladują. Tak właśnie było(...)konsumpcji lodów zachęca ogromnie. Lody jeżynowe ze skyrem Składniki: (na 1 l lodów) 250 g jeżyn 100 g cukru 150 ml cydru bzowego 500 g skyra 150 ml śmietany kremówki (38%) Z cukru i cydru zagotować syrop. Gdy cukier się rozpuści, a syrop zredukuje o mniej więcej 1/3, dodać umyte jeżyny. Gotować 5 minut, aż zmiękną. Przestudzić, przetrzeć przez sitko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa makowa, 6 sztuk szara reneta jabłka, 1 opakowanie budyń śmietankowy, 250 ml śmietana kremówka, 1 sztuka galaretka truskawkowa szarą renetę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka - dodać 2 łyżki cukru i 1 budyń wsypać - wymieszać miękkie masło, jajka, cukier dobrze utrzeć(...)gorącej wody i ostudzić śmietanę 36% 25ml ubić na sztywno i dodać powoli tężejącą galaretkę w trakcie ubijania na wystudzone ciasto nałożyć szprycą śmietanową galaretkę ciasto jest smaczne i szybko się zjada...... SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięopakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim, formę do tarty (20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do lodówki na 10 minut. Spód ciasta(...)zacznie się trochę ścinać - po ok 1 godzinie w lodówce, wylać go na ciasto. Zostawić w lodówce do całkowitego zgęstnienia musu rabarbarowego (ja zostawiłam na całą noc). Śmietanę kremówkę ubijać na wysokich obrotach, aż zgęstnieje. Dodać cukier puder i ubijać jeszcze 2-3 minuty, aż powstanie gęsty krem. Wyłożyć bitą śmietanę na schłodzone ciasto i posypać posiekanymi pistacjami
Kulinarne InspiracjezłSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka octu ryżowegoSKŁADNIKI na pomarańczowy krem mascarpone:250 g sera mascarpone200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)2 płaskie łyżki cukru pudru1 łyżeczka startej skórki z pomarańczySKŁADNIKI na sos wiśniowy z pomarańczami:3 pomarańcze2 łyżki białego cukru kryształ100 ml wiśniówkiPRZYGOTOWANIE bezy:Na początku przygotowujemy(...)lśniąca. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet ryżowy. Miksujemy wszystko jeszcze przez minutę.Tak przygotowaną pianę z białek wykładamy na odrysowany okrąg na papierze. Starajmy się zrobić to szybko i zręcznie. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90'C i pieczemy, a właściwie suszymy przez 3 godz.Po tym czasie beza z wierzchu powinna być
kulinarnyJaSandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika. Składniki: - bezy (upieczone z przepisu), kupne też mogą byćKrem:- 250g serka mascarpone- 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej )- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka o smaku kiwi (77g) Przepis na bezę włoską już podałam tutaj. Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą(...)zostały… do dzisiaj. Oczywiście zamknięte wspaniale się przechowują i stanowią bazę deserów, np. dla niespodziewanych gości. Ale oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam śmietanę, dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem
mojewypiekiinietylko