każdym razie - te torty, choć nadal piekielnie słodkie, były pyszne. Szwarcwaldzki, czy mój ukochany królewski, pojawiały się na naszym stole najczęściej. Wszyscy za nimi szaleliśmy, i choć wypełniały szybko, nie potrafiłam sobie odmówić. A może nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle(...)syropie: 13 gruszek 200 g cukru 600 ml białego wina 90 g miodu nasączenie: 100 ml syropu z gotowania gruszek sok z 1 cytryny krem karmelowy: 950 ml śmietany kremówki (38%) 155 g cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 400 g serka kremowego 3 listki żelatyny na wierzch: 150 ml śmietany kremówki 15 g płatków z orzechów laskowych Najpierw
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszne kanapki do pracy zrobić. Absolutnie pyszny pasztet w słoiku. Bo przecież każdy lubi pasztet! Eeee, nieee... To chyba nie tak było. To chyba z kremówkami. Że każdy lubi kremówki. Tak, chyba tak... Ale pasztet przecież też każdy lubi! Zwłaszcza taki pasztet. Samodzielni zrobiony, gdy się wie co właściwie w nim jest. A warto zrobić, bo nie dość, że naprawdę(...)woda po szynce jeszcze się przyda. Szynkę, podgardle i wątróbkę mielimy na małych oczkach, ok. 3 mm. Wodę po gotowaniu szynki i podgardla zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Od razu szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Całą zawartość wlewamy do zmielonego mięsa, dodajemy sól, jajko i resztę przypraw. I miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoików, zakręcamy
Marder&Marder Manufacturemigdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego 30 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: ciasto: Cukier ucieracie z masłem. Musi być ono miękkie, możecie je też pokroić na drobne kawałki. Gdy masa będzie puszysta, dodajecie po jednym jajku, wciąż ucierając. Możecie to robić(...)cukier już się roztapia i brązowieje. Na na środku zrobi się bryła. Można wtedy poruszyć kilka razy garnkiem w kółko, żeby się rozpadła. Kiedy karmel jest gotowy, musicie szybko przejść do rzeczy i – co gorsza – szybko skończyć… Wiemy, wiemy… Też tego nie lubimy. Zdejmujecie go z ognia i przygotowujecie sobie blachę (jest w prawie
GRUBY WAŁEKSkładniki: 1 kg winogrona czerwone, 2 szklanki woda, 1 kg gruszki szarki, 1 łyżka cukier, 1 opakowanie żelatyna na litr, 12 sztuk ciastka zbożowe, 250 ml śmietana kremówka, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, - ile potrzeba czekolada mielona umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając przez drobne sito plastikowe(...)schować do lodówki na 1 godzinę ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej i będą jak upieczony spód galaretkę wsypać do szklanki i wlać pół szklanki gorącej wody i szybko wymieszać do rozpuszczenia galaretki śmietanę schłodzoną 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać galaretkę ostudzoną bitą śmietanę rozprowadzić po cieście i posypać zmieloną czekoladą schować do lodówki na kilka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml garść pistacji zmielonych na proszek w młynku do kawy; można również opcjonalnie bardzo drobno posiekać orzechy 40 g nadziewanej pistacjowej czekolady Goplany Pistachio rozpuszczonej w kąpieli wodnej 3-4 małe andruty bądź 1 duży - połamane na małe około 1 cm na 1 cm kawałeczki- mogą być troszkę mniejsze(...)wymieszać. 3. Orzeszki pistacjowe zmielić w młynku do kawy. i wymieszać je dokładnie z drugą połową śmietany 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko i dokładnie wymieszać. 5. Na spód kokilek położyć warstwę połamanych andrutów. 6. Przełożyć masę czekoladową do kokilek/foremek w kształcie piramidki, na warstwę andrutów, po czym wstawić do lodówki
KreatywnePinyciasto należało prawdopodobnie do owych... W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle jakiej okazji. W oryginale, jak wiadomo, przełożenie, czyli biały krem powstaje z kremówki, serka typu Philadelphia, masła i cukru. Myślicie, że u mnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razu rzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem! Powstała(...)uwielbia. Nie zabrakło też przygód! Taszczyłam owy tort do miejscowości 45 km dalej, pociągiem, gdzie temperatura sięgała chyba ze czterdzieści stopni! Jechałam cała zestrachana, by dostarczyć do w całości. Szybka reanimacja w lodówce po dotarciu do celu i nikt już nie o tym pamiętał. RED VELVET CAKE Z KREMEM SEROWYM. /ciasto - przepis stąd ; krem - inwencja własna;/ spody
W kuchni Karmel-itkipierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej go nie robiłam. Jest cudownie wilgotne, delikatne, wspaniały lekki krem. Jednym słowem obłędnie smaczne a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Będzie częstym gościem na naszym stole. Wspaniałe. Bardzo Wam polecam. Składniki: 75 g rodzynek 125 ml piwa Guinness + 6 łyżek 150 g masła 125 g mąki(...)około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Gorące polewamy 6 łyżkami piwa Guinness a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem
Made By Mom And Soncytrynowym, przełożone kremem śmietankowym cytrynowym w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami… To to czego potrzebowałam. Wyszły wspaniałe. Z wyraźną cytrynową nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie w przygotowaniu. Idealne na upalne wakacyjne spotkania przy kawie. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 180 g mąki 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka(...)zmniejszamy temperaturę do minimum i pieczemy kolejne 15 minut. Odkładamy do ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż a górę ptysi polewamy lukrem. Krem śmietankowy: 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny Śmietanę ubijamy na sztywno. Jogurt grecki ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok i skórkę
Made By Mom And Sonnaleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też. Składniki: - 2 jajka- 3 łyżki śmietanki kremówki- 2 łyżki masła- por- pomidorki koktajlowe- zielona cebulka- różowa sól himalajska Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka ze śmietanką, aż się spieni masa(...)ulubione danie – na obiad, czy kolację. Właściwie na śniadanie też. Delikatny, pyszny, pożywny, cieszący oczy barwami sprawia, że na sam widok ślinianki zaczynają intensywnie pracować. Cóż pozostaje innego, jak szybko życzyć – smacznego… bo omlet stygnie. :)Wydrukuj przepisThe post Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking Monsterkakao 6-8 jaj 125 g masła lub margaryny 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 3 łyżki śmietanki kremówki 60 g masła - ok 1/4 kostki Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników. Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami(...)tylko obracam rondelkiem przesuwając karmel po jego dnie. Do gorącego karmelu ostrożnie wlewam śmietankę, mieszam łyżką drewnianą, a następnie dodaję po kawałeczku masła. W razie gdyby karmel zbyt szybko stygł, wstawiam go ponownie na gaz i podgrzewam. Karmel studzę i oblewam nim sernik. Cukier z wodą podgrzewam w rondelku lub dużej patelni, aż cukier się skarmelizuje, pomarańcze
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 50 g jagód/borówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko(...)zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury. 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko i dokładnie wymieszać i przełożyć masę do kokilek/foremek w kształcie piramidki, wstawić do lodówki by warstwa odrobinę stężała 5. Resztę żelatyny wlać do konfitury jagodowej, dokładnie wymieszać
KreatywnePinyzaczyn: -15dag drożdży -3 łyżki mąki(kopiaste) -1 szklanka mleka(ciepłego) -2 łyżeczki cukru trzcinowego(lub zwykłego) Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia UWAGA! Bardzo szybko rośnie Jajko i żółtka utrzeć z solą i ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn i resztę składników. Dokładnie wyrobić(ręcznie lub melakserem z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe(...)usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier: Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia(dolewając do cukru śmietanę) i lukrować jeszcze ciepłe pączki. Smacznego
Smaczne Zdroweteż wolne); otwieram oczy o porze na tyle wczesnej, że C. jeszcze smacznie chrapie, ale na tyle późnej, że rosa w ogrodzie (póki co - również wyśnionym) już zdążyła wyparować. Szybka wizyta w łazience, poświęcona na umycie zębów i opatulenie się szlafrokiem. Schodzę na dół moimi wymarzonymi schodami, prosto do kuchni. Mielę kawę w moim czerwonym młynku (najchętniej(...)truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki żelatyny 2 łyżki zimnej wody błyszcząca polewa truskawkowa: 55 g cukru 35 g glukozy 35 g śmietany kremówki (38%) 35 g truskawek 55 g białej czekolady 6 g żelatyny w proszku 15 ml zimnej wody odrobina czerwonego barwnika spożywczego z żelu dodatkowo: 300 g truskawek bezy kwiaty czarnego bzu Biszkopt
Pożeraczka, czyli raz adobrze