łyżki cukru pudru Karmel malinowy: 1 kubek malin (120 g) + około drugie tyle do dekoracji (ok. 120 g) 1 szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (ręcznie lub szybciej i prościej – w malakserze). Z zagniecionego ciasta tworzymy kulę(...)temperaturę, zmniejszamy ogień pod karmelem i wlewamy śmietanę do karmelu intensywnie mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką. Gotujemy jeszcze chwilę (aż osiągną 110°C i będą intensywnie wrzeć), a następnie szybko chłodzimy masę stawiając patelnię (lub rondelek) na kostkach lodu. Gdy karmel zacznie stygnąć i zastygać wlewamy go na ostudzony spód, dekorujemy malinami i schładzamy w lodówce. Uwaga
Poezja smakucukinię zamierzam dodać do czekoladowych muffinów... :) Skończyło się całkiem dobrze, bo muffiny zjadł ze smakiem, ja zresztą też, bo były pyszne, a do tego mokre tak jak lubię i szybkie w przygotowaniu, czyli dla nas leniuchów i pracoholików idealne! Jeśli chodzi o książkę "Pyszne do pudełka" Grażyny Bober-Bruijn, to jest to 190 stron wypełnionych przepisami na dania na wynos(...)nierafinowany olej kokosowy ) 50 g czekolady deserowej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 3 jajka 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka masła lub tłuszczu kokosowego 5-7 łyżek śmietanki kremówki mini pianki marshmallow lub dowolnej posypki Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Cukinię umyłam i starłam (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Wyłożyłam na sicie i odstawiłam
Blondynka Gotujełyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych 5-10 dkg białej czekolady(...)łyżce serek mascarpone ( ma to trwać nie za długo- dosłownie chwilkę, bo masa może się ściąć). Na koniec wlać cieniutkim strumieniem przestudzoną ale jeszcze płynną żelatynę i szybko połączyć z masą. Dodać pokruszone cukierki. Lekko wymieszać. 5. Odłożyć 3- 4 łyżki kremu na wierzch. Resztę rozsmarować na herbatnikach. Nałożyć drugi blat biszkoptu. Rozsmarować
Maślane ciasteczkoW niedzielę zrobiłyśmy z moją drogą E. oraz naszymi mężczyznami wspólną Wigilię. Była minichoinka, prezenty i, oczywiście, jedzenie. Jako deserową atrakcję wieczoru przygotowałam Pavlovą, do której
Życie zamknięte w smakuwybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto(...)szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki temu zabiegowi wierzch ciasta pozostanie miękki. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem Margarita. Krem Margarita: 250 g śmietany kremówki 36% 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki) 60 g cukru pudru 15 ml tequili (1 łyżka)* 15 ml likieru Cointreau (1 łyżka)* skórka starta
maniapieczeniaBardzo łatwe i szybkie roladki, wykwintny obiad w kilka minut. Roladki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Ser kozi ostatnio stał się moim ulubionym dodatkiem do wszystkiego J Dlatego zapraszam na kilka słów, które, mam nadzieje zachęcą Was do sięgnięcia po ten przysmak. Sery kozie polecane są wszystkim dbającym o zdrową dietę, są bardzo zdrowe i łatwo(...)minut. Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino. Podgrzewamy, cały czas mieszając około 1 minuty - aż się odrobinę zredukuje. Jeśli używacie bulionu nie musicie go redukować. Następnie dodajemy kremówkę, musztardę i przyprawy. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje
Mania Gotowaniaulubiony rodzaj Bucatini oczywiście włoski z mąki durum. Makaron jest cały w sosie ....... serowym :) Oczywiście Korycińskim, jak widać na obrazku ser również się rozpuszcza i bardzo łatwo i bardzo szybko, jeszcze pietrucha, czosnek i pieprz. Taaa i zasmażka, pamiętacie kabaret OTTO? Ja pamiętam i stąd ta zasmażka, a poważnie to nie zasmażka, bo tam jej nie ma, ale sałatka(...)linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 grube plastry sera z miętą Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej 100 ml śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz makaron spaghetti Bugatini pęczek natki pietruszki odrobina masła Wykonanie: Makaron ugotowałam w dobrze osolonej wodzie. W czasie kiedy się gotował ja obrałam czosnek
Blondynka GotujePiszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem i zajadać, ale tym razem proponuję w wersji "na bogato". Trochę mi się kojarzy z naszymi chłopakami na Euro (czy Erło, jak to mówią moje dzieci). Jest biało-czerwono, ale nie brakuje(...)funkcją termoobiegu. Na mniej więcej 10 minut pod koniec pieczenia, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej upiec dzień wcześniej). Warstwa śmietankowa: 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki) 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody* Przygotowanie: Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka
bistro mamalubi makowca... ? A jeszcze gdy tak łatwo i szybko można go przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem(...)ok.40 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę na 150*C i dopiekamy jeszcze ok.35-40 minut. Ja polukrowałam swój lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Posypałam także pokruszonymi migdałami. Smacznego :-) Polecam także moje pozostałe makowce: Makowiec japoński w wersji de-luxe, na kruchym orkiszowym spodzie Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie , z kruszonką Makowiec japoński
Smaczne ZdroweO swoim stosunku do Walentynek pisałam już rok temu, przy publikacji walentynkowego ciasta z serduszkami ( klik ). W tej kwestii nic się nie zmieniło. Upiekłam tylko inne
My simple kitchenCiasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami
Smaczne Zdrowerenoma znane są wtajemniczony sernikofanom, zaczęłam więc poszukiwania. Oczywiście znalezienie jednego dobrego przepisu jest, jak szukanie igły w stogu siana. Co przepis, to inne wskazówki i proporcje. Doszłam szybko do wniosku, że odmian sernika nowojorskiego jest tyle, ile kultur i narodowości splata się w tym wielkim mieście i jedyne co może mnie uratować, to stworzenie własnej wersji(...)jajek 1 szklanka masła orzechowego typu "crunchy" ok. 1 szklanki cukru pudru - użyłam trzcinowego /ilość zależy od Waszego "progu słodkości" 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1 mały słoik - ok. 200 ml domowego dulce de leche lub w wersji dla leniwych - kajmaku z puszki spora garść prażonych solonych migdałów - wykorzystałam kupione podczas tygodnia hiszpańskiego w pewnej
KUCHARNIAnożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 3 części. Krem z białej czekolady: 400 g białej czekolady (u mnie z Lidla) 500 ml śmietany kremówki 36% Białą czekoladę kruszymy. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić(...)żelatyny z glukozą. Kiedy powstanie masa a’la kisiel przełożyć na blat i ugniatać dodając stopniowo cały cukier. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdominożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 3 części. Krem z białej czekolady: 400 g mlecznej czekolady (u mnie z Lidla) 500 ml śmietanki kremówki 36% Czekoladę kruszymy. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić(...)żelatyny z glukozą. Kiedy powstanie masa a’la kisiel przełożyć na blat i ugniatać dodając stopniowo cały cukier. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiorkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku lat przygotowuję go na mące(...)dopiekamy jeszcze 5 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po lekkim przestudzeniu można je delikatnie polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i słodka kremówka, dokładnie rozmieszać, polukrować i gotowe. Smacznego
Smaczne Zdrowe