smakuje. Lubię proste dania, takie jak na przykład makaron spaghetti z czosnkiem i oliwą, z pesto, albo po prostu ugotowany kalafior polany sosem warzywnym. Pyszne. Do takich szybkich prostych i smacznych dań należy zielona afgańska frittata (pewnie nikomu frittata nie kojarzy się z daniami azjatyckim. Ja taki przepis znalazłam kiedyś na ciekawym blogu Z widelcem po Azji , zainspirowana(...)Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Ja podaję do niej dodatkowo sos jogurtowo-czosnkowy i sałatkę z pomidorów, albo dobry domowy ketchup. Jest doskonała na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Na drugi dzień (jak zostanie, co nie jest takie pewne) można ją zabrać do pracy i zimna smakuje równie dobrze jak ciepła. Smacznego! Autor: Mama /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Moja Mama Gotujejest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki są one w dobrej cenie. Do towarzystwa dorzuciłam groszek, który świetnie pasuje do całości nadając słodkiego posmaku. Potrawa idealna także na wykwintną kolację – koniecznie z lampką białego wina. Risotto ze szparagami – składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto(...)struktura). Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła, aby zatrzymać proces gotowania. Mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy kilkoma kiśćmi rukoli i parmezanem (tartym lub w płatkach). Szybko podajemy. Post Risotto ze szparagami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej: Domowy warzywny sos do słoika, świetny dodatek do
IzaGotujeWitam Was po miesięcznej rozłące! i serdecznie za nią przepraszam wszystkich, którzy zaglądali na mojego bloga w poszukiwaniu nowych przepisów :) Dzisiaj propozycja "oszczędnej gospodyni". Wykorzystam w
Taste Of My Daygodzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! We Wrocławiu następujące restauracje biorą udział w Festiwalu: Ahimsa / Alyki / Brasserie 27 / Dinette / Dobra Karma 2 / La Folie / La Maddalena / Le Chef(...)bratków. To wszystko tworzyło idealną kompozycję. Mimo że na talerzu stosunkowo dużo się działo, to nie była ona przegadana, jak to zwykle ma miejsce. Deser Zwieńczeniem tej wspaniałej kolacji był deser. Pianka z płatków róży z truskawkami, podana na kruchym ciastku z białą czekoladą była niezwykle przyjemna, słodka i kusząca. Fajnie komponowała się z orzeźwiającą salsą z kiwi i mięty
Food SquareTradycyjne, ziemniaczane knedle nie są ani trudne do zrobienia, ani zbyt czasochłonne. Jeśli ugotujecie ziemniaki dzień wcześniej, spokojnie zmieścicie się z robieniem knedli na obiad w
Karo in the KitchenPyszny, ślicznie zielony i pełen witamin koktajl oczyszczający. Na śniadanie, na obiad, na kolację lub jak kto woli- w razie potrzeby! Sekretem jest "kisiel z siemienia lnianego", ale o tym później. Siemię lniane ma niesamowitą moc oczyszczania jelit, działa osłonowo również, jest naszym polskim złotem. Koktajl pijemy lekko ciepły. Właściwie delektujemy się. Doda nam animuszu, odwagi i masę energii. Wypróbowałam(...)przy zapobieganiu i zwalczaniu różnych chorób, zostały potwierdzone różnymi badaniami. Znalazły również odzwierciedlenie w liczbie wielu opracowań naukowych.Ksylitol i wiele innych zdrowych artykułów znajdziecie W TYM MIEJSCU Całość szybko ,ale krótko miksujemy na gładko. Pijemy jeszcze cieplutkie.Nie zapominamy posypać jagodami goji! Na zdrowie ,na dobre samopoczucie na dzień dobry lub na dobranoc! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnialbo po prostu nie mogę spędzić w kuchni połowy dnia. Wtedy mój wybór pada między innymi na dutch babies – bo są pycha na śniadanie, na lunch, na obiad, na kolację i na deser. A zrobienie ich to naprawdę kilka minut! Dutch baby – mimo że dosłownie przetłumaczone znaczy „holenderskie dziecko” – z Holandią nie ma nic wspólnego. To amerykańska wersja Pfannkuchen, czyli(...)baby i popoversy wyjdą z prawie każdej mąki (poza kaszkowatą mąką krupczatką i mąkami pełnoziarnistymi). Ja używam do tych naleśników zawsze lekkiej mąki tortowej – taki trik sprawia, że naleśnik szybko puchnie, mocno się napowietrza, szybko się przypieka i w takiej formie już pozostaje. Mąki typu 500-550-650 mają dużo więcej glutenu, który tutaj nie jest nam niezbędny
Karo in the KitchenZdziwicie się pewnie czytając listę składników – tym razem to niewiele przypraw jak na ramen ale gwarantuję Wam, że jego smak jest bardzo mocny i skondensowany. Wszystko
Karo in the KitchenSezon na cukinię już się zaczął. Póki jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia pysznej i chrupiącej tarty. Zapach unoszący
Moja DelicjaJakiś czas temu wraz z Najukochańszym wybraliśmy się po raz pierwszy do słynnego Manekina, który niespełna przed rokiem otworzył filię swojej restauracji również w Warszawie. Opinii
Taste Of My DayOstatni dzień listopada przywitał mnie płatkami śniegu. Trochę brakuje mi tej dziecięcej radości pojawiającej się na widok każdego wirującego puszka za oknem. Obowiązki wymagające dłuższych spacerów
Gawron w rosoleJakiś czas temu przerabialiśmy temat kotletów , a zwłaszcza kotletów schabowych. Trochę z racji uwag czytelników, a trochę dlatego, że to zagadnienie chyba niemożliwe do uniknięcia w
Kulinarna PokusaTruskawki, jagody… do tego lekkie pieczywo i ulubiony serek, czyli śniadanie idealne. Czasem warto odstawić tradycyjne kanapki, owsianki, jaglanki czy placuszki i przygotować coś prostego
Słodkie okruszkiKaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie pojmuję jednej rzeczy, jak to jest z tym ciastem na placki i naleśniki? Generalnie przeważnie wymyślam różne przepisy sama (kiedyś zazdrościłam tego różnym blogerkom, po
Przepysznik - BLW i nie tylko