szybka kolacja - 5648 przepisów (strona:291/377)

Creme brulee w nowej odsłonie 210

szalonym niemal słońcem. Siłą wdarło mi się pod powieki, zmuszając do wychynięcia spod kołdry, w którą tak pracowicie się zawinęłam. Z uśmiechem od ucha do ucha zjadłam musli, żeby szybko się ubrać i wyjść z Ptysią na spacer. W parku natknęłam się na pierwsze przebiśniegi, na których widok miałam ochotę niemal krzyczeć z radości. Bo skoro nawet one postanowiły(...)deser. Za jego jedwabistą konsystencję i tę cudowną, chrupiącą skorupkę. Takie proste, a jednak wykwintne, a wręcz oszałamiające połączenie. Zawsze zrobi wrażenie, idealnie więc nadaje się na romantyczną kolację (miałam plan przygotować go na Walentynki, ale wiadomo - było, jak było ). Tym razem postanowiłam go nieco urozmaicić - padło na mus żurawinowy. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Zucchini blues wiedziałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajka faszerowane pieczarkami 105

Dziś wróciłam do Poznania po tygodniowym lenistwie (choć takim nie całkowitym;p) w domu. Od tego tygodnia zaczynam bezpłatną praktykę w biurze rachunkowym... hmmm.. nie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 174

omawia konkretne techniki i podaje gotowe zestawy na obiady i kolacje w stylu francuskim, do tego dopasowane sezonowością składników do konkretnych miesięcy. Jeśli chcesz urządzić dwanaście comiesięcznym francuskich kolacji, to jest idealna książka kucharska, o nieco zbyt idealnej Francji, ale za to zawierająca aż 85 sprawdzonych przepisów i 12 gotowych zestawów obiadowych na szczególne okazje. Bon appetit!   Autorka: Susan(...)Wydawnictwo: Nasza Księgarnia 4-godzinny mistrz kuchni Od zera do bohatera? Od jajecznicy do kuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas też czego można się nauczyć gotując i jak bardzo szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Oprócz umiejętności kucharskich (które są pokazane w bardzo prosty sposób), książka zachęca też do eksperymentowania. Dlatego to doskonały podręcznik dla każdego, bez względu na poziom

Ugotowane pozamiatane
Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach 160

kilka godzin już setny raz Kręciłam się tak po domu i kręciłam, a czas leciał i leciał. A tu niedługo pan mąż wróci z pracy a potem nadejdzie czas kolacji i trzeba będzie zrobić kanapki, tylko z czego? Czasu na zrobienie chleba zatem już nie było. Musiały być bułki. Padło na orkisz pełnoziarnisty, bo ten ostatnio zamówiłam, dodatek mąki pszennej(...)cukru\r","220 ml letniej wody + 2 \u0142y\u017cki\r","1 jajko + \u017c\u00f3\u0142tko do posmarowania\r","1 \u0142y\u017ceczka soli\r","Dowolne nasiona do posypania\r"],"name":"Szybkie bu\u0142ki orkiszowo-pszenne na dro\u017cd\u017cach","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W kubeczku rozrabiamy suche dro\u017cd\u017ce z 2 \u0142y\u017ckami ciep\u0142ej wody

Mieszam w Garnku
Makaron z truskawkami i twarogiem 198

Uwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki

dom-agi.pl
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 164

świetnie nadaje się na imprezy, mecze, parapetówki czy sylwestra. Ciasto filo jest bardzo chrupiące, dzięki czemu stanowi świetną przekąskę np. do wina lub piwa. Można je przygotować także na kolację. Idealne do maczania w sosie – najlepiej podać je ze słodkim sosem chili, ale jeśli go nie lubicie na pewno sprawdzi się zwykły sos czosnkowy na jogurcie.Pałeczki z wołowiną(...)masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają.Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których nie korzystamy w danym momencie, były nakryte zwilżoną ściereczką (ciasto po otwarciu opakowania szybko wysycha). Każdy płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi, a następnie

Poezja smaku
Faszerowane patisony 200

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Jak dobrze wstać skoro świt" 112

Od jakiegoś czasu razem z moim M. próbujemy swoich sił w pieczeniu i jak do tej pory mieliśmy na swoim koncie trzy fiaska, pierwsze bułeczki były

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem baby 163

Zawsze się zastanawiałam jak to jest pracować na etacie, od poniedziałku do piątku, i z utęsknieniem wyczekiwać weekendu. Weekendu, kiedy wszyscy się bawią, spotykają z przyjaciółmi

W kuchni Katie
Labneh marynowany w oliwie 170

tłuszczu, feta natomiast ponad 20 %! Dodatkowym atutem lebneh jest to, że sami możemy go aromatyzować poprzez dodanie do jogurtu ulubionych ziół.  Serek ten jest odpowiedni zarówno na śniadanie, kolację czy jako jeden ze składników obiadu.  SKŁADNIKI: 1 kg jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka soli gaza sitko lub durszlak miska gumka recepturka suszone zioła - opcjonalnie oliwa z oliwek ulubione(...)uznania możemy dosypać ulubionych ziół. Przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu. Ważne, aby przed użyciem serka, wyjąc słoik na kilkanaście minut z lodówki. Oliwa w chłodzie tężeje, ale bardzo szybko wraca do pierwotnego stanu. Serowe kuleczki doskonale nadają się do sałatek, na kanapki i wszędzie tam, gdzie używamy fety. To doskonała znacznie mniej kaloryczna alternatywa dla tłustego sera. :) Smacznego

Kuchnia od dwojga
Co Lila jadła w środę? 10 190

jadła w środę, wow! Czas strasznie szybko ucieka, a ostatnio mam go wyjątkowo mało i jeszcze mniej chęci na stanie w kuchni. Poniżej przykłady posiłków, które przygotujesz bardzo szybko. No może oprócz rogalików, ale je możesz sobie odpuścić i zrobić w mniej upalne dni. Dzisiaj jest gorąco, nie waż się włączać piekarnika. W zamian polecam domowe lody tutaj(...)obiad z głowy.  Aa, w opakowaniu jest w gratisie porcja przypraw, nie zastanawiaj się i od razu wyrzuć do kosza. Szkoda zdrowia! Podwieczorek 17:30 Rogaliki z dżemem. Kolacja 19:00 Pstrąg pieczony w piekarniku i mix sałat. Standardowy sos do mixu to olej lniany, cytryna i ulubione zioła. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Puszysty omlet z pieczarkami i serem 155

tylko do zapachu). A gdy polejemy całość keczupem to wyjdzie nam prawie pizza. Dzieciom taka forma podania posmakowała najbardziej. Smakowity na gorąco i na zimno. Na śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Bardzo Wam polecam! 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżka mleka kilka pieczarek 1 łyżka startego, żółtego sera pół małej cebuli szczypiorek (do posypania) sól pieprz bazylia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)KLIK , nieprzywierająca powłoka sprawi, że omlet da się ładnie przewrócić na drugą stronę. * Do ubijania piany używam blendera ręcznego , z końcówką do ubijania piany. Przygotowanie omleta jest bardzo szybkie, pianę ubijam dosłownie w 2 minuty. Polecam bardzo takie rozwiązanie, choć zwykła trzepaczka też da radę :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
O wyższości dnia powszedniego nad dniem świątecznym 141

jest dobre. Tak powinno być. Ja jednak myślę, że nade wszystko powinniśmy pielęgnować dzień zwykły, codzienne sprawy. Szczególnie w rodzinnym gronie. Często  z obawą patrzę na moich tak szybko rosnących Synów. Starszy to już prawie młody mężczyzna. Zaczyna mieć swoje poglądy. Ma zalety, wady. Boję się, jak będę znosić jego naturalne przecież odchodzenie w świat. Jedna rzecz mnie(...)stołu. Wiem, że bywa to trudne, szczególnie wówczas, gdy dzieci jako nastolatki nikną nam z oczu na całe dni i nie w głowie im spieszenie na rodzinną kolację. Zastanawiam się, jak nam się uda kontynuować dotychczasowe zwyczaje kuchenne. Póki co, prawie wszystkie posiłki każdego dnia udaje się nam jeść razem. Na horyzoncie mamy teraz gimnazjum, dojazdy do szkoły, pewnie

I tu będę miała takie te
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 143

dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć cały dzień. Niestety restauracja działa w porze lunchu do 15, a później otwiera się na kolację od 19.30. Quiche ze szpinakiem i marchewką od razu zdobył moje serce w tej restauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną(...)camembert mała marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem

Pink Envelope
PIT- y 4 z załącznikami 138

okrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki  na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy.  Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy(...)majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci pakują w swoje kanapki nawet te warzywa, które zwykle odsuwają :)  SMACZNEGO! #pita #kolacja #drożdżowe #jakzrobićpitę

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania