garncu , przekonałam się już dawno. Ale żeby już w styczniu pogoda serwowała nam danie wprost z kociołka, i to nie tylko na obiad, ale też na śniadanie, kolację i deser...? Muszę przyznać, że taki stan rzeczy nieco mnie rozstraja. Gdy wstaję rano, chwilę przed ósmą, ciągle jest szaro, ponuro i nieprzyjemnie. Na śniadanie więc podgrzewam pasztet i smażę na chrupko(...)śnieg zupełnie nie powinien mnie dziwić. A jednak dziwi... Po powrocie do pracy i codziennej rutyny, wróciłam też do dobrego zwyczaju przygotowywania sobie na śniadanie puddingów chia. Są szybkie, łatwe, a kombinacje smakowe - nieskończone. Tym razem sięgnęłam po orzeźwiającą miętę i kojącą czekoladę - idealne połączenie na poranek, który nastąpi dopiero kilka godzin po przebudzeniu. Jeśli lubicie after eight, te słynne
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaowocowała więc kwiatami czarnego bzu. Nie byłabym sobą, gdybym tak po prostu minęła piękny krzew, w dodatku (co najważniejsze) rosnący z dala od drogi. Pierwsza myśl: będzie z niego kolacja - placuszki z kwiatów czarnego bzu, do zrobienia których tak długo już się przymierzałam. Jak pomyślałam, tak zrobiłam:) A ponieważ tych kwiatów trochę narwałam, przy okazji nastawiłam lemoniadę(...)puder do posypania Składniki ciasta miksujemy, odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, przekładamy na patelnię. Póki placuszki się smażą z jednej strony, szybko obcinamy nożyczkami łodygi i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Obiad gotowyWytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je jeść na ciepło i na zimno. Ja robię je dość rzadko,więc postanowiłam to zmienić , bo pole do popisu, biorąc pod uwagę składniki, których możemy używać jest w tym temacie ogromne. Dzisiejszy(...)rozrobioną masę jajeczną, przykrywamy ją pokruszonym tuńczykiem, kukurydzą oraz cebulą. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 20 minut. Jak widzicie przepis bardzo prosty, a danie szybkie w przygotowaniu. Polecam
Bon appetit mon amiezbędnych dyskusji pora na muffiny. Wytrawne, tak w ramach kolacji. Są rewelacyjne, zamiast kanapek spokojnie można je jeść. Co zresztą stwierdziła Dorota z Moje Wypieki - gdzie Madzia podejrzała przepis. Jestem świeżo po ich zjedzeniu i zupełnie bez ściemy mogę powiedzieć, że dają radę. Są tak fajne, że jeszcze nie raz u nas na stole wylądują. A pewnie jeszcze dzisiaj(...)miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej misce mieszamy mokre: roztrzepane jajka, mleko i wystudzone masło. Łączymy obie miski i dodajemy paprykę i fetę. Mieszamy szybko. Nie musi być bardzo dokładnie. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do środka ciasto. Niezbyt bardzo nam wyrośnie więc nakładamy tak prawie całą foremkę. Pieczemy 25 minut
Marder&Marder ManufactureTak przygotowana przekąska zachwyci każdego z gości. Pasta z awokado idealnie pasuje do krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka. Właśnie do tego
Passions hobbies lifeWitam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia
codojedzeniaSiedzę na trawie, a słońce ogrzewa miło moją skórę. Dookoła uspokajający szum lasu i pokrzepiające głosy cykad. Miesiąc stażu za mną, czeka mnie kolejny, a ja
Gawron w rosoleZ racji tego, że dopadł mnie straszny głód i jeszcze większy leń, postanowiłam zrobić coś, co nie będzie wymagać zbyt wiele czasu. Miałam kawałek schabu
The Sweet DamselBędąc na warsztatach w ramach Festiwalu Owsianki, przy okazji stałam się posiadaczką książki. Oczywiście, z autografami i dedykacjami autorów ;) Nie mogło być inaczej. Książka nosi tytuł
Codzienna kuchnia niecodziennaIdzie wiosna, a wraz z nią tak długo wyczekiwane piękne, słoneczne dni. Czy Was też tak cieszy każdy promyk słońca? Ja staram się korzystać z każdej
Słodkie okruszkiDwa tygodnie bez żadnego przepisu? Skandal! Niestety ostatnio brakuje mi czasu dosłownie na wszystko. Dni mijają w zastraszającym tempie, a ja staram się łapać każdą wolną
Ratunku obiadSoczysta, kremowa, niesamowicie smaczna tarta ze szpinakiem z dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak
Rozpustne gotowanieW jednym z ostatnich odcinków programu „Be Active” Ewy Chodakowskiej tematem były dzieci. Ewa przypominała jak zdrowo żywić nasze pociechy oraz jak z nimi
Moja Delicjaweekend to zdecydowanie polecamy. Bo było to tak... Ania wyjechała na weekend, sam w domu byłem. Zastała mnie niedziela, wieczorem Ania wraca, wypadałoby przygotować dla niej jakąś ciepłą obiado-kolację. Akurat ostatnio sporo mięsa kupiliśmy więc wybór był w miarę prosty: sznycle z indyka. Tylko trzeba je jakoś zgrabnie przygotować. Może z pieczarkami w sosie śmietanowym? Rewelacja. Pieczarki(...)smażonych kotletów. Bo jak coś robię, to chcę żeby i na bloga było. Pomyślałem więc chwilę i wymyśliłem coś, co okazało się naprawdę rewelacyjnym obiadem. Może nie robi się szybko, ale warto ten czas poświęcić. Pomysł oparłem na mięsie, które często robimy sobie do pracy w ramach obiadu. Banalna rzecz, ale wyjątkowo smaczna. Po prostu w naczyniu żaroodpornym
Marder&Marder ManufacturePrzepis autorski (mój). O owsiance nocnej już wspominałam ( klik ). Jej wersja podstawowa jest już bardzo smaczna, a ta - o smaku toffi... Taką owsiankę mogłabym jeść nawet
Di gotujeSałatka kebeb-gyros jest jedną z najbardziej popularnych sałatek w internecie. I wcale się nie dziwię bo jest bardzo smaczna. Inspirując się tym przepisem postanowiłam zrobić
Kuchnia MagdaLeny