Dawno nie było u mnie babki. Miałam ochotę na taką "mokrą" chociaż te piaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl maki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku(...)końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić. Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. *Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą
Ala piecze i gotujeMuffiny z jabłkami to pyszny i łatwy do zrobienia deser na jesienne dni. Smakują i pachną delikatnie piernikiem i pieczonymi jabłkami. Muffiny są cudownie mięciutkie i
Kuchcik gotujekiwi zbyt długo zalegać na mym stole będzie.. Poeksperymentuję. Zdam relację. Albo i nie. Wracając do podejrzliwości dziecka - powiedziałam, że owszem - kiwi. Zjadła dwa plastry jeszcze ciepłej babki. I wzięła do ręki przepis. Przeczytała składnik nr 1. Poprosiła o trzeci kawałek. Więc - polecam nawet tym, którym składnik nr 1 przekreślał dotąd wszelkie szanse wypieku, na uznanie(...)zmiksowany z olejem szpinak, sok wyciśnięty z całej cytryny i znów miksujemy do połączenia. Przesiewamy na raz mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Przelewamy ciasto do formy na babkę - keksowej o wymiarach 12 cm / 28 cm, lub do formy z kominem o średnicy około 24 cm ( jak u mnie tym razem
Kronika PiekarnikaPewnie większość z Was ma już wszystko przygotowane na Święta, ale jeśli jeszcze nie upiekliście babki, to ten przepis jest idealny!! Babka na oleju jest wilgotna i długo pozostaje świeża. Kolejną jej zaletą jest to, że bardzo szybko się ją robi:)) Możecie również do 1/3 ciasta dodać kakao i wykładać do formy na przemian jasną i ciemną masę(...)ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Prawo do gotowania z pasją
Z miłości do słodkościWielkanocne były u nas przepracowane, tak nie mogło zabraknąć babki! Preferujemy proste wypieki, bez kremów itd., więc wybór padł po prostu na babkę. Z racji zapasu białek w lodówce - na białkach z rodzynkami. Wyszła świetna. Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy. Składniki (16 porcji
Zielona KuchniaChoć święta już sporo za nami, przedstawiam, Wam jeszcze przepis na pyszną babkę, którą znalazłam tu. Polecam, bo jest smaczna, a w dodatku prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 125 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 4 łyżki dżemu
Ewusiowe SmakiZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 7 przepisów. Marzena Makaron z warzywami i mięsem Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca
Magiczne Życie MartySzybkie i pyszne ciasto, które w pełni zaspokoi ochotę na coś słodkiego :) Polecam! Babka dwukolorowa Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao masło i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób wykonania: Wszystkie składniki
Smaki NataliiPowinna około kwadransa lub dłużej stygnąć w formie. Trzeba ją jeszcze ciepłą posypać cukrem pudrem i zjeść. Trzeba kroić średnie kromeczki babki i jeść. Kroić i jeść. Z zimnym mleczkiem lub gorącą kawą. Zjecie szybko. Uważam, że za szybko. Szczególnie, że cała baba daje około 4800kcal. Jednak i tak zjecie ją szybko. ;) My zjedliśmy. Smacznego! #baba
I tu będę miała takie tePomysł na nieco inną babkę świąteczną :) Mocno cytrynowa, bardzo aromatyczna i mięciutka. Długo zachowuje świeżość. Łatwo i szybko się ją robi. Na pewno będzie zadowoleni z efektu końcowego, ten keks to cytrynowe szaleństwo, które spodoba się Waszym kubkom smakowym :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw
Domowa cukiernia Ewywykorzystać nadmiar białek. Ja mam dla was ostatnie moje odkrycie i proponuję pyszne ciasto z krem migdałowym i galaretką. U mnie znikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów z galaretką czekoladową . Składniki: Ciasto makowe 1 szkl białek 1 szkl mąki
Ala piecze i gotujeRano jedząc babeczki, myślałam o świętach Wielkanocnych.. Już niedługo będą! Kurcze, ten czas tak szybko mija.. Nawet nie zauważymy, a będą już wakacje. Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki, babeczki, ciasteczka i inne drobne wypieki. Wyglądają bardzo uroczo. Niżej przedstawiam Wam przepis na bardzo, bardzo, baaardzo dobre, wiosenne muffinki. Ktoś chętny do spróbowania? :) :) Przepis na 12 muffinek
CzarnawisienkaSzybkie śniadanie i zdrowe śniadanie. Składniki -mleko sojowe u mnie Alpro -płatki kukurydziane -babka plesznik -jagody goji u mnie Sante -pesti moreli gorzkie nie więcej niż 2 na głowę! -kakao -miód akacjowy Skworcu Podgrzej mleko sojowe do temepratury jaką lubisz. Wsyp wszystkie składniki do miseczek. Zalej mlekiem. Posyp kakao.Dosmacz miodem ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizasadzie wtedy piekę ciasta o tym kształcie. Babka piaskowa – puszysta babka o charakterystycznym smaku, niewątpliwie należy do naszych ulubionych. Idealna z zimnym mlekiem. W moim wydaniu, babka jest dwukolorowa, z paskiem ciasta kakaowego, ale z powodzeniem możecie zrobić ją jednokolorową – będzie również pyszna. Ciasto piaskowe jest na tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy(...)pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika ze stołu. Ciasto możemy aromatyzować sokiem z cytryny i dodatkiem startej skórki cytrynowej. Drukuj Babka piaskowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jajka 2/3 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej kilka kropel
Mieszam w Garnku