Przepis autorski (mój). Lubicie łatwe, szybkie i smaczne wypieki? Jeśli tak - to świetnie się składa, ponieważ te muffinki takie właśnie są. Dodatkowo kusząco pachną i długo
Di gotujePyszne, wilgotne, lekkie i puszyste ciasto w dwukolorowe paski czyli babka zebra, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta. Zebra to bardzo efektowne i stosunkowo nieskomplikowane ciasto, szybkie w przygotowaniu, którego warstwy ciasta układają się w nieregularne pasy imitując tytułową zebrę. Ciasto najlepiej przygotować w większej tortownicy lub w formie na babkę
Smakowite DaniaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już za miesiąc będziemy świętować te niezapomniane i pełne wzruszenia dni. Wielkanocą kojarzą się babka, pascha i jajka. I właśnie dziś przepis na jajka faszerowane. Pyszne, szybkie, proste. Polecam wypróbować. Jajka faszerowane ze szczypiorkiem 10 jajek 1 marchewka 1 mały pomidor pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki majonezu Jajka umyć
Gotuję TestujęTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Delikatna i przepyszna babka piaskowa. W smaku nie do odróżnienia od tradycyjnej i znika równie szybko :) Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: 5 jaj 300 g drobnego cukru 250 g mieszanki Mix per Dolci 200 g masła 1 czubata łyżeczka
Kuchnia bezglutenowaJuż niedługo wielkanoc na naszych stołach zapewnę bedzie wiele smkołyków mazurki, makowce, babki .... chcemy Wam zaproponować małe babeczki waniliowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. My nasze babeczki udekorowaliśmy malinami, można też je udekorować kremem waniliowym i kwiatkami z lukru. Składniki na 12 babeczek: 180 gram masła 135 gram cukru 8 gram cukru wanioliowego
cookplI znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo polski w smaku (burak i kombinacja szypiorku z serkiem). Można je też zamówić na wynos. Do tego był najlepszy kompot(...)Restauracja jest przestronnie urządzona, z butelkami wina jako praktyczną dekoracją, ze świecami zapalonymi nawet w ciągu dnia, mini szklarniami z mchem i kryształowymi żyrandolami. Obsługa bardzo się stara, więc szybki lunch podawany jest naprawdę szybko. Idealne miejsce, żeby się na chwilkę oderwać od szarej rzeczywistości. Inny Wymiar ma być przyjazny dla zakochanych, więc w lutym ma różne
Ugotowane pozamiataneMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 . Jajka z cukrem ubić na sztywno , dodać sól i wanilię . 5 . Ubitą masę jajeczną szybko połączyć z mąką. 6. Dodać czekoladę ostudzoną , dokładnie wymieszać. 7 . Formę na babkę lub inną wysmarować dokładnie ,a następnie napełnić je ciastem. 8 . Piec w 175 stopniach do czasu aż babka się upiecze ( badamy patyczkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyszna, puszysta i delikatna. Do tego bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna do świątecznej (i nie tylko) kawy :) 4 jajka 150 g mąki pszennej 100 g cukru 125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista(...)Następnie, cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku. Później na przemian po trochę oleju i mąki. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut. Ostudzić i dowolnie udekorować
Smakołyki Asiresztką rumu) i wgniatamy w ciasto. Ciasto powinno być miękkie, lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny lub aż podwoi objętość.Dużą formę do babki smarujemy dokładnie miękkim masłem i oprószamy mąką. Jeśli używamy migdałów to wkładamy po jednym w każde zagłębienie formy.Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciasto do ZIMNEGO piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy temperaturę na 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut aż się zbrązowi. Jeśli zbyt szybko się rumieni to w trakcie pieczenia przykrywamy ją papierem do pieczenia.Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i zostawiamy na 15 minut po czym wyjmujemy z formy na kratkę do studzenia. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem
UgotujmyTo.plwielkanocnych przepisów, tak teraz drugi dzień z rzędu piekę baby – wczoraj prezentowałam Wam Babkę piaskową , a dziś będzie to Bezglutenowa babka orzechowa . Przepis dla osób, które muszą unikać glutenu, jajek lub laktozy. Ciasto robi się maksymalnie szybko i prosto. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby, które nienajlepiej czują się w kuchni. W tym roku, na moim świątecznym(...)się także ciasta w lżejszej wersji. Nie mówię, że nie ruszę tych tradycyjnych, bo pewnie to niewykonalne, ale chciałabym ograniczyć tradycyjne słodkości, dlatego na świątecznym stole zamierzam postawić także babkę z dzisiejszego przepisu oraz Dietetyczny mazurek jaglany . Tak w ramach lżejszej alternatywy. Ciekawa jestem jak to wygląda u Was. Stawiacie na tradycyję, czy nowoczesność na świątecznym stole? Będziecie dostosowywać przepisy
365 dni dookoła kuchniDziś polecam pyszną babeczkę jogurtową o smaku jabłuszka.Szybka,smaczna, delikatna. Zapamiętasz ten smak na długo. Składniki: 250 g jogurtu jabłkowego 200 g ksylitolu( cukru brzozowego) Kłos- Pol 150 gram masła 100 ml mleka 450 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 4 jajka 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: maliny(...)godzinę. Krok 3 Maliny blender-ujemy i przecedzamy przez sitko z gazą aby nam pestki nie przeszły, dodajemy zmiksowany ksylitol i mieszamy.Powstał nam lukier malinowy. Krok 4 Babkę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem malinowym
Różowa kuchniasmak? Mocno maślany, waniliowy. Można oczywiście zmodyfikować dodając kilka kropli ulubionego aromatu. Ja całość podkręciłam na czekoladowo.Jest pysznie,prosto,szybko. Bo życie trzeba sobie czasami ułatwić- zwłaszcza przed Świętami, gdy liczy się każda minuta:) Składniki: 1 opakowanie mieszanki Babka Piaskowa Polskie Młyny 3 jaja 145 g miękkiej margaryny + masło i bułka tarta do formy babkowej (z kominkiem
Domowe ciastaMięciutkie i bardzo aromatyczne babeczki piernikowe z marmoladą są idealnym deserem nie tylko na święta. Prostota wykonania i dowolność, jeśli chodzi o dekorację, powinna zachęcać do
Kuchcik gotujeDawno nie było u mnie babki. Miałam ochotę na taką "mokrą" chociaż te piaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl maki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku(...)końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić. Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. *Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą
Ala piecze i gotuje