szpinak - 15265 przepisów (strona:144/1018)

Rolada szpinakowa z łososiem 78

Prosta i szybka w wykonaniu rolada szpinakowa z łososiem. Do przepisu wykorzystujemy szpinak mrożony, a do serka można dołożyć trochę tartego chrzanu, żeby podkręcić smak rolady. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 3 jajka 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 1/5 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 200g wędzonego łososia w plasterkach 300g serka kremowego (typu Almette(...)rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy przyprawy i smażymy do odparowania (ok.10 minut) na średnim ogniu/mocy płyty. Studzimy. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180C (termoobieg). Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka

CookYourself
Sałatka ze szpinakiem, granatem i fetą 60

Sałatkę ze szpinakiem, granatem i fetą zrobiłam trochę od niechcenia. Miałam w lodówce fetę i granat, które miały być użyte do czegoś zupełnie innego. Zmiana planów spowodowała, że ich nie zużyłam, a że żywności nie wyrzucę choćby nie wiem co, to wymyśliłam tę sałatkę. I tak jak napisałam na wstępie, zrobiłam ją „tak se”. Potem zdjęcie(...)Pffff, szarpałam jak My rolady. Właściwie to niewiele z tego pamiętam, trwało to dosłownie parędziesiąt sekund. My jadł trochę dłużej, ale nie żuł za karę, jadł naprawdę ze smakiem. Szpinak jest lekki, feta słona, granat słodki i strzelający w zębach. Całość polałam jeszcze malinową glassą balsamiczną. To taki gęsty sos na bazie octu balsamicznego i soku z malin. Od paru

Kardamonovy
Jajko sadzone na szpinaku 65

Znacie ten zestaw: ziemniaki, szpinak i jajko? Ja nie jadłam go parę dobrych lat. Chyba za dużo mam pomysłów na gotowanie, żeby jadać takie rzeczy. Trochę to się jednak zmieniło po tym, gdy lodówka zaświeciła pustkami. Składniki: 1 jajko 50 g świeżego szpinaku ćwierć małej cebuli 1 mały ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej rzepakowy Pokrojoną w drobną(...)kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy chwilę na oleju, następnie na patelnię wrzucamy umyty szpinak, smażymy wszystko około minuty, pod koniec dodając gałkę i sól. Szpinak rozkładamy na bokach patelni, na środek wbijamy jajko. Patelnię przykrywamy pokrywką, jajko smażymy do ścięcia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Jajko sadzone na szpinaku pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Koktajl ze szpinakiem, bananem, gruszkami i kiwi 83

jest w formie koktajli, taka prawda. Wiem, że obecny sezon owocowy jest raczej lichy, ale już postanowione. Staramy się jednak dodawać także nasze polskie owoce. Tak powstał koktajl ze szpinakiem, bananem, gruszkami i kiwi. Od paru dni mam w domu także 12 kg jabłek, więc i one sukcesywnie będą lądowały w blenderze. W ogóle bardzo często koktajle robimy z resztek(...)lepszy będzie z pieczonej czy z surowej dyni. Może spróbuję obu opcji, ale z innymi dodatkami. Tak zrobię. Składniki: 300 ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego) duża garść świeżego szpinaku 2 kiwi 2 gruszki 1 banan (przepis na 3 porcje) Szpinak dokładnie myjemy, wrzucamy do blendera. Gruszki obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Do szpinaku

Kardamonovy
Pieczony łosoś z orzechami, szpinakiem i serem camembertem w cieście francuskim 75

Dzień dobry,  dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki:  500 g świeżego łososia bez skóry i ości  płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku  mała czerwona cebula  200  g świeżego(...)szpinaku 120 g sera camembert  100 g orzechów (użyłam nerkowca i brazylijskich) sól i pieprz do smaku jajko  Przygotowanie: Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie szpinak porwij na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj szpinak i dopraw delikatnie solą i pieprzem. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość i zacznie się podsmażać

Niezły Młynek
Pieczony łosoś z orzechami, szpinakiem i serem camembertem w cieście francuskim 106

Dzień dobry,  dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki:  500 g świeżego łososia bez skóry i ości  płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku  mała czerwona cebula  200  g świeżego(...)szpinaku 120 g sera camembert  100 g orzechów (użyłam nerkowca i brazylijskich) sól i pieprz do smaku jajko  Przygotowanie: Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie szpinak porwij na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj szpinak i dopraw delikatnie solą i pieprzem. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość i zacznie się podsmażać

Niezły Młynek
Zupa krem ze szpinaku 71

Zupa krem ze szpinaku to pyszna propozycja na pierwsze danie. Jest aromatyczna i bardzo jedwabista. Składniki: porcja rosołowa z indyka (może być kurczak) pałki z kurczaka 5 szt. 3 opakowania szpinaku opakowanie włoszczyzny (tym razem mrożona w pokrojoną w paski) 3-4 ząbki czosnku 3-4 kromki chleba śmietana Sposób przygotowania: Gotujemy wywar tym razem na porcji z indyka może(...)mogą być także świeże jak do rosołu. Gotuję do miękkości wszystko, mięso można obrać z kości i wrzucić do zupy ja tego nie robiłam. Wszystko blendujemy. Na patelni podsmażyć szpinak dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem i chwilę dusimy na koniec również zmiksować. Wymieszać szpinak z resztą zupy. Chleb pokroić w kosteczkę i smażyć na patelni na łyżce oleju

Wasze Przepisy
Lazania z mięsem mielonym, szpinakiem i dynią 96

Dzień dobry :-) Wczoraj naszło nas na lazanię. Zrobiliśmy taką ze szpinakiem, dynią i mięsem mielonym. Do tego sos beszamelowy. Lazania wyszła pyszna, dynia i szpinak idealnie do niej pasują. Miałam tylko za mało płatów, ale poradziłam sobie inaczej ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 12 płatków lasagne 70 g sera grana padano 80 g startej mozzarelli Farsz: około(...)dyni 200 g szpinaku baby 2 ząbki czosnku 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżki masła Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 500 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa 1. Z dyni usuwamy pestki, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około

kruche babeczki
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką 128

nadziewane. Proste i pyszne. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: ·          Ciasto francuskie – opakowanie ·          Szpinak mrożony - opakowanie ·          100 g szynki konserwowej ·          100 g sera fety(...)Sól ·          2-4 ząbków czosnku ·          Łyżeczka masła klarowanego Wykonanie: Szpinak rozmrażamy (j a wyjmuję z opakowania, wkładam do naczynia i wstawiam na 8 minut do mikrofalówki. Zlewam wodę i wykładam na patelnię ). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i czosnkiem. Odparowujemy

Smaki Ewy
Koktajl ze szpinakiem i ananasem 99

Dziś zaproponuję pyszny i bogaty w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy - koktajl ze szpinakiem i ananasem. Smak szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Zdecydowanie dominuje tutaj smak pozostałych owoców - czyli ananasa, banana i jabłka. Z podanych składników otrzymujemy 2 szklanki koktajlu. Składniki: 2 duże garści świeżego szpinaku,  2 plastry świeżego ananasa, 1 banan, 1 jabłko, sok wyciśnięty(...)cytryny, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki wody kokosowej, Dodatkowo: pestki z owocu granatu. Szpinak posiekać na drobniejsze kawałki. Przełożyć do blendera. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować, aż uzyskamy jednolitą konsystencję o zielonym kolorze bez widocznych liści szpinaku. Na wierzch dodać pestki owocu granatu. Źródło: ilovebake.pl   Drukuj przepis

Świat Domowej Kuchni
Koktajl ze szpinakiem i ananasem 97

duże garści świeżego szpinaku,  2 plastry świeżego ananasa, 1 banan, 1 jabłko, sok wyciśnięty z 1/3 cytryny, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki wody kokosowej, Dodatkowo: pestki z owocu granatu. Dziś zaproponuję pyszny i bogaty w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy - koktajl ze szpinakiem i ananasem. Smak szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Zdecydowanie dominuje tutaj smak(...)pozostałych owoców - czyli ananasa, banana i jabłka. Z podanych składników otrzymujemy 2 szklanki koktajlu. Szpinak posiekać na drobniejsze kawałki. Przełożyć do blendera. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować, aż uzyskamy jednolitą konsystencję o zielonym kolorze bez widocznych liści szpinaku. Na wierzch dodać pestki owocu granatu. Źródło: ilovebake.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Ziemniaki Faszerowane Kurczakiem Fetą i Szpinakiem 75

Dodatkowo w swoim składzie zawierają błonnik. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Danie, które dzisiaj dla Was przygotowaliśmy to ziemniaki faszerowane kurczakiem, fetą i szpinakiem . Mogą być podawane w formie dodatku do dania głównego ale także jako główne danie. Macie ochotę na wypróbowanie przepisu na ziemniaki faszerowane w naszej wersji? Jeśli tak, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. Taka forma ziemniaków z pewnością(...)zachwyci Wasze podniebienia! ZIEMNIAKI FASZEROWANE – PRZEPIS Składniki: 2 ziemniaki 2 garści świeżego szpinaku 1/4 papryki czerwonej 50 g sera feta 100 g kurczaka sos sojowy 2 ząbki czosnku przyprawy ser żółty – do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce oliwy razem z szpinakiem, ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, papryką

Przepiski.pl
Porowo łososiowy quiche 88

łyżka oliwy z oliwek + dodatkowo do natłuszczenia formy ok 100 g białych części pora, pokrojonego w cienkie plasterki 1 - 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone Garść młodych liści szpinaku (około 50 g), opłukane i osączone 100 g gotowanego fileta z łososia bez skóry masa 4 duże jajka 1/2 łyżki świeżych liści tymianku lub 1/2  łyżeczki suszonego ( lub koperek, pietruszka(...)Rozgrzać oliwę na  nieprzywierającej patelni.  Dodać por, smażyć, mieszając przez 3 minuty lub do czasu aż por zmięknie i stanie się lekko przezroczysty. Dodać czosnek i szpinak, gotować jeszcze chwilę  do czasu, aż szpinak zwiędnie. Cały czas mieszać. Jeżeli szpinak puścił sok - odparować Pory ze szpinakiem przełożyć do naoliwionej formy. Kawałki łososia rozłożyć równomiernie na porach

Stare Gary
,, Kopytka ze szpinakiem’’ 85

Kopytka ze szpinakiem to pomysł na połączenie tradycji z nowoczesnością. W yśmienicie pasują do wielu dań mięsnych. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 i 1/2 szklanki mąki czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz oliwa 20 dag boczku 1 cebula Przygotowanie: Ziemniaczki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy(...)przeciskamy przez praskę. Szpinak smażymy na patelni, aż cała woda wyparuje. Szpinak rozdrabniamy blenderem. Ziemniaki, szpinak, mąkę pszenną, jajko i mąkę ziemniaczaną przekładamy do dużej miski. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dosypuję mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek o grubości około 1,5 centymetra. Nożem odcinamy na skos kawałki o długości około

Podróż w kulinaria
Zapiekanka tartiflette 169

przesadzić z kaloriami. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wytrawnego wina 250 ml śmietany 18 proc. Duża garść szpinaku Mała główka brokuła 2 łyżki masła 150 g sera camembert Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój w talarki. Wstaw do garnka, zalej zimną wodą, doprowadź(...)wrzenia i gotuj przez 3 minuty. W międzyczasie umyj brokuła i podziel na różyczki. Razem z garścią szpinaku umieść w ganku. Odcedź ziemniaki wprost do naczynia z brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania