Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zielone babeczki? Dość nietypowe, ale jakże intrygujące. Wszyscy są zachwyceni, dopóki ktoś nie rzuci hasła - "kolor zawdzięczamy szpinakowi". I wtedy grono zainteresowanych konsumpcją owej babeczki nagle się zmniejsza, a całkiem nie potrzebnie- to cudowne (jak dla mnie) warzywo, nic a nic nie jest wyczuwalne w smaku. Zatem Ty, który nie lubisz szpinaku - żałuj! Standardowo środek babeczki wykroiłam łyżeczką(...)pokruszyłam, i po wypełnieniu owej dziury serkiem twarogowym (w oryginalnym przepisie jest bita śmietana) obsypałam okruszkami tworząc rzeczony mech. PYCHA! SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g. szpinaku mrożonego 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 i 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 0,5 szklanki oleju kokosowego 0,5 szklanki jogurtu greckiego kilka kropel olejku waniliowego WYKONANIE
Upiecz sobie babeczkęKilka prostych składników i pyszna sałatka ziemniaczana ze szpinakiem jest gotowa. Jest idealna na grilla - z karkówką czy kiełbasą będzie tworzyć wyśmienity duet - ale nie tylko. Możemy ją zapakować do pudełka i zabrać w plener, na piknik. Doskonale sprawdzi się także podana na ciepło. Wystarczy tylko wszystkie składniki sałatki, oprócz ziemniaków, przygotować wcześniej, a kiedy ziemniaki będą ugotowane(...)przekroić je na ćwiartki, dodać do sałatki, szybko wymieszać i od razu podawać na stół. Smacznego 😍. Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem Czas przygotowania: Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 3 garści szpinaku baby 6-7 rzodkiewek 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz świeżo zmielony odrobina płatków chili opcjonalnie listki czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy
Kulinarne przygody Gatityskwareczków na grubo a kiedyś? Blee :P Wrócę może do kluseczków :D Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze i szpinak wcale się nie odklejał od ciasta :D To co mogę doradzić to to ,żeby szpinak był dobrze odsączony z wody. Miałam mrożone liście szpinaku. Jak rozmroziłam je, to zwyczajnie wyciskałam(...)dłońmi. Posiekałam i zblendowałam. Ciasto na kluski: * 15 dkg mrożonego szpinaku * 10 dkg mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystko porządnie zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki
Pieprzyć z Fantazjąmakaron pełnoziarnisty. Lubimy ten smak, ale jednak częściej jadamy pszenny. Jakoś tak, no nie wiem dlaczego. Do makaronu pełnoziarnistego pasuje jakiś sosik warzywny, coś lżejszego. Tym razem to był szpinak. Niestety moje zapasy mrożonego już się skończyły i byłam zmuszona kupić. Do wyboru miałam rozdrobniony i rozdrobniony, to wybrałam rozdrobniony :P Kilka dodatków o tak od niechcenia i oczy(...)przy konsumpcji :D Znalazłam w lodówce serek śmietankowy i nie omieszkałam go dodać oczywiście. Składniki: * 30 dkg makaronu pełnoziarnistego * 30 dkg mrożonego szpinaku rozdrobnionego * pół opakowania serka śmietankowego * 3 łyżki śmietany * 3-4 ząbki czosnku * mała cebulka * łyżeczka masła * sól, pieprz Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę pokroiłam drobno i zeszkliłam na roztopionym maśle. Dodałam rozmrożony
Pieprzyć z FantazjąSezon goni sezon i dla odmiany zamiast dziś o ogórkach napiszę o czymś zielonym .....ekhem....:P Rzeczywiście wielka odmiana :D Ostatnio córka coś kręciła nosem, że zjadłaby coś ze szpinakiem. W sumie nie trzeba wielkiego zachodu, żeby coś wymyślić. Na ogrodzie wyrósł mi pięknie szpinak, to zerwałam słuszną garść liści. Wypłukałam i zblanszowałam. A córka zabrała się za robotę(...)Zrobiła omlet ze szpinakiem. Tu ukłony w jej stronę, bo mi taki smaczny nigdy nie wychodził. W domu już mam specjalistę od śniadań "na bogato" :D Zresztą zauważyłam, że coraz lepiej sobie radzi w walce z garami :D Przyglądałam się temu chociaż jak robi ten omlet. Wypada zresztą...;) Wiedziałam, że to fajny pomysł, żeby się nim tu z Wami podzielić
Pieprzyć z FantazjąKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wydanie przemawia do mnie w sposób szczególny. Z pozoru tylko trudna . Zobaczycie, to nic skomplikowanego- kilka składników i ...gotowe! Składniki 250 g świeżego lub 350 g mrożonego szpinaku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 duże wiejskie jaja porządna szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oleju z czarnuszki 200 g wędzonego łososia, najlepiej ze znakiem(...)serka śmietankowego typu Philadelphia lub więcej sól i pieprz do smaku Jeśli używasz świeżego szpinaku, rozgrzej suchą patelnię, wrzuć liście i podgrzewaj je ,aż się porządnie obkurczą. To samo zrób jeśli używasz szpinaku mrożonego, podgrzewaj go do chwili, aż namiar wody odparuje. Jeśli wody jest dużo, odlej ja po prostu. Jeśli używasz świeżego szpinaku ,to wrzuć go do malaksera
Z Kuchni Do KuchniNieśmiertelny kurczak, dzisiaj w formie nadziewanej i pieczonej. Jeśli wasze dzieci nie lubią szpinaku to zaserwujcie im to danie a zjedzą ze smakiem, nawet poproszą o dokładkę. U mnie rodzina zjadła ze smakiem a dodatkowa pierzynka śmietankowa sprawiła że kurczak nie był suchy. Czas przygotowania wszystkiego to około 15 min + pieczenie ale tu piecze za Was piekarnik. Później tylko wyjąć(...)podać z ulubionymi dodatkami i gotowe. Składniki: 4 filety z kurczaka 200g szpinaku baby 150g serka kanapkowego szczypiorek z czosnkiem 400ml śmietany 18 % 10ml oliwy z oliwek sól, pieprz, czosnek granulowany Każdy z filetów oczyszczamy, nacinamy w połowie i rozbijamy na spore kawałki. Szpinak przesmażamy na oliwie z oliwek, doprawiając solą pieprzem i czosnkiem granulowanym (nieśmiertelna trójca do szpinaku
Smacznie Pysznie Kaloryczniejednak, że nie zrazicie się wyglądem, a zaufacie smakowi. Nadmienić muszę, że przepis pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji (troszkę przeze mnie zmodyfikowany). Jak zwykle jest więc pysznie. Szpinak: 2 czubate łyżki mąki ok. 40-50 g masła 2 szklanki bulionu 450 g mrożonego szpinaku 4-5 ząbków czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Ryba: 2 płaty miruny/ dorsza/lub(...)całość przez około 2 minuty. Następnie stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszamy rózgą kuchenną, by nie utworzyły się grudki. Gdy powstały sos przez chwilę „pobulgocze”, dodajemy mrożony szpinak. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Sos szpinakowy przelewamy do żaroodpornej formy. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rybę dzielimy na porcje. Skrapiamy
Smaki Na Talerzuprzede wszystkim błonnika pokarmowego. 100 g tego warzywa to 27 kcal. Stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy z grupy B oraz miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe . szpinak Szpinak jest bombą witaminową jako źródło witamin K i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza(...)miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Szpinak wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu (prowitaminy A) oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami. Może mieć też znaczenie w leczeniu zwyrodnień siatkówki. Szpinak jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Czytaj więcej – przepisy ze szpinakiem Zobaczcie jakie pyszności możecie wyczarować z wiosennymi warzywami. 5 majowych przepisów, które musisz wypróbować Szparagi
365 dni dookoła kuchniLeśny mech - ciasto zawdzięcza swój kolor szpinakowi i niewielkiemu dodatkowi szczawiu. Dekoracja może być dowolna – owoce (pewnie najlepiej leśne, chociaż bardzo polularne są pestki granatu), ja udekorowałam kremem i kwiatkami. ciasto: 240 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 40 g pulpy ze szczawiu, 100 ml soku z cytryny, 200 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego(...)soku z cytryny, szczypta cukru krem: 500 ml śmietany kremówki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 400 g serka mascarpone, 200 ml przecieru z owoców leśnych, 5 g żelatyny, Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę
królestwo garówfasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę. Do przepisu dodaliśmy od siebie solidną garść szpinaku, który dzień wcześniej częściowo wykorzystaliśmy do pizzy. Naszym zdaniem zmiksowany szpinak sprawia, że burgery są jeszcze delikatniejsze w smaku. Na koniec jeszcze jedna uwaga: być może dziwi Was dość długi czas(...)kryjąca kremowy środek. Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu: Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce Piątek: Fish and chips z piekarnika Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli
Niedzielny kucharzZielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą Nawet najwspanialsze naleśniki mogą się kiedyś znudzić, więc dziś odmiana – wiosenne naleśniki w kolorze zielonym z czerwonym nadzieniem. Dodanie szpinaku do ciasta to całkiem niezła myśl, szczególnie, gdy mamy w domu zagorzałych wrogów tego wspaniałego i wartościowego warzywa. To danie z pewnością zachwyci również jego amatorów a co niektórych może nieco(...)naleśników z czerwoną soczewicą (6 naleśników): Naleśniki: 5 łyżek maki pszennej typ 450 albo 500, 5 łyżek maki pszennej razowej, szklana mleka, 2 jajka, 20 dag mrożonego szpinaku w liściach, szczypta soli, 1 łyżka oleju. Nadzienie: 20 dag czerwonej soczewicy, 1 puszka pomidorów bez skórki w sosie, 2 ząbki czosnku, odrobina ostrej papryki, płaska łyżeczka suszonej bazylii, sól
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: szpinak świeży 3 pęczki, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżeczka płaska, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, gałka muszkatołowa 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, 1 opakowanie "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" , mąka pszenna 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, jajka - ile potrzeba, masło(...)potrzeba, sól, pieprz, szczypiorek do smaku, papryka - ile potrzeba na maśle zeszklić posypaną cukrem pokrojoną w kostkę cebulę, dodać wycisniet6e ząbki czosnku i kostkę rosołową pęczki świeżego szpinaku dokładnie opłukać, nożyczkami pokroić od razu do garnka z cebulą, dodać gałkę muszkatołową, pieprz mielony, ok z cytryny i podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas wymieszać z mąką pszenną, wodą
W Mojej Kuchni Lubię